Στρατός στους δρόμους της Μπογκοτά

Στρατός στους δρόμους της Μπογκοτά

Ο πρόεδρος της Κολομβίας λαμβάνει αυστηρά μέτρα για την καταστολή των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά το θάνατο δύο διαδηλωτών.

«Χθες βράδυ εξουσιοδότησα τη στρατιωτικοποίηση της Μπογκοτά και θα κάνω το ίδιο σήμερα σε κάθε δήμο ή περιφέρεια όπου η παρουσία των στρατιωτών μας είναι απαραίτητη. Είναι απαράδεκτο οι ενέργειες λίγων να επηρεάζουν τις ζωές των πολλών». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος στις διαδηλώσεις που εδώ και ημέρες «ταρακουνούν» την πρωτεύουσα της χώρας, Μπογκοτά.

Η χθεσινή ημέρα «βάφτηκε κόκκινη» από τον θάνατο δύο ανθρώπων κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν χθες στο δρόμο της κολομβιανής πρωτεύουσας.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σε ένδειξη συμπαράστασης στις απεργίες που πραγματοποιούν οι αγρότες ενάντια σε κυβερνητικά μέτρα που, όπως λένε, τους «οδηγούν σε χρεωκοπία», όμως, έχουν πλέον εξελιχθεί σε μαζικό κίνημα, στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης, γαλακτοπαραγωγοί και φοιτητικοί σύλλογοι.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας δήλωσε πως αποφάσισε την αποστολή μονάδων του στρατού στην Μπογκοτά για την «αποκατάσταση της κανονικότητας».

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη μέτρα, μεταξύ των οποίων καλύτερες τιμές για αγροτικά προϊόντα και την προστασία των τοπικών αγαθών από τα εισαγόμενα, ωστόσο οι αγρότες δεν δέχτηκαν να συμβιβαστούν, δηλώνοντας πως οι εμπορικές συμφωνίες της Κολομβίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ «πλημμυρίζουν» την τοπική αγορά με προϊόντα σε τιμές που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.

Διαβάστε ακόμη: Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ με πολλά αγκάθια