Στουρνάρας: «Ο κίνδυνος για τη χώρα είναι πολιτικός»

Στουρνάρας: «Ο κίνδυνος για τη χώρα είναι πολιτικός»

«Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό», δήλωσε ο Υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός κι έχει να κάνει με την κόπωση των βουλευτών», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε μία μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters.

Ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας της χώρας και επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος τη φετινή χρονιά, ωστόσο υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή συνδέεται με την φθορά που έχει επιφέρει η λιτότητα στην πολιτική σκηνή.

«Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο πολίτη. Είναι αναγκαίο να πιστεύουν πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστεύουν, θα μπορέσουν να ψηφίσουν τα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν όχι, τότε δεν θα το κάνουν. Αυτό είναι το μεγάλο ρίσκο», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Νέες απολύσεις στο Δημόσιο δείχνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Σύμφωνα με τον Υπ. Οικονομικών, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό το φθινόπωρο, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων δανειστών που προβλέπουν «τρύπα» 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό κενό, δεν θα το καλύψουμε με περικοπές σε συντάξεις και αύξηση φόρων, αλλά με μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για ύφεση 4,2% αυτήν την χρονιά κι εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας σε ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, ειδικά εάν τα έσοδα από τον τουρισμό συνεχίσουν να έχουν καλή πορεία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω «κουρέματος» του χρέους, ο Υπ. Οικονομικών δεν έκανε κάποια νύξη, λέγοντας πως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. «Προσωπικά για μένα προτεραιότητα αποτελεί το πρωτογενές πλεόνασμα και η παραγωγή ενός θετικού ρυθμού ανάπτυξης την επόμενη χρονιά. Εάν τα καταφέρουμε, όλα είναι πιθανά – ακόμη και να βγούμε στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε πως περιμένει την εκδήλωση περισσότερου ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Στόχος να μείνουν στο Δημόσιο κάτω από 600 χιλιάδες υπάλληλοι μετά το 2015

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στους πρώτους μήνες της θητείας του ως Υπ. Οικονομικών, κάνοντας λόγο για σκληρή αντιμετώπιση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, η οποία τώρα έχει αντικατασταθεί από εμπιστοσύνη και στήριξη.

«Δεν θέλετε να ξέρετε τι άκουσα όταν πρωτοπήγα στο Eurogroup, όχι μόνο από τον κ. Σόιμπλε, αλλά και από την Μαρία Φέκτερ της Αυστρίας κι από άλλους. Τα πράγματα είναι πολύ πιο καλά τώρα, έχω πλέον μόνο φίλους στο Eurogroup και όλοι εκτιμούν την τεράστια προσπάθεια», είπε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας «Τώρα έχουμε μάθει όλοι το μάθημα μας. Εκείνοι ήταν σκληροί, αλλά εμείς είμαστε πια σοφότεροι».