Στρατιωτική περιπολία στη Μεσόγειο ξεκινά η Ιταλία

Στρατιωτική περιπολία στη Μεσόγειο ξεκινά η Ιταλία

Δραστικά μέτρα για την πρόληψη νέων ναυαγίων με μετανάστες στη Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Μια ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για να φυλάσσεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, που έχει μετατραπεί σε “τάφο” τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε αργά χθες Σάββατο ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Στόχος της στρατιωτικής αποστολής της Ιταλίας να αποτρέψει τον θάνατο και άλλων μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα για να φτάσουν στο έδαφός της, καθώς ο αριθμός των νεκρών στα δύο πρόσφατα ναυάγια συνεχίζει να αυξάνει.

«Θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα, θα τριπλασιάσουμε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στενά της Σικελίας», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, που επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο ενόψει μιας μεγαλύτερης επέμβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Ενρίκο Λέτα: «Να γίνει το 2014 έτος στροφής για το μεταναστευτικό»

Στο μεταξύ σήμερα οι διασώστες βρήκαν ακόμη δύο σορούς από το ναυάγιο στις 3 Οκτωβρίου πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, γεγονός που ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών σε 362.

Το πρακτορείο ANSA μετέδωσε ακόμη ότι το ναυτικό της Μάλτας περισυνέλεξε τη σορό ενός τρίχρονου παιδιού από τη θάλασσα, ανεβάζοντας σε 35 τον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της Παρασκευής, νότια της Μάλτας και της Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Malta Today, οι 146 επιζώντες του ναυαγίου αυτού έχουν μεταφερθεί στη Μάλτα. Πρόκειται για 117 Σύρους, 27 Παλαιστίνιους, έναν Λιβανέζο και έναν Τυνήσιο, τον οποίον οι επιζώντες κατηγορούν ότι ήταν ο καπετάνιος του πλοίου. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων.

Περίπου 56 Σύροι που επέβαιναν στο πλοίο που ναυάγησε την Παρασκευή διασώθηκαν από πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το οποίο έδεσε σήμερα σε λιμάνι της Σικελίας. Το πλοίο αυτό μετέφερε επίσης 180 Αιγύπτιους, Σομαλούς και κατοίκους Ερυθραίας, οι οποίοι περισυλλέγησαν από άλλα πλοιάρια.

Πλοία που μεταφέρουν μετανάστες συνεχίζουν να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Στη διάρκεια της νύχτας μια περίπολος του ιταλικού ναυτικού εντόπισε 14 ανθρώπους που βρίσκονταν σε ένα πλοιάριο, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα εννέα μηνών έγκυο, η οποία μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Λαμπεντούζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Νεκροταφείο» μεταναστών η Μεσόγειος