Τα εξωτικά μερή που απειλούνται από τον ιό Ζίκα

Τα εξωτικά μερή που απειλούνται από τον ιό Ζίκα

Πώς οι χώρες που στηρίζονται κυρίως στον τουρισμό θα πληγούν από τον επικίνδυνο ιό.

Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί ούτε το εμβόλιο ούτε το φάρμακο με τα οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ο ιός Ζίκα, μια ασθένεια που μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού τίγρης και έχει εξαπλωθεί σε περίπου 30 χώρες τις Αμερικής.

Οι Παρθένοι Νήσοι, το Μπαρμπάντος και η Τζαμάικα στην Καραϊβική θεωρούνται πλέον τα πιο ευάλωτα μέρη, επειδή βασίζονται στον τουρισμό για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

Επί παραδείγματι, οι Παρθένοι Νήσοι φιλοξενούν σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο, υποστηρίζοντας περίπου το 30% των θέσεων εργασίας στα νησιά, ενώ στα Βρετανικά νησιά ο τουρισμός στηρίζει περίπου το 86% της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Στο Μπαρμπάντος, ο τουρισμός αποτελεί το 37% της οικονομικής δραστηριότητας και υποστηρίζει πάνω από το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στο νησί. Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και η Τζαμάικα, όπου το 28% της οικονομίας της είναι συνδεδεμένη με τον τουρισμό.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες προσπαθούν να ενημερωθούν περαιτέρω για τον ιό, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Μάλιστα, ορισμένες γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό έχουν γεννήσει μωρά που παρουσιάζουν μικροκεφαλία, μια αναταραχή του οργανισμού που οδηγεί σε σοβαρά αναπτυξιακά θέματα και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Για το λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και τα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών προειδοποιούν τις εγκύους να αναβάλουν ή να αποφεύγουν τα ταξίδια σε περιοχές που μπορούν να αποκτήσουν αυτόν τον ιό.

Όπως αναφέρεται παραπάνω, ορισμένες χώρες αναμένεται να πληγούν από αυτόν τον ιό και ανάμεσα σε αυτές ανήκει και το Μεξικό, ένας δημοφιλής προορισμός για νέους γονείς, όπου περίπου το 15% της οικονομίας του στηρίζεται στον τουρισμό.

Άλλη μια χώρα που πιθανόν να αντιμετωπίσει παρόμοιο θέμα είναι και η Βραζιλία, η οποία αναμένει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο και μαζί του ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Σημειώνεται ότι ο τουρισμός στη Βραζιλία υποστηρίζει το 10% της οικονομίας της.