Τα εννέα οικονομικά κέντρα του μέλλοντος

Τα εννέα οικονομικά κέντρα του μέλλοντος

Σε πολλά από αυτά δεν πάει καν ο νους σας!

Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Χονγκ-Κονγκ είναι τα κατ΄εξοχήν σημεία αναφοράς των ισχυρότερων οικονομικών κέντρων στον κόσμο. Εκεί συγκεντρώνονται σήμερα τα μεγαλύτερα κεφάλαια και ο πλούτος, έχουν την έδρα τους πολυεθνικές και επιχειρηματικοί κολοσσοί, γίνονται επενδύσεις και ο «τζόγος» παραγώγων.

Πόσο όμως θα συνεχίσουν να έχουν τα πρωτεία; Οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές δηλώνουν βέβαιοι ότι θα τα διατηρήσουν μεν για πολύ, αλλά ότι ο ανταγωνισμός ολοένα και θα αγριεύει.

Ήδη, αναδύονται δειλά-δειλά και σταθερά κι άλλα οικονομικά κέντρα, ποντάροντας στο αύριο. Σε μερικά από αυτά, δεν θα πηγαίνει καν ο νους σας!

Καζαμπλάνκα
«Γέφυρα» μεταξύ της Ευρώπης και Αφρικής, το μεγαλύτερο λιμάνι στο Μαρόκο έχει ξεπεράσει κατά πολύ το σκηνικό που βλέπαμε στη θρυλική ομώνυμη ταινία με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Εκμεταλλευόμενη την γεωγραφική θέση της, η Καζαμπλάνκα μεταλλάσσεται σταδιακά σε διεθνές οικονομικό κέντρο (ήδη λειτουργεί ως κόμβος για επενδύσεις στη βόρεια, δυτική και κεντρική Αφρική), ενισχύει την τεχνολογική υποδομή της και βελτιώνει το νομικό περιβάλλον της, κάνοντάς το πιο φιλικό στις επιχειρήσεις. Όχι τυχαία, έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη 100 επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών BNP Paribas, AIG, Clifford Chance, Silk Invest και Boston Consulting Group.

Μπουσάν
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας ζούσε πάντα υπό τη «σκιά» της πρωτεύουσας Σεούλ. Όμως, στο τελευταίο Global Financial Center Index έρχεται ήδη δεύτερη στις ψήφους εμπιστοσύνης των επαγγελματιών στον οικονομικό τομέα στη λίστα των σημαντικότερων οικονομικών κόμβων του μέλλοντος, μετά την Καζαμπλάνκα. Ήδη, το Μπουσάν είναι το πέμπτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο. Ενώ, παρά το ότι ο περισσότερος κόσμος το αγνοεί, φιλοξενεί στα εδάφη του το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο!

Μπουένος Άιρες
Μεσούσης της δεύτερης χρεοκοπίας της Αργεντινής, ακούγεται μάλλον παράταιρο η πρωτεύουσα της να θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα οικονομικά κέντρα του μέλλοντος. Ωστόσο, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης δεν μπορούν παρά να πάνε μόνον προς τα πάνω. Τόσο, ώστε στο Global Financial Center Index το Μπουένος Άιρες να έχει ανέβει 21 θέσεις στην κατάταξη, φθάνοντας έτσι σήμερα στην 25η.

Σανγκάη
Η μεγαλύτερη πόλη και λιμένας της ούτως ή άλλως ταχύτατα αναπτυσσόμενης Κίνας θεωρείται ήδη κόμβος της σύγχρονης κινεζικής οικονομίας κι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά, εμπορικά και πολιτιστικά της κέντρα. Ειδικότερα όμως η συνοικία Λουγιαζούι  στην περιοχή Πουντόνγκ της Σανγκάης είναι αυτή που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει πάνω της το περισσότερο ενδιαφέρον κι αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ισχυρή, καθώς θα αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία.

Κουάλα Λουμπούρ
Αν και έδρα του κοινοβουλίου της Μαλαισίας και της επίσημης κατοικίας του βασιλιά της Μαλαισίας, επισκιαζόταν μέχρι πρότινος από τη Σιγκαπούρη, μέχρι που έγινε κέντρο του ισλαμικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες -για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε σαν έννοια ο τόκος! Καθώς λοιπόν το ισλαμικό τραπεζικό σύστημα αναπτύσσεται πια 2 έως και 3 φορές ταχύτερα απ’ ότι το διεθνές συμβατικό (όπως αναφέρει η Ernst and Young στην τελευταία μελέτη της World Islamic Banking Competitiveness Report), έτσι και η Κουάλα Λουμπούρ αυξάνει διαρκώς τις “μετοχές” της. Κάτι, στο οποίο βοηθά και το γεγονός ότι η νομοθεσία της βασίζεται στο -δελεαστικό για τους επενδυτές- αγγλικό δίκαιο.

Νταλιάν
Μεγάλη πόλη και λιμάνι, αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της Κίνας και γνωρίζει ήδη  μεγάλη ανάπτυξη, ως οικονομικό και ναυτιλιακό κέντρο της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ντουμπάι
Ο κατακευαστικός τομέας και ο παντός είδους τουρισμός έχουν ήδη απογειώσει το Ντουμπάι, τόσο ώστε σήμερα να αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Μέσης Ανατολής, προσφέροντας πολλές συγκινήσεις κι ευκαιρίες, μεταξύ αυτών και… μηδενική φορολογία εισοδήματος.

Κατάρ
Μικρό και πλούσιο, ανταγωνίζεται ως οικονομικό κέντρο στα ίσια το Ντουμπάι, προσφέροντας κι αυτό μηδενική φορολογία εισοδήματος και ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις.

Λουξεμβούργο
Νόμιμος «φορολογικός παράδεισος» στην «καρδιά» της ΕΕ, το Μεγάλο Δουκάτο αποτελεί ήδη έδρα πολυεθνικών -πάνω από 40.000 εταιρείες συμμετοχών, που μπορούν να δηλώνουν άνετα εικονικές ζημίες και να γλιτώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους. Όχι τυχαία, αποτελεί δεύτερη «πατρίδα» εκατοντάδων ειδικών σε θέματα διαχείρισης κεφαλαίων. Τώρα, υπό την πίεση και του G20, κάνει ένα μικρό «λίφτινγκ» με διακρατικές συμφωνίες, υποσχόμενο μεγαλύτερη διαφάνεια και παράλληλα επενδύοντας και στον τεχνολογικό τομέα.

Διαβάστε ακόμη: 

CONTAGION – Πώς και γιατί πανικοβάλλονται οι αγορές

Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου