Τα έξυπνα γυαλιά της Facebook θα είναι επιτυχημένα όσο το Apple Watch

Τα έξυπνα γυαλιά της Facebook θα είναι επιτυχημένα όσο το Apple Watch
epa05932010 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tου Robert Hackett

Όταν το Facebook κυκλοφόρησε το τελευταίο του gadget – τα λεγόμενα έξυπνα γυαλιά, σχεδιασμένα σε συνεργασία με τον κολοσσό οπτικών EssilorLuxottica – νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα αγνόησα εντελώς. Έχοντας παρατηρήσει τις παλαιότερες αποτυχίες του Google Glass και του Snap Spectacles, το υποσυνείδητό μου έδωσε την ετυμηγορία του αμέσως: Δεν αξίζει να ασχοληθώ.

Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν ένας φίλος εμφανίστηκε φορώντας τον «υπολογιστή προσώπου», που ονομάζεται “Ray-Ban Stories”, στο γάμο μου αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Flaviu Simihaian, διευθύνων σύμβουλος της Troy Medicare, μιας νεοσύστατης εταιρείας ασφάλισης υγείας, χρησιμοποίησε τα γυαλιά για να καταγράψει στιγμές από την τελετή και τη δεξίωση. Δεν είχα ιδέα ότι φορούσε γυαλιά με κάμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – πόσο μάλλον γυαλιά που σχεδιάστηκαν από μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί και επικριθεί τόσο πολύ για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής όπως το Facebook. «Ένιωθα σαν μυστικός κατάσκοπος στον γάμο σου», μου εκμυστηρεύτηκε αργότερα ο Simihaian.

Είναι μια ένδειξη. Η εγγενής μυστικότητα των γυαλιών προκαλεί ήδη εκνευρισμό. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αμφισβητούν το κατά πόσο τα ενσωματωμένα φώτα LED, τα οποία ενεργοποιούνται κατά την εγγραφή βίντεο, παρέχουν επαρκή προειδοποίηση στους τριγύρω ότι θα μπορούσαν να καταγραφούν από την κάμερα. Μπορώ να βεβαιώσω ότι δεν παρατήρησα καθόλου τα φώτα ειδοποίησης. 

Παραδόξως, τα γυαλιά φαίνονταν κομψά. Ο Simihaian δεν αποκάλυψε την πραγματική φύση των γυαλιών παρά μόνο αφού του έκανα άθελά μου κομπλιμέντο για το σχεδιασμό τους. Νόμιζα ότι απλά ήθελε να έχει μια κλασική εμφάνιση, σαν τον Buddy Holly. Ήταν επιτυχημένα – τόσο τεχνικά όσο και από την άποψη της μόδας.

Δεδομένου ότι ο Simihaian πέρασε την ημέρα δοκιμάζοντας το gadget, ζήτησα να μου πει την γνώμη του. Είπε ότι «ένιωσα κάπως άβολα όταν όλοι έβγαλαν το τηλέφωνό τους για να τραβήξουν φωτογραφίες και εγώ κοιτούσα έντονα τους δυο σας». Η ημι-stealth φύση των γυαλιών πετυχαίνει εξαιρετικές φυσικές λήψεις, αλλά ενέχει επίσης κίνδυνο για τον χρήστη. «Σχεδόν σκόνταψα στην αποβάθρα επειδή δεν ήθελα να κοιτάξω που πατούσα και να χαλάσω το βίντεο».

Δυστυχώς, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των γυαλιών – περίπου έξι ώρες με μέτρια χρήση, έτσι διαφημίζει το Facebook – κρίνεται σχετικά μικρή επί του παρόντος. «Δυστυχώς, τέλειωσε αρκετά γρήγορα η μπαταρία στο τέταρτο βίντεο 30 δευτερολέπτων του χορού σας», είπε ο Simihaian. (Εκ των υστέρων, θα έπρεπε να έχουμε καθίσει τον φίλο μας πιο κοντά σε μια πρίζα… και στην πίστα).

Παρότι η μπαταρία είναι αδύναμη, το μικρόφωνο είναι εκπληκτικά ισχυρό. Η ποιότητα του ήχου είναι «αρκετά καλή», είπε ο Simihaian, παρόλο που είναι «πολύ κατώτερη ως εμπειρία» σε σύγκριση, ας πούμε, με τα AirPods της Apple. Έχει και ένα μειονέκτημα, ωστόσο: «Λανθασμένα το ενεργοποίησα κατά τη διάρκεια της τελετής και άρχισε να παίζει το podcast Snacks Daily».

Οι συνέπειες στην ιδιωτική ζωή από τα γυαλιά του Facebook είναι πραγματικές, αλλά και ανυπέρβλητες. Βλέποντας τα βίντεο του φίλου μου με κάνει να νιώθω ότι ζω στη δυστοπική ταινία του 1995 της Kathryn Bigelow, Strange Days, στην οποία οι άνθρωποι συναλλάσσονται με SQUID ή συσκευές εγγραφής μνήμης που προσφέρουν εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας πρώτου προσώπου. Και όμως ταυτόχρονα αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που έχω τα κρυφά πλάνα αυτής της πιο ιδιαίτερης ημέρας.

Υποψιάζομαι ότι τα έξυπνα γυαλιά αξίας 299 δολαρίων θα κυκλοφορήσουν ως ένα νέο προϊόν απευθυνόμενα σε μικρό αγοραστικό κοινό. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται – καλύτερη μπαταρία, μικρόφωνο και φωτογραφική μηχανή – θα μπορούσε να γίνει ένα δελεαστικό αξεσουάρ με πολύ μεγαλύτερο κοινό. Μπορεί να ακολουθήσει την τροχιά του Apple Watch, το οποίο ξεκίνησε συντηρητικά πριν γίνει μεγάλη επιτυχία.