Τα Funds «χτυπούν την πόρτα» των δανειοληπτών

Τα Funds «χτυπούν την πόρτα» των δανειοληπτών

 Αγοράζουν για «ψίχουλα» τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και διεκδικούν αυτά την αποπληρωμή τους. 

Μια νέα επένδυση βλέπουν ξένα εξειδικευμένα funds (distress funds), στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές. Το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων δεν είναι χθεσινό, καθώς έχει εκδηλωθεί πιο έντονα το τελευταίο εξάμηνο, με τις τράπεζες να προσπαθούν να ρυθμίσουν τις επισφάλειες τους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης τους.

Εξειδικευμένα funds, κυρίως από τις ΗΠΑ, πολιορκούν τις τελευταίες ημέρες τις ελληνικές τράπεζες, επιδιώκοντας να «αγοράσουν» κόκκινα δάνεια σε τιμές πολύ χαμηλές. Εκμεταλλευόμενοι αυτή τη δυσχερή θέση των τραπεζών και την αναγκαστική στάση πληρωμών από πολλούς δανειολήπτες, τα funds κυρίως εξ’ Αμερικής, επιχειρούν να πάρουν τα δανειστικά συμβόλαια και να διεκδικήσουν αυτά την αποπληρωμή του χρέους από τους δανειολήπτες.

Πρόκειται στην ουσία για μία διαδικασία τιτλοποίησης δανείων που σε άλλες καλές εποχές διευκόλυνε τις τράπεζες, αφού αντλούσαν έτσι ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» προσέρχονται στις τράπεζες προτείνοντας την αγορά κόκκινων καταναλωτικών δανείων προς 10 σεντς για κάθε ευρώ του δανείου. Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά και δάνεια σε ξενοδοχεία που όλα καλύπτονται από εγγυήσεις (ενυπόθηκα) το τίμημα κυμαίνεται στα 30 – 35 σεντς ανά ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι προ της κρίσης και της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κόκκινων δανείων οι ίδιοι οίκοι προσέφεραν 30 – 35 σεντς για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ για τα ενυπόθηκα δάνεια έδιναν έως 60 και 65 σεντς.

Τώρα, η πρακτική αυτή που ακολουθείται ευρέως στην αμερικανική αγορά προσφέρει ελάχιστα στις «πωλήτριες» τράπεζες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν διαγράψει πολλά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ απειλεί να εξελιχθεί σε μία κόλαση για τους δανειολήπτες.

Διαβάστε ακόμη: Οι τράπεζες «μαζεύονται» με εντολή Κομισιόν

Παρέμβαση της ΤτΕ
Οι τραπεζίτες αλλά και η κυβέρνηση είναι επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί στην πώληση τέτοιων δανείων στα επιθετικά funds. Τη στενή παρακολούθηση που θα πρέπει να υπάρξει εφεξής στη στρατηγική των πιστωτικών ιδρυμάτων -στα οποία έχει παρασχεθεί κεφαλαιακή ενίσχυση- απέναντι στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, επισημαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης δανείων σε ξένα funds.

Εκ προοιμίου, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να εμπλακούν στην εκχώρηση απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους.

Ειδικά, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι «κάθε παρέμβαση στην πολιτική πιστοδοτήσεων των τραπεζών, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της ΤτΕ, καθώς το αντίθετο θα ήταν ασυμβίβαστο και προς την εθνική νομοθεσία αλλά και προς το ενωσιακό δίκαιο».
Προς τούτο άλλωστε, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι «η χορήγηση δανείων και πάσης μορφής πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, διενεργείται ελεύθερα με βάση την πιστοδοτική πολιτική της κάθε τράπεζας».

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από αναφορά της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Εμπόρων του Νομού Ηρακλείου, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί στενά τη στρατηγική, την πολιτική υλοποίηση αυτής και τους λειτουργικούς στόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρεμβαίνοντας όπου κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσκολία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους παρέχονται εγκαίρως βιώσιμα και μακροπρόθεσμα εναλλακτικά σχέδια εξυπηρέτησης δανείων.

 Τράπεζες: Η «ξέφρενη» πορεία των κόκκινων δανείων

«Σε κάθε περίπτωση, η εκχώρηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή ενημέρωση της ΤτΕ, η οποία έχει αρμοδιότητα για την εποπτική αντιμετώπιση των απαιτήσεων αυτών ως στοιχείων του Ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων», αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αλλά και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σε έγγραφό της προς τη Βουλή, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το καταστατικό της δεν εμπλέκεται κατά οποιονδήποτε τρόπο στις επιχειρηματικές αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων». Αναφέρει επίσης ότι δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με την πώληση δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ημεδαπά ή αλλοδαπά funds.