Τα ελληνικά μπαχαρικά που «φωτίζουν» τον κόσμο

Τα ελληνικά μπαχαρικά που «φωτίζουν» τον κόσμο

Η βιομηχανία μπαχαρικών «Ήλιος» είναι πρωτοπόρος στον κλάδο από το 1919 και στρέφει πλέον τη προσοχή της στις εξαγωγές. 

Είναι από τις οικογένειες που με το πέρασμα των χρόνων έχουν μπει σχεδόν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Τα προϊόντα τους προερχόμενα κατευθείαν από τη «μάνα γη» έχουν λάβει δεκάδες διακρίσεις με πιο πρόσφατη αυτή στο θεσμό «The Global Award for Perfection Quality and Ideal Perfomance 2013» στο Βερολίνο από τον διεθνή Γαλλικό Οργανισμό « Otherways,» αλλά και το «15ο βραβείο ποιότητας» στο Fumicino της Ρώμης. Η βιομηχανία μπαχαρικών «Ήλιος» εδώ και 95 χρόνια θεωρείται μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών του κλάδου με εξαγωγικό προσανατολισμό τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια.

Το 1919 επί της οδού Αθηνών-Πειραιώς 58, ο Στυλιανός Διαμαντόπουλος ιδρύει, σε ηλικία 28 ετών, την εταιρεία «Ήλιος». Ξεκινώντας από τη Σπάρτη πειραματίζεται και ασχολείται για κάποιο διάστημα με διάφορες περιστασιακές δουλειές για να καταλήξει στην εμπορία μπαχαρικών που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του. Ήταν η χρονική περίοδος όπου τα μπακάλικα και τα παντοπωλεία πουλούσαν χύμα προϊόντα και ο πελάτης αγόραζε την ποσότητα που ήθελε. Τη δεκαετία του ’20 μπαχαρικά όπως το πιπέρι, η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπαχάρι κατέγραφαν τις υψηλότερες πωλήσεις και ήταν από τα αγαπημένα μυρωδικά που συνόδευαν τα ελληνικά φαγητά και γλυκά.

Η εταιρεία ξεκίνησε αρχικά τη δραστηριοποίησή της εισάγοντας τον μεγαλύτερο όγκο των μπαχαρικών της από χώρες του εξωτερικού. Ήταν δε η πρώτη που τοποθέτησε τα μπαχαρικά στο ράφι σε συγκεκριμένη συσκευασία εισάγοντας παράλληλα τη λογική της καρτέλας. Πρόκειται για μια μεγάλη λευκή καρτέλα πάνω στην οποία ήταν κολλημένα μικρά λευκά φακελάκια, με διαφορετικά μπαχαρικά το καθένα, σε κάθετη μορφή ανάλογα με το προϊόν . Επιπρόσθετα, ο Στυλιανός Διαμαντόπουλος ήταν από τους πρώτους που έφεραν στην ελληνική αγορά είδη θυμιάματος και λουμίνια αφήνοντας πολύ πίσω τους ανταγωνιστές του.

Και ενώ η επιχείρηση αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς ο αιφνίδιος θάνατος του ιδρυτή το 1954 οδηγεί σε αλλαγή διοίκησης και ανάληψη καθηκόντων από τον γιο του Βασίλη. Η καινοτομία και η ανάγκη διαφοροποίησης στην αγορά είναι αναμφίβολα στοιχεία που υιοθετεί και ο Βασίλης, ο οποίος δίνει νέα ώθηση στην εταιρεία. Έχοντας αποφοιτήσει από την Εμπορική Σχολή η σχέση του με το επιχειρειν κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Κίνηση ματ που ανέτρεψε τα δεδομένα στην ελληνική βιομηχανία μπαχαρικών ήταν η πρώτη γερμανική μηχανή συσκευασίας το 1961 μέσω της οποίας αντικαταστάθηκαν τα φακελάκια της καρτέλας με 24 ή 36 φάκελα ανά κουτί. Σε σύντομο χρονικό διάστημα φέρνει και δεύτερη μηχανή, ενώ στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 αρχίζει να συσκευάζει το προϊόν σε μπουκάλι τοποθετώντας το πλέον στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Οι παλιές εγκαταστάσεις επεκτείνονται σταδιακά και το 1986 η οικογένεια Διαμαντόπουλου μετακομίζει στο ιδιόκτητο εργοστάσιο στα Καμίνια. Έκτοτε έχει λανσάρει νέα προϊόντα και έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στις εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν και το 8% περίπου των συνολικών της εσόδων. Αμερική, Γερμανία, Κύπρος, Χονγκ Κονγκ, καθώς και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εμπιστεύονται τα μπαχαρικά «Ήλιος» για την ποιότητα και την πλούσια γεύση που προσφέρουν στο φαγητό. Διαθέτουν δε πρακτικές και πολυτελείς συσκευασίες τόσο για μεμονωμένους καταναλωτές όσο και για την μαζική εστίαση καθιερώνοντας στη ελληνική αγορά την «επαγγελματική συσκευασία» κατάλληλη για ψησταριές, ξενοδοχεία, fast food, εστιατόρια αλλά και βιομηχανίες ετοίμων προϊόντων. Σημειώνεται πως εκτός των μπαχαρικών, για τα οποία είναι ευρέως γνωστή, η «Ήλιος» έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλα είδη καθώς παρασκευάζει και εμπορεύεται τροφές πουλιών, είδη ζαχαροπλαστικής, θυμιάματα, αλλά και αφεψήματα.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο «μαύρος χρυσός» της Κορινθιακής γης

Κρόκος Κοζάνης: Ο «χρυσός ανθός» της Ελλάδας

Ο πλούτος των ελληνικών φαρμακευτικών βοτάνων