Στουρνάρας για επιτόκια: Η ΕΚΤ πρέπει να τα μειώσει 2 φορές πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Στουρνάρας για επιτόκια: Η ΕΚΤ πρέπει να τα μειώσει 2 φορές πριν τις καλοκαιρινές διακοπές
Yannis Stournaras, Governor of the Bank of Greece arrives for a Eurogroup meeting, Informal meeting of economic and financial affairs ministers in Vienna, Austria, on September 7, 2018. Eurozone and EU finance ministers meet to discuss reforms and trade tensions with US. (Photo by HERBERT NEUBAUER / APA / AFP) / Austria OUT Photo: AFP
«Οι πραγματικοί μισθοί θα φθάσουν στο προ της πανδημίας επίπεδο μόνο το 2025», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές πριν από τις θερινές διακοπές του Αυγούστου και άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του έτους, χωρίς να επηρεαστεί από την Fed.

«Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μην γίνει πολύ περιοριστική», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με το Bloomberg, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο. «Είναι σκόπιμο να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη την πολιτική της την περασμένη εβδομάδα για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, με τους αξιωματούχους να συγκλίνουν γύρω στον Ιούνιο ως την κατάλληλη συγκυρία για να αρχίσει η χαλάρωση, σχολιάζει το πρακτορείο. Είναι πλέον πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%, αλλά αναζητούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις προτού αποφασίσουν για μειώσεις των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη έχει προγραμματίσει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για τις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου και 18 Ιουλίου. Στη συνέχεια, δεν θα συνεδριάσει ξανά πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Στουρνάρας συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «περιστέρια» του ΔΣ της ΕΚΤ, αν και πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε με τα μέλη που χαρακτηρίζονται «γεράκια» σχετικά με την ανάγκη αναμονής μέχρι τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024 – αλλά θα έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», δήλωσε ο Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. «Νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια ήδη τον Απρίλιο θα πρέπει να δούμε την οικονομία να καταρρέει και δεν το περιμένω αυτό».

Στον απόηχο των σχολίων, οι αγορές χρήματος διατήρησαν τα στοιχήματα σχετικά με το εύρος των μειώσεων του κόστους δανεισμού φέτος, με την πρώτη κίνηση κατά 25% να θεωρείται βέβαιη μέχρι τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από άλλες δύο με πιθανότητα 70% για μια τέταρτη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι «η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν και οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω, ενώ ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι».

Υποβάθμισε επίσης τις ισχυρές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών τονίζοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί θα φθάσουν στο προ της πανδημίας επίπεδο μόνο το 2025.

«Άρα οι μισθοί εξακολουθούν να καλύπτουν τη διαφορά, χωρίς να προηγούνται του πληθωρισμού. Δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών-τιμών», είπε. Πολύ περισσότερο που «η ονομαστική αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα κέρδη απορροφούν μέρος των μισθολογικών αυξήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: