Στρατηγική «συμμαχία» Tesco- Carrefour

Στρατηγική «συμμαχία» Tesco- Carrefour
epa06661391 (FILE) - A pedestrian passes a Tesco supermarket store in London, Britain, 08 January 2015 (reissued 11 April 2018). Tesco on 11 April 2018 announced 1.3 billion pounds on annual profits, a rise of 145 million pounds compared to the previous year. EPA/ANDY RAIN

Οι δύο κολοσσοί των λιανικών πωλήσεων ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας συμμαχίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Tesco και η Carrefour, οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερ μάρκετ στο Ην. Βασίλειο και την Ευρώπη αντίστοιχα, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα εισέλθουν σε μια «μακροπρόθεσμη, στρατηγική συμμαχία». Δεν ανακοίνωσαν, ωστόσο, τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι οποίες και αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Οι δυο εταιρείες δήλωσαν ότι η συμφωνία αυτή στοχεύει στον περιορισμό του κόστους και στη βοήθεια για να υπάρξουν προϊόντα με καλύτερες τιμές, ποιότητα και ποικιλία για τους πελάτες τους και θα «τρέξει» αρχικά για τρία χρόνια. Μάλιστα, θα καλύπτει τις σχέσεις με διεθνείς προμηθευτές και την κοινή αγορά προϊόντων δικού τους brand, που δεν είναι για μεταπώληση.

Αυτή η συμφωνία των δύο τιτάνων της αγοράς τροφίμων είναι σίγουρα μια προσπάθεια για να πλήξουν τους ανταγωνιστές τους. Η Tesco αντιμετωπίζει μια εγχώρια πρόκληση στο Ην. Βασίλειο από την Sainsbury’s, που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της αλυσίδας σουπερ μάρκετ Asda από τον σημερινό της ιδιοκτήτη, τη Walmart. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η συγχώνευση θα υποβιβάσει την Tesco στην δεύτερη θέση της κατάταξης των σουπερ μάρκετ στη χώρα.

Από το εξωτερικό, τόσο η Tesco όσο και η Carrefour αντιμετωπίζουν απειλές από νεοεισαχθείσες εταιρείες στο χώρο του εμπορίου, όπως η Amazon, που κάνει τα πρώτα της βήματα στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων. Ειδικά η Carrefour προέβη δραστικές αλλαγές για τον περιορισμό των εξόδων και την ανάπτυξη σε αγορές του εξωτερικού όπως η Κίνα και η Βραζιλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Carrefour έγινε η πρώτη εταιρεία λιανικής πώλησης στη Γαλλία που συνεργάστηκε με την Google και μέχρι το 2019 θα είναι η πρώτη αλυσίδα τροφίμων της οποίας τα προϊόντα είναι διαθέσιμα στις διεπαφές της Google.

Οι ευρωπαϊκές αλυσίδες τροφίμων δεν είναι οι μόνες που αισθάνονται την πίεση. Την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική αλυσίδα τροφίμων, Kroger, ανακοίνωσε μια συμφωνία με την αυτόνομη εταιρεία οχημάτων, Nuro, για τη μεταφορά τροφίμων με τη χρήση αυτοκινήτων χωρίς οδηγό στην πιο πρόσφατη προσπάθειά της να παραγκωνίσει τους ανταγωνιστές της.