Τα αφεντικά χάνουν τη μάχη της επιστροφής στο γραφείο αλλά βρήκαν άλλον τρόπο να κερδίσουν

Τα αφεντικά χάνουν τη μάχη της επιστροφής στο γραφείο αλλά βρήκαν άλλον τρόπο να κερδίσουν
Young unrecognizable woman sitting outdoors on grass with laptop, typing, surfing internet, preparing for exams. Technology, communication, education and remote working concept, copy space Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

της Chloe Berger

Πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται από τον καναπέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αφεντικό τους είναι πιο χαλαρό από το συνηθισμένο. Αν μη τι άλλο, αυτό το αφεντικό μπορεί να τους παρακολουθεί πιο στενά.

Καθώς δεν μπορούν πλέον να σκύβουν το κεφάλι τους πάνω από το γραφείο και να ελέγχουν τους εργαζόμενους, περισσότεροι εργοδότες έχουν στραφεί στην παρακολούθηση της ψηφιακής παραγωγικότητας. Οκτώ από τους 10 μεγαλύτερους ιδιωτικούς εργοδότες στις ΗΠΑ παρακολουθούν τις μετρήσεις παραγωγικότητας των υπαλλήλων τους, σύμφωνα με μια έρευνα των New York Times. Ορισμένα από αυτά τα λογισμικά μετρούν τον ενεργό χρόνο, παρακολουθούν τις παύσεις του πληκτρολογίου, και μετράνε ακόμη και σιωπηλά τις πληκτρολογήσεις.

Η J.P. Morgan, η Barclays Bank και η UnitedHealth Group παρακολουθούν όλους τους υπαλλήλους, ανέφεραν οι Times, βλέποντας τα πάντα, από το πόσος χρόνος χρειάζεται για να γραφτεί ένα email μέχρι τη δραστηριότητα του πληκτρολογίου. Υπάρχουν επιπτώσεις εάν οι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες: ένα προειδοποιητικό σημείωμα, ένα μπόνους που παραλείπεται, ή μια ημέρα εργασίας από το σπίτι που αφαιρείται, για να αναφέρουμε μερικές.

Για τους εργοδότες που χάνουν τη μάχη για την επιστροφή στο γραφείο, μια τέτοια επιτήρηση είναι ένας τρόπος για να διατηρήσουν την αίσθηση του ελέγχου. Όπως δήλωσε στους Times ο Paul Wartenberg, ο οποίος εγκαθιστά συστήματα παρακολούθησης, «αν πρόκειται να παραιτηθούμε από το να φέρουμε τους ανθρώπους πίσω στο γραφείο, δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τη διαχείριση της παραγωγικότητας».

Οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι κατά της εξ αποστάσεως εργασίας, σε αντίθεση με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ο Jaimie Dimon της J.P. Morgan, ο David Solomon της Goldman Sachs και ο Elon Musk της Tesla παρότρυναν πρόσφατα τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα κεντρικά γραφεία.

Αλλά οι εργαζόμενοι αντιστέκονται. Τον Μάιο, οι εργαζόμενοι της Apple απείλησαν να παραιτηθούν μετά από ένα υπόμνημα του Tim Cook σχετικά με ένα σχέδιο υβριδικής εργασίας.

Μετά την πανδημία, πολλοί εργαζόμενοι στη γνώση αγωνίζονται για να έχουν την ελευθερία να εργάζονται όποτε και από όπου επιλέγουν. Οι περισσότεροι (95%) επιθυμούν ευελιξία στο ωράριό τους, σύμφωνα με έρευνα του Future Forum Pulse. Η ιδέα είναι ότι η απομακρυσμένη εργασία επιτρέπει στους εργαζόμενους να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να εργάζονται στα βασικά τους καθήκοντα εντός του δικού τους χρονοδιαγράμματος.

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν μια πλήρη ημέρα συναντήσεων εννιά με πέντε», δήλωσε ο Brian Elliott, εκτελεστικός διευθυντής του Future Forum, στο Fortune τον Φεβρουάριο. «Θέλουν την ευελιξία να απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις όταν τους βολεύει. Θέλουν την ευελιξία να αποσυνδέονται από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., και στη συνέχεια να επιστρέφουν και να κάνουν δουλειά αφότου τα παιδιά πάνε στο κρεβάτι».

Αν και η υβριδική εργασία κέρδισε πρόσφατα δημοτικότητα, πολλοί εργοδότες είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη μάχη της επιστροφής στο γραφείο. Εντωμεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να πηγαίνουν στο γραφείο για όλο τον εργάσιμο χρόνο τους έφτασε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών.

Αλλά η παρακολούθηση κάθε κίνησης αυτών των απομακρυσμένων εργαζομένων δεν φαίνεται να λέει πολλά στους εργοδότες. «Βρισκόμαστε σε αυτή την εποχή των μετρήσιμων δεικτών, αλλά δεν ξέρουμε τι πρέπει να μετράμε», δήλωσε στους Times ο Ryan Fuller, πρώην αντιπρόεδρος της Microsoft για τις πληροφορίες για τον χώρο εργασίας.

Όλα αυτά ακούγονται αντιπαραγωγικά. Οι διευθυντές μπορεί να σπαταλούν χρόνο χρησιμοποιώντας συσκευές παρακολούθησης της παραγωγικότητας χωρίς να υπάρχει κάποιο σκεπτικό. Οι νευρικοί απομακρυσμένοι εργαζόμενοι μπορεί επίσης να σπαταλούν περισσότερο χρόνο – δεδομένα από την Qatalag και την GitLab διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με τη γνώση ξοδεύουν περίπου 67 επιπλέον λεπτά την ημέρα προσπαθώντας να αποδείξουν ότι είναι συνδεδεμένοι και δεν χαλαρώνουν.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι υβριδικοί εργαζόμενοι είναι οι πιο παραγωγικοί, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες. Είναι πιο πιθανό από τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που εργάζονται εξ αποστάσεως ή στο γραφείο να αναφέρουν ότι αισθάνονται παραγωγικοί, αφοσιωμένοι και αισιόδοξοι για την απόδοσή τους.

Ίσως λοιπόν όλοι να ήταν λίγο πιο παραγωγικοί αν σταματούσαν να προσπαθούν να αποδείξουν την παραγωγικότητά τους.

Πηγή: Fortune.com