Στους 100 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα- Ξεκινά η μελέτη για χορήγηση αντισωμάτων

Στους 100 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα- Ξεκινά η μελέτη για χορήγηση αντισωμάτων
Νεαρές κοπέλες, φορώντας μάσκες, περπατούν έξω από την πύλη του νοσοκομείου Αττικόν, στο Χαϊδάρι, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020. Στο νοσοκομείο Αττικόν, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, μεταφέρεται η νεαρή γυναίκα, που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό στην Αθήνα. Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικό νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τελευταίο θύμα του κορωνοϊού ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Εκατό νεκρούς μετρά η χώρα μας από την πανδημία του κορωνοϊού. Το τελευταίο θύμα του κορωνοϊού ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Πρόκειται για έναν άνδρας 84 ετών, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αττικόν.

Χθες Δευτέρα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας είναι 31 και τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.145.

Ακόμη, 73 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 16 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Οι ασθενείς στη ΜΕΘ έχουν μέση ηλικία τα 68 έτη.

Κύριο μέλημα η προστασία των ευπαθών ομάδων

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν ελεγχθεί 43.417 δείγματα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες, δίνοντας συμβουλές για όσους νοσούν στο σπίτι, αλλά και για τις οικογένειές τους, που θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα.

«Το τελευταίο 48ωρο ξέφυγε κάτι» είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας: «Θέλουμε οι ευπαθείς ομάδες, με τη δική μας βοήθεια, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό».

Αναφερόμενος στα κρούσματα του φονικού ιού σε γηροκομεία, υπογράμμισε πως απομακρύνθηκαν από τις δομές όσοι βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα.

Ευπαθείς ομάδες

«Οι ηλικιωμένοι θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά» τόνισε ο κ. Τσιόδρας κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν η οποία είπε πως η καραντίνα για τους ηλικιωμένους θα ισχύσει μέχρι το 2020.

Το αισιόδοξο μήνυμά του για την ανοσία της αγέλης

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας βασιζόμενος σε έρευνες, φαίνεται ότι όσοι νοσούν από τον νέο κορωνοϊό, μετά την ανάρρωσή τους αποκτούν ανοσία που βοηθά στην μείωση της διάδοσης του ιού. Ο λοιμωξιολόγος, κατά την χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα κάποιων ερευνών.

«Με τα ως σήμερα δεδομένα, φαίνεται ότι σε αντίθεση με τους προηγούμενους κορωνοϊούς, μετά από λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 αναπτύσσεται ανοσία στον πληθυσμό. Σε κάποιους, μάλιστα, περισσότερο από κάποιους άλλους, όμως η ανοσία είναι δεδομένη. Μένει να αποδειχθεί το αν δημιουργείται ανοσία για ένα χρόνο ή ακόμα περισσότερο», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

Στη συνέχεια, ο ανέλυσε ακόμα περισσότερο όσα ανέφερε, θέλοντας να το καταστήσει σαφές: «Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα μολυσμένο άτομο έχει λιγότερες πιθανότητα να έρθει σε επαφή με άτομο που δεν έχει μολυνθεί και το δεύτερο άτομο θα έχει ανοσία. Έτσι θα δημιουργηθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Ως εκ τούτου, ο ιό θα περιοριστεί ή θα εξασθενήσει εντελώς ακόμα και αν δεν υπάρχουν άλλα φαρμακευτικά μέτρα εναντίον του».

Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του ιού

Ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφορετικούς τύπους του ιού που «κυκλοφορούν» στον κόσμο, είπε ότι υπάρχουν αλλαγές και συγκεκριμένοι υπότυποι του ιού οι οποίοι όμως δεν οδηγούν σε διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Επίσης, εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα για κάποιες μεταλλάξεις στο σημείο όπου ο ιός «κολλάει» πάνω στο κύτταρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πως μια τέτοια μετάλλαξη θα επηρεάσει την συμπεριφορά του ιού είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο».