Στους 100 «κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές» του Foreign Policy ο Τσίπρας

Στους 100 «κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές» του Foreign Policy ο Τσίπρας

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ» σύμφωνα με τον πρόεδρο του. 

Το Αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy αναδεικνύει μέσα από ψηφοφορία των αναγνωστών του κάθε χρόνο τους 100 κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές (100 leading global thinkers) – ουσιαστικά εκείνους που επηρεάζουν τα παγκόσμια δρώμενα σε διάφορα πεδία. Φέτος από ό,τι φαίνεται (έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο μόνο το εξώφυλλο του περιοδικού μέχρι στιγμής), ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα left.gr.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι από ότι φαίνεται στην ομάδα των «Αμφισβητιών» μαζί με μια ετερόκλητη παρέα που συμπεριλαμβάνει τον αρχηγό και ευρωβουλευτή του ευρωσκεπτικιστικού και δεξιού UKIP Νάιτζελ Φαράζ, μέχρι τον αναρχικό ανθρωπολόγο και ακτιβιστή του Occupy Wall Street, Ντέιβιντ Γκρέιμπερ, μέχρι τους τρεις νεαρούς οικονομολόγους που κατέρριψαν την θεωρία του Ρόγκοφ περί σύνδεσης της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής με την ανάπτυξη.

Σε άλλες κατηγορίες συμπεριλαμβάνονται από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, μέχρι τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, την ομάδα που διαχειρίστηκε την αποστολή και την παρακολούθηση των οχημάτων εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, αλλά και τoν Γκλεν Γκρίνγουαλντ που μετέφερε τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν στον Guardian.

Αξίζει να τονιστεί ότι το 2010 στην λίστα των κορυφαίων διανοητών του FP βρέθηκε και ο Γ.Α. Παπανδρέου.

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ»
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει την εντολή να κυβερνά τη χώρα εάν το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, τερματίσει πρώτος στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Προέβλεψε μάλιστα, ότι θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα πριν από το τέλος του 2014.

Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος παραχώρησε κοινή συνέντευξη στο BBC, το Reuters και τους Financial Times, αντιτίθεται στο Μνημόνιο με τους δανειστές και τόνισε ότι η οργή στην Ελλάδα έχει αυξηθεί από τις εκλογές της περσινής χρονιάς, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε δύο φορές κοντά στο να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, τερματίζοντας λίγο πίσω από τη Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

«Σε αυτές τις (ευρωπαϊκές) εκλογές, ο λαός θα ψηφίσει χωρίς φόβο, χωρίς φόβο, χωρίς το φόβο των εκστρατειών (κατηγοριών) των αντιπάλων μας όπως έγινε το 2012, που αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει πρώτος όλα θα ερημώσουν», δήλωσε ο κ.Τσίπρας. «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, φοβάμαι, όμως, επίσης ότι η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τη δύναμή της», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο νεοναζιστικό κόμμα που κατέχει 18 έδρες στην ελληνική βουλή.

«Για την κυβέρνηση θα είναι μία αληθινη καταστοφή. Ο κ.Σαμαράς φοβάται ότι θα είναι δύσκολο την επόμενη μέρα να συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου χωρίς την υποστήριξη του λαού», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και αναγνώρισε ότι το να πείσεις τις -υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας- πιστώτριες χώρες να υποστηρίξουν μία ελάφρυνση χρέους, θα ήταν πολιτικά δύσκολο, ο κ.Τσίπρας είπε πως πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τους γερμανούς ψηφοφόρους ότι μία τέτοια κίνηση θα είναι προς το συμφέρον τους, καθώς χωρίς χαμηλότερο χρέος και με περισσότερη οικονομική βοήθεια, η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να βρει χρήματα μόνη στην αγορά ομολόγων.

«Λέμε στους φορολογουμένους της Γερμανίας: για πολύ καιρό πληρώσατε για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό και δίνετε χρήματα σε προγράμματα που είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Πρέπει να σταματήσετε αυτή τη διαδικασία. Αν τη συνεχίσετε, δεν θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση Αθήνας – τρόικας, που έχει αναβάλει την επόμενη δόση της Ελλάδας, δείχνει ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τα χρήματα της διάσωσης για πολύ καιρό, εάν και αν ο ίδιος αποχωρούσε από την ισχύουσα συμφωνία, ιδίως από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Αν θυμάστε, είχαν πως εάν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχαμε χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε: Ο Σαμαράς κέρδισε, αλλά και πάλι δεν έχουν χρήματα», κατέληξε.
.