Τα «χρυσά» ελαιόδεντρα της Μεσσηνίας

Κορυφαία αμερικανική διάκριση για το λάδι της οικογένειας Καρελά.

Μια ακόμη διάκριση έλαβε το ελληνικό ελαιόλαδο με τους Αμερικάνους να δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στο «My Olive Tree» της οικογένειας Καρελά από τα ελαιόδεντρα της Μεσσηνίας αλλά και στο λάδι «Mani» της εταιρείας Μπλάουελ. Από τις δεκαέξι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μόνο δύο κατάφεραν να αποσπάσουν το πολυπόθητο βραβείο.

Το «My Olive Tree» είναι δημιούργημα της κρίσης. Η οικογένεια Καρελά είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη σχέση με τον τόπο καταγωγής της και χρησιμοποιούσε λάδι το οποίο παρήγαγε στα κτήματά της από την «Κορωνέϊκη» ποικιλία ελιάς. Το 2012, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει όλη αυτή η διαδικασία επαγγελματική μορφή, αποφασίζουν  να προχωρήσουν σε διάθεση του προϊόντος στην ελληνική αγορά. Οι αδελφοί Παναγιώτης και Γιώργος ήταν τα επιχειρηματικά μυαλά που οργάνωσαν τη δημιουργία του My Olive Tree επιλέγοντας προσεκτικά τους συνεργάτες που θα συνέβαλλαν στην καλύτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η παραγωγή του ελαιολάδου γίνεται με έναν προσεκτικά ζυγισμένο συνδυασμό παραδοσιακών πρακτικών και τεχνολογικών καινοτομιών. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας τα δένδρα είναι βιολογικής καλλιέργειας και μεγαλώνουν με φυσικούς τρόπους φροντίδας σε μια αρχαία γη.

Οι ελιές τους μαζεύονται με το χέρι και, μέσα σε ελάχιστο χρόνο υπόκεινται σε ψυχρή σύνθλιψη, σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο της ίδιας περιοχής. Οι ελιές Καλαμών «My Olive Tree» μαζεύονται με το χέρι από τους ιδιόκτητους ελαιώνες της οικογενείας Καρελά  οι οποίοι βρίσκονται στον Μεσσηνιακό Νότο.

Αμέσως μετά τη συγκομιδή τους υπόκεινται σε συγκεκριμένες διεργασίες και δοκιμάζονται μέχρις ότου να πληρούν τα γευστικά κριτήρια. Το θαλασσινό αλάτι, το ξίδι και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο ίδιας παραγωγής είναι τα βασικά συστατικά της οικογενειακής συνταγής την οποία η οικογένεια Καρελά μοιράζεται πλέον με το ευρύ κοινό.

Το αποτέλεσμα είναι εμφανές στην γεύση καθώς το λάδι έχει την ελάχιστη οξύτητα, η οποία επιτυγχάνεται χωρίς τη χρήση χημικών πρόσθετων ή άλλης αντίστοιχης επεξεργασίας. Σημειώνεται πως και η συσκευασία βρίσκεται υπό την εποπτεία της οικογένειας Καρελά, η οποία υλοποιείται στην περιοχή της Μεσσηνίας κάτω από αυστηρές συνθήκες υγιεινής.

Στο λογότυπο της εταιρείας, στο οποίο απεικονίζεται ένα δέντρο που κοσμεί τις συσκευασίες My Olive Tree, σε κάθε κλαδί του είναι γραμμένο και από ένα όνομα της οικογένειας Καρελά για να υπενθυμίζει την ταυτότητα και τις ρίζες καταγωγής. Απέναντι στα λάδια αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας, η ομώνυμη επιχείρηση θέλει να τοποθετεί στην αγορά προϊόντα με ονοματεπώνυμο.

Αν και τα τελευταία επίσημα στοιχεία υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που συναντά στον δρόμο του για τις αμερικάνικές αγορές το ελληνικό ελαιόλαδο, εξαιτίας της υψηλής τιμής του και της περιορισμένης ποσότητας διάθεσης, με ανταγωνιστές όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Ιταλία και η Ισπανία να κερδίζουν μερίδιο αγοράς, εντούτοις μεμονωμένες προσπάθειες, όπως αυτή του My Olive Tree φαίνεται πως αντιστρέφουν το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη:

Το κρητικό ελαιόλαδο που «σαρώνει» σε διεθνείς διαγωνισμούς

Eleia:Η εταιρεία που έβαλε το ελληνικό ελαιόλαδο στα Harrods!

Κάνοντας την διαφορά στην agora του ελαιόλαδου