Τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων ιδρυτών startup

Τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων ιδρυτών startup

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής startups σκηνής τα τελευταία χρόνια.

του Chris Gasteratos

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, προσπαθήσαμε με οργανωμένο τρόπο να χαρτογραφήσουμε την ελληνική αγορά startup και να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά της. Παρακολουθήσαμε την προηγούμενη επενδυτική δραστηριότητα και επισημάναμε κάποια ενδιαφέροντα μοτίβα. Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στα χαρακτηριστικά των επιχειρηματιών πίσω από τις εταιρείες.

143 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν χρηματοδότηση από το 2010 έως το 2017. Συγκεντρώσαμε μια πληθώρα στοιχείων και χτίσαμε πλήρη προφίλ για 175 ιδρυτές 110 εταιρειών. Ιδού μερικά από τα πιο συναρπαστικά αποτελέσματα.

Οι startups στο δείγμα μας έχουν 1,4 ιδρυτές κατά μέσο όρο, ενώ το 56% των εταιρειών είχε έναν ιδρυτή. Μόλις 17 ιδρυτές, ή αλλιώς το 10% των ιδρυτών, ήταν γυναίκες – χωρίς αμφιβολία, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ως οικοσύστημα ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Περίπου τα δύο τρίτα των ιδρυτών του δείγματος μας είχαν ένα τεχνικό υπόβαθρο. Επίσης, το 58% των νεοσύστατων επιχειρήσεων είχε τουλάχιστον έναν ιδρυτή με τεχνικό υπόβαθρο. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο όταν πρόκειται για εταιρείες τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, καταδεικνύεται το γεγονός ότι ένα τέτοιο υπόβαθρο δεν συνιστά μια αυστηρή προϋπόθεση· στην πραγματικότητα, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες μπορούν να προέρχονται από όλους τους κλάδους.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης των ιδρυτών, σχεδόν όλοι διαθέτουν ένα πτυχίο και δύο στους τρεις είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Οι Έλληνες είναι από τα πιο μορφωμένα έθνη στην Ευρώπη και αυτό αντανακλάται και μεταξύ των ιδρυτών.

Στο παρελθόν, ταξινομήσαμε τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στο δείγμα μας είτε ως κλειστές/στατικές, είτε ως αναπτυσσόμενες / εξαγορασμένες. Εξετάσαμε πιο προσεκτικά το θέμα για να δούμε κατά πόσο το επίπεδο σπουδών των ιδρυτών είχε αντίκτυπο στο σημερινό επίπεδο επιτυχίας κάθε startup. Εν τέλει, δεν προέκυψε μια τέτοια σχέση.

Στα πλαίσια της έρευνάς μας, εξετάσαμε και την ηλικία κατά την οποία οι ιδρυτές ξεκίνησαν την επιχείρησή τους. Η πλειοψηφία των ιδρυτών ανήκαν στις ηλικιακές κατηγορίες 27-32 και 32-37 ετών όταν ξεκίνησαν, αλλά το ηλικιακό εύρος είναι, γενικά, μεγάλο.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ των ετών επαγγελματικής εμπειρίας πριν από την έναρξη μιας επιχείρησης και της επιτυχίας της επιχείρησης; Μέσα στο δείγμα μας, οι ιδρυτές με εμπειρία άνω των 12-17 ετών τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με τους υπόλοιπους. Με άλλα λόγια, αν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα, ο χρόνος είναι σύμμαχός σας!

Μελετήσαμε επίσης την προηγούμενη εμπειρία των ιδρυτών. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται άτομα που εργάζονταν και στο παρελθόν σε μία startup, και ακολουθούνται από ιδρυτές που απασχολούνταν προηγουμένως σε εταιρείες λογισμικού. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι επιχειρηματίες στον κλάδο της τεχνολογίας.

Τέλος, εξετάσαμε προσεκτικά τη σχέση της προηγούμενης επαγγελματικής εμπειρίας των ιδρυτών με την επιτυχία της startup. Είναι σαφές ότι η εμπειρία σε μια νεοφυή επιχείρηση – είτε ως ιδρυτής είτε ως υπάλληλος – είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Προσβλέπουμε πραγματικά στη συσσώρευση της επίδρασης αυτής της εμπειρίας στο οικοσύστημα μας.

Σε κάθε περίπτωση, το παρόν είναι ένα μικρό δείγμα για την εξαγωγή στατιστικώς ορθών συμπερασμάτων και την ανάδειξη βαθύτερων αιτιακών σχέσεων. Παραμένει όμως ένα χρήσιμο σώμα στοιχείων. Και καθώς το σύνολο των ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις κυρίαρχες τάσεις και να μοιραζόμαστε τα ευρήματά μας.

Πηγή: marathon.vc