«Στροφή» 180 μοιρών της Bild: «Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των Ευρωπαίων στην Ελλάδα»

«Στροφή» 180 μοιρών της Bild: «Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των Ευρωπαίων στην Ελλάδα»
Μετανάστες και πρόσφυγες από το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό κρατώντας πλακάτ διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια πορείας τους προς το κέντρο της Αθήνας, Νίκαια, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016. Οι μετανάστες και πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων που τους αποτρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην βόρεια Ευρώπη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Με αφορμή τη συμφωνία για το προσφυγικό, η γερμανική εφημερίδα ρίχνει το βάρος των ευθυνών στην Ευρώπη.

Τις πολύ σημαντικές ελλείψεις στη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρώπη για το προσφυγικό σημειώνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν σχετικά με την αποστολή ειδικών που θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των παραλίων και της ενδοχώρας από τους χιλιάδες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την Ελλάδα στη μάχη κατά της προσφυγικής κρίσης σε πολύ μικρότερο βαθμό απ΄ ό,τι είχαν υποσχεθεί.

Επικαλούμενη στοιχεία της Κομισιόν, η εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι στιγμής εστάλησαν στην Ελλάδα μόλις 66 από τους συνολικά 1.580 υπαλλήλους της Frontex που είχαν προβλεφθεί.

Επίσης, στην Ελλάδα βρίσκονται μόλις 2 από τους 60 ειδικούς σε θέματα επαναπροωθήσεων, 92 από τους 475 ειδικούς σε θέματα ασύλου καθώς και μόλις 61 από τους συνολικά 400 μεταφραστές που είχαν συμφωνηθεί. Από τους δε 30 νομικούς που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανείς, αναφέρει η Bild.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής ελάχιστοι πρόσφυγες. Από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου, έγινε μετεγκατάσταση μόλις 849 προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ 468 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Την ΕΕ “δείχνει” ως υπάιτιο η Γερμανία

Μπορεί να παραδέχεται η γερμανική κυβέρνηση ότι έχει διαθέσει λιγότερα στελέχη από όσα έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται για αυτό η ίδια, αλλά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας στο dpa, το Βερολίνο, έχει στείλει ως τώρα στην Ελλάδα 23 από τους 100 αστυνομικούς και 14 από τους 100 ειδικούς ασύλου που είχε υποσχεθεί. Για τις αιτίες της ολιγωρίας παρέπεμψε στις Βρυξέλλες.