Τα… διαλυμένα όνειρα της Alibaba, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση για την ιστορική αναδιάρθρωση

Τα… διαλυμένα όνειρα της Alibaba, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση για την ιστορική αναδιάρθρωση
epa11000488 People stand next to an Alibaba booth during the China International Supply Chain Expo in Beijing, China, 29 November 2023. China is holding its first China International Supply Chain Expo in Beijing from 28 November to 02 December with the theme of 'Connecting the World for a Shared Future'. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μάλλον δεν εξελίχθηκαν όλα σύμφωνα με το σχέδιο...

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, η Alibaba Group Holding Ltd. ανακοίνωσε έναν από τους πιο φιλόδοξους εταιρικούς ανασχηματισμούς της Κίνας. Σήμερα, οι πρώτες υποσχέσεις αυτής της αναμόρφωσης έχουν διαψευστεί.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς την αποτυχία του σχεδίου της Alibaba να διασπαστεί σε μικρότερες, πιο ευέλικτες και με μεγαλύτερη αξία εταιρείες. Μας είπαν να περιμένουμε δημόσιες εγγραφές και συγκεντρώσεις κεφαλαίων, το ξεκλείδωμα της αξίας που περιοριζόταν από την ποινή του ομίλου. Οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές υποτίθεται ότι θα εισέπρατταν τα κέρδη των εισηγμένων, και πράγματι οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν πάνω από 16% με την είδηση, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Αντ’ αυτού, αυτή την εβδομάδα η Alibaba πρότεινε να αγοράσει το μέρος της εταιρείας παροχής logistics Cainiao που δεν κατείχε ήδη, καταργώντας την προγραμματισμένη δημόσια εισαγωγή της μονάδας. Αδιάφορη για τη θλιβερή κατάσταση των κεφαλαιαγορών, η Alibaba μοιράζει η ίδια μετρητά, μεταξύ άλλων προσφέροντας το πρώτο μέρισμα της ιστορίας της (ύψους 2,5 δισ. δολαρίων) και αυξάνοντας το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της κατά ακόμη 25 δισ. δολάρια.

Η μονάδα cloud που επρόκειτο να αποτελέσει ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, διατηρείται τώρα στο εσωτερικό της, με την εταιρεία να επισημαίνει τις δυσκολίες που προκαλούνται από τους αυξημένους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ στα τσιπ προς την Κίνα. Το δημόσιο ντεμπούτο του παντοπωλείου Freshippo είναι επίσης εκτός της άμεσης ατζέντας. Ένα χρόνο αργότερα και με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα, η Alibaba φαίνεται να είναι πιο απασχολημένη με το… ξεμπέρδεμα της ματαιωμένης στρατηγικής της παρά με την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη.

Ο ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα τη Χανγκζού έχει σχεδόν εγκαταλείψει τις αποσχίσεις υπέρ του συνδυασμού δραστηριοτήτων για την προώθηση των βασικών δραστηριοτήτων του εμπορίου και του cloud.

Η Alibaba θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η αντιστροφή δεν οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ίδια – η υποτονική κινεζική οικονομία έχει επιβαρύνει τις αποτιμήσεις και η τεχνολογική καταστολή του Πεκίνου έχει αφήσει παρατεταμένα τραύματα στους επενδυτές. Όσον αφορά στην ίδια την αναδιάρθρωση, οι αναλυτές την έβλεπαν τότε ως έναν καλό τρόπο για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με την “άτακτη επέκταση του κεφαλαίου” και τις μονοπωλιακές πρακτικές των τεχνολογικών κολοσσών.

Στην επέτειο ενός έτους από τη σύλληψή τους, φαίνεται ότι οι υποσχόμενες δυνατότητες των Baby Babas δεν υπάρχουν πια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα ξεκίνησαν με τέτοια αισιοδοξία. Ο Ντάνιελ Ζανγκ, τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτιο ότι η Alibaba θα διαχωρίσει τη λιμνάζουσα αυτοκρατορία της σε έξι μέρη, ξεκλειδώνοντας δυνητικά δισεκατομμύρια δολάρια σε συσσωρευμένη αξία για τους μετόχους. Οι αναλυτές σκέφτονταν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοντέλο ανάπτυξης για άλλους ομοειδείς τεχνολογικούς ομίλους.

Τον Μάιο, ο Zhang παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διάσπαση: η μονάδα cloud θα αποσυνδεθεί εντός 12 μηνών, η Cainiao και η Freshippo θα επιδιώξουν δημόσιες εγγραφές και η επιχείρηση διεθνούς εμπορίου θα αναζητήσει εξωτερική χρηματοδότηση. Δύο από αυτά έχουν πλέον ακυρωθεί, δύο είναι ημιτελή και ο Zhang δεν είναι πλέον στην Alibaba.

Υπήρξε μια εκκαθάριση της ανώτερης ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένης της Trudy Dai, η οποία ήταν επικεφαλής της εγχώριας εμπορικής επιχείρησης της εταιρείας και εμφανιζόταν στην κλήση κερδών της Alibaba τρία συνεχόμενα τρίμηνα μετά την αναδιάρθρωση. Ο συνιδρυτής Eddie Wu ανέλαβε τη θέση του CEO του ομίλου και επικεφαλής τόσο της μονάδας cloud όσο και της μονάδας εμπορίου. Ο Joe Tsai ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και επικεφαλής εκπροσώπου της εταιρείας. Και οι δύο είναι έμπιστοι υπαρχηγοί του αρχικού ηγέτη της εταιρείας, του Jack Ma.

Επιφανειακά, το μπρος-πίσω φαίνεται χαοτικό. Οι εσωτερικές γραμμές αναφοράς αναδιαμορφώθηκαν και χιλιάδες απολύθηκαν, επεκτείνοντας μια μείωση του εργατικού δυναμικού που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Τα πράγματα που εμπίπτουν στον κάδο των “μη κύριων” περιουσιακών στοιχείων της Alibaba, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Bilibili Inc. και την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών Xpeng Inc., είναι προς πώληση.

Οι επενδυτές που πόνταραν στην ιστορική αναδιοργάνωση έχουν χάσει 17%. Η κυριαρχία της Alibaba στο εμπόριο δέχεται αυξανόμενη πίεση από εταιρείες όπως η PDD Holdings Inc. και η ByteDance Ltd., τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η Tencent Holdings Ltd. και η Huawei Technologies Co. πιέζουν για να πάρουν το στέμμα της ως ο σημαντικότερος πάροχος υπηρεσιών και υποδομών cloud της Κίνας. Και αυτό που ακούω από τους εργαζόμενους είναι ότι το ηθικό έχει πέσει μετά τις ακυρωθείσες δημόσιες εγγραφές και οι ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις αρχίζουν να μοιάζουν με πιο ελκυστικούς χώρους εργασίας.

Η μόνη αδιαμφισβήτητη αιτία για αισιοδοξία; Ο σωρός μετρητών της Alibaba. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα μεγάλο μέρος του για τις αποδόσεις των μετόχων της και ρίχνει τις τιμές του cloud για να εξασφαλίσει το προβάδισμά της στην αγορά. Και δείχνει κάποια εστίαση στον τρόπο με τον οποίο απορρίπτει περιφερειακές επιχειρήσεις για να επικεντρώσει τους πόρους της σε αυτό που είναι εδώ και καιρό ο κυρίαρχος τομέας της: την πώληση αντικειμένων στο διαδίκτυο. Η τεράστια κλίμακα της Alibaba εξακολουθεί να έχει δύναμη – ένα πλεονέκτημα που θα χρειαστεί καθώς σχεδιάζει μια νέα πορεία προς τα εμπρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: