Süddeutsche Zeitung: «Ο ταλαντούχος κύριος Σαμαράς»

Süddeutsche Zeitung: «Ο ταλαντούχος κύριος Σαμαράς»

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός γοητεύει κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο και κάνει λόγο για “θεαματικό comeback“ της χώρας του». 

Συνεχίζονται τα θετικά σχόλια από την πλευρά της Γερμανίας για την ελληνική προσπάθεια. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη παίρνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα της με τίτλο «Ο ταλαντούχος κύριος Σαμαράς» και υπότιτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός γοητεύει κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο και κάνει λόγο για “θεαματικό comeback“ της χώρας του. Ωστόσο, σημαντικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται ή να εφαρμόζονται με βραδείς ρυθμούς».

Η περιγραφή στο θέμα αρχίζει από τις διαμαρτυρίες αντιπολιτευομένων Ελλήνων στο συνέδριο και φτάνει μέχρι την ομιλία του κ. Σαμαρά και τις επιδιώξεις του. Το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ότι «η Ελλάδα ζει», ότι ο ίδιος «δεν θέλει να ξανακούσει για Grexit». Αντιθέτως προτιμά να μιλά «για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς παραδέχεται ότι πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά τονίζει ότι η Ελλάδα κατάφερε ένα θεαματικό comeback. «Και επειδή αυτό το comeback δεν είναι αισθητό στην Αθήνα και στο Βερολίνο, ο Σαμαράς αξιοποιεί το συνέδριο της Süddeutsche Zeitung για μια επίθεση γοητείας», παρατηρεί η εφημερίδα.

Οι χώρες της ευρωζώνης θα ασχοληθούν με το ζήτημα του ελληνικού χρέους όταν η Αθήνα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ώρα της αλήθειας θα έλθει τον Απρίλιο του 2014 όταν η Eurostat δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των χωρών της ευρωζώνης για το 2013 και τότε θα επισημοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μέρκελ σε Σαμαρά: «Κανείς δεν θέλει να πετύχετε περισσότερο από εμένα»