Στουρνάρας: Προτεραιότητα τα «κόκκινα δάνεια» στην ΤτΕ

Στουρνάρας: Προτεραιότητα τα «κόκκινα δάνεια» στην ΤτΕ

Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θεωρείται από σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που ανέλυσε στη Βουλή τα σχέδιά του.

Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θεωρείται από σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας, καθώς εγκρίθηκε με 10 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά και ένα «παρών» από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός του. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές από ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ενώ από την ψηφοφορία απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε σε ερωτήσεις, ενώ μαζί με τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές «σημαντικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε άμεσες πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδας -σε συνεργασία μετόχων και κυβέρνησης- για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων που φθάνουν στα 77 δισ. ευρώ, την ώρα που οι ζημίες που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2014 φθάνουν στα 600 εκατ. ευρώ, έχοντας προκληθεί κυρίως από το ύψος των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:

– Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5%, έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα.

– Συνολικά, το ύψος των κόκκινων δανείων έφθασε στα 77 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ, στεγαστικά και τα 10 δισ. ευρώ, καταναλωτικά δάνεια.

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων είναι σημαντικό. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες. Θα πρέπει κυβέρνηση και μέτοχοι να συντονιστούμε σε αυτό το θέμα», επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης της χώρας είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 11 δισ. ευρώ οι καταθέσεις, και αυτό -συμπλήρωσε- «είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο».

Ο νέος διοικητής της ΤτΕ τόνισε, μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών, την ανάγκη να συνεχιστούν και η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και οι μεταρρυθμίσεις: «Μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και πλησιάζει σε σημείο μεταστροφής του δυσμενούς κλίματος, μπαίνοντας πια σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όλοι οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και αν διορθώσουμε και τα ελλείμματα τότε η χώρα θα κάνει το θαύμα. Κανένα μέλος του ΟΟΣΑ δεν έχει πετύχει κυκλικά διορθωμένο έλλειμμα κατά 21%. Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα του ελληνικού λαού».

«Από την εμπειρία μου λέω ότι μακροοικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη πάνε μαζί, χέρι- χέρι. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και επιτρέπει αισιόδοξη πρόβλεψη. Υπάρχουν βέβαια και οι κίνδυνοι που μπορεί να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Πρέπει, αυτό είπα στον κ. Χαρδούβελη, να “φυλά τις Θερμοπύλες”, είναι ανάγκη να συνεχιστούν η εφαρμογή του προγράμματος και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν ίσως και με ταχύτερο ρυθμό», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Μίλησε ακόμα για ενθαρρυντικές ενδείξεις για την απασχόληση, σπεύδοντας, ωστόσο, να σημειώσει ότι ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους και κυρίως στους νέους, η ανεργία αναμένεται σταδιακά να αποκλιμακωθεί. Παράλληλα, προέβλεψε σταδιακή επάνοδο ανάκαμψης εντός του έτους στις εξαγωγές αγαθών, ενώ σημείωσε ότι στις εξαγωγές υπηρεσιών οι ενδείξεις είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές, με τα έσοδα στον τουριστικό τομέα να εμφανίζουν αύξηση κατά 28%. Μίλησε επίσης για εφικτή ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αν βλέπει τον νέο ρόλο τού κεντρικού τραπεζίτη ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού, η απάντηση του κ. Στουρνάρα ήταν «θα είμαι διοικητής υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων». Κληθείς λίγο αργότερα από τους δημοσιογράφους, να σχολιάσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του ως νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζω την ήπια κριτική που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω τίποτα να χωρίσω μαζί του. Ως υπουργός είχαμε διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική πολιτική. Τώρα έχω άλλη ιδιότητα. Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας η δουλειά μου είναι η νομισματική πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Χαρδούβελης, στην πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έπλεξε ιδιαίτερα το εγκώμιο του Γιάννη Στουρνάρα, αναγνωρίζοντάς του σημαντική και καθοριστική συμβολή ως υπουργού Οικονομικών στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και στην επιτυχημένη έξοδό της στις διεθνείς αγορές.

«Είμαι πεπεισμένος ότι και από τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να συνδράμει στην προσπάθεια της χώρας που εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.

17ος Διοικητής της ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας
Με την ολοκλήρωση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και την ανάληψη καθηκόντων από τον Γιάννη Στουρνάρα, ξεκινάει μια ακόμη περίοδος στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κεντρική εκδοτική τράπεζα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1927, βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου, λίγα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, και άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928.

Στην ιστορία της η ΤτΕ γνώρισε 16 Διοικητές, σε τρεις εκ των οποίων έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητή, και 27 Υποδιοικητές.

Από τους μέχρι σήμερα διοικητές της ΤτΕ, τέσσερις ανέλαβαν και πρωθυπουργοί της χώρας μας, σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους. Ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Ξενοφών Ζολώτας και πρόσφατα ο Λουκάς Παπαδήμος.

Μακροβιότερος διοικητής της ΤτΕ υπήρξε ο Ξενοφών Ζολώτας με 12,5 συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, από τον Φεβρουάριο του 1955 μέχρι τον Αύγουστο του 1967. Συνολικά θήτευσε στην θέση του διοικητή 20 χρόνια, καθώς ανέλαβε ξανά τα ηνία της τράπεζας άλλες δύο φορές.

Ακολουθεί ο Γεώργιος Μαντζαβίνος με 9 χρόνια συνεχόμενη θητεία, από τον Φεβρουάριο του 1946 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1955 και ο Δημήτρης Χαλικιάς με 8 χρόνια, από το Φεβρουάριο του 1984 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1992. Μετά ακολουθεί ο Λουκάς Παπαδήμος με 7 χρόνια και οκτώ μήνες από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Ιούνιο του 2002.

Τον τίτλο του επίτιμου διοικητή της ΤτΕ έλαβαν τέσσερις διοικητές της, ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Νικόλαος Γκαργκάνας.

Διαβάστε ακόμη:

Σε 25 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες θέσεις εργασίας!

Δεν πληρώνεις στη ΔΕΗ; Χρωστάς στην εφορία!

Στη δημοσιότητα η απόφαση της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

«Όλα τα θέματα είναι ανοικτά» δηλώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών