Χρεώσεις POS: Σε διαβουλεύσεις κυβέρνηση, τράπεζες και πάροχοι

Χρεώσεις POS: Σε διαβουλεύσεις κυβέρνηση, τράπεζες και πάροχοι
Συσκευή POS σε εμπορικό κατάστημα στην Αθήνα, την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017. Άτυπη παράταση της προθεσμίας, για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, γνωστών ως POS, δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ανελαστικό κόστος εκκαθάρισης συναλλαγών, το μοντέλο Ιταλίας-Ελλάδας και οι ισορροπίες στον ανταγωνισμό.

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης, τραπεζών και παρόχων υπηρεσιών πληρωμών POS με στόχο τις μειώσεις των χρεώσεων και την επιτάχυνση της διασύνδεσης POS και ταμειακών μηχανών.

Ενόψει της επέκτασης των POS σε περισσότερες κατηγορίες επαγγελματιών όπως π.χ. ψιλικατζίδικα, περίπτερα, ταξί και λαϊκές αγορές, όπου οι συναλλαγές είναι χαμηλής αξίας επιτείνεται η ανάγκη για μειώσεις στις χρεώσεις που συνδέονται με προμήθειες POS. Από την άλλη μεριά δεν είναι εύκολο να συγκλίνουν οι εμπλεκόμενοι σε συμφωνία όσο υπάρχουν ανελαστικά, σταθερά κόστη για τους παρόχους ανεξάρτητα από το ύψος συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι επαφές στελεχών του υπουργείου με παρόχους POS, ιδρύματα πληρωμών και τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών, προκειμένου να μειωθούν οι προμήθειες για συναλλαγές μικρής αξίας μέχρι 10 ευρώ.

Tράπεζες και πάροχοι φέρονται να μελετούν σχετικές κινήσεις αλλά οι χρεώσεις που θα επικρατήσουν θα διαμορφωθούν εν τέλει από τον ανταγωνισμό. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές στο θέμα του διευθύνοντος συμβούλου της Nexi Ελλάδος, Eugenio Tornaghi, που είναι επίσης επικεφαλής των αγορών Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ομίλου Nexi. Όπως είπε στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα Payments and more: Unveiling New Opportunities, από όλη την Ευρώπη σε Ελλάδα και Ιταλία ασκούνται πιέσεις για μειώσεις χρεώσεων καθώς οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν μείωση της φοροδιαφυγής με τη χρήση POS. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατιμολόγησης αν και σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικές χρεώσεις που βρίσκονται στα χαμηλά της ευρωπαϊκής κατάταξης. Τόσο η Nexi όσο και οι άλλοι παίκτες της αγοράς συνεργάζονται με τις τράπεζες και την κυβέρνηση. Καθώς τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κόστους εκκαθάρισης των συναλλαγών μέσω POS είναι περιορισμένα εξετάζονται διάφορα σενάρια και προκλήσεις συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης μέρους των προμηθειών για μικρές συναλλαγές συγκεκριμένου προφίλ επιχειρήσεων, της διαχείρισης τεχνικών ζητημάτων κ.α.. Στο πλαίσιο αυτό πυκνώνουν οι επαφές με στόχο από κοινού συμφωνία ώστε η όποια αναπροσαρμογή να μην στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και να εξυπηρετεί τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κύκλο των επαφών είχε ανοίξει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πριν από μερικές εβδομάδες ενόψει της λήξης της προθεσμίας για τη διασύνδεση στα τέλη Φεβρουαρίου. Στην συνάντηση που έγινε τότε υπό την ηγεσία του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη, καθώς και εκπροσώπων τραπεζών και παρόχων υπηρεσιών πληρωμών POS, επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει γίνει στο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και παράλληλα συζητήθηκε το πώς όλες οι πλευρές θα συμβάλουν στην εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση του.

Ο κ. Χατζηδάκης επαναλαμβάνει ότι η Πολιτεία κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί καλώντας και τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα, όπως για παράδειγμα να εξεταστεί από τις τράπεζες και τους παρόχους η μείωση των προμηθειών κατά την χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας.

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή 15 Μαρτίου ανοίγει η ειδική πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού με τεχνικό εντός Μαρτίου, θα κληθούν να δηλώσουν πως έχουν κλεισμένο ραντεβού εντός Απριλίου. Επίσης, παρατείνεται έως 19 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα “Ψηφιακές Συναλλαγές”, μέσω του οποίου καλύπτεται μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, καθώς και μια σειρά επιπλέον ψηφιακών αναγκών μιας επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: