Τα hedge funds εισβάλουν στις ελληνικές τράπεζες

Τα hedge funds εισβάλουν στις ελληνικές τράπεζες

Εκτενές δημοσίευμα των Financial Times για επιθετικές επενδύσεις στο τραπεζικό τομέα της Ελλάδας με πρωταγωνιστή τον John Paulson.

H επέλαση των hedge funds στις ελληνικές τράπεζες είναι γεγονός σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times. Η Paulson & Co, όπως και άλλες παρόμοιες εταιρείες προχώρησαν σε επιθετικές επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας, αναφέρει η εφημερίδα στο σημερινό φύλλο της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα αρχίζει να βρίσκει το δρόμο της.

«Ο John Paulson και μία ομάδα από αμερικανικά hedge funds ηγούνται της επέλασης σε ελληνικές τράπεζες, έχοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, που εδώ και καιρό θεωρείται η πιο αδύναμη οικονομία στην περιφέρεια της ευρωζώνης, βρίσκεται σε σημείο καμπής».
Ο δισεκατομμυριούχος κ. Paulson (φωτογραφία), που έχει γίνει ευρέως γνωστός για το επιτυχημένο επενδυτικό στοίχημα ενάντια στην αγορά των αμερικανικών προϊόντων από τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια το 2007, ύμνησε την «πολύ ευνοϊκή φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση της Ελλάδας». «Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και αυτό θα πρέπει να ευνοήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο», δήλωσε στους Financial Times. Επιβεβαίωσε ότι το δικό του fund, το Paulson & Co., έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, τις δύο τράπεζες που έχουν αναδυθεί σε καλύτερη κατάσταση από την κρίση. «Και οι δύο είναι τώρα πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάμψουν με καλή διοίκηση», ανέφερε σε μία από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του. Ο κ. Paulson έχει αγοράσει το 5% της Alpha και το 4% Πειραιώς: «Η Alpha και η Πειραιώς θεωρούνται ευρέως τα πιο ελκυστικά στοιχήματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση νωρίτερα φέτος -όπου κυριάρχησαν τα κεφάλαια του πακέτου στήριξης- καθώς έμειναν σε ιδιωτικά χέρια ποσοστά της τάξεως του 16% και σχεδόν του 20% αντιστοίχως».

Διαβάστε ακόμη: Εθνική και Πειραιώς ετοιμάζουν «bad banks» για κόκκινα δάνεια

Η εταιρεία του είναι μία εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι επενδύουν με επιθετικό τρόπο σε ελληνικές τράπεζες και οι: Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, Baupost, York Capital και Och-Ziff.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον κ. Paulson και άλλους συναδέλφους του από τις παραπάνω εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι υποσχέθηκαν στον κ. Σαμαρά ότι θα επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους Financial Times το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα αμερικανικά hedge funds ανάγκασε τους Έλληνες μεγαλοτραπεζίτες να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την επανα-ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Οι τραπεζίτες, όμως, πιστεύουν πως οι τιμές μετατροπής είναι πολύ υψηλές για να δελεαστούν οι επενδυτές των hedge funds. «Οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα ήθελαν την επιτάχυνση της επαναϊδιωτικοποίησης μειώνοντας τις τιμές άσκησης», δήλωσε τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα, όμως, είναι η τρόικα». Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που εποπτεύεται από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πιθανόν να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της στήριξης των τραπεζών, παραδέχονται οι τραπεζίτες.

Διαβάστε επίσης:  Ο Σαμαράς «στρώνει το χαλί» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ο κ. Paulson δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Ελλάδα «έχει πιά μία κυβέρνηση η οποία είναι υπέρ των επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομίας βελτιώνεται, κάτι που -όπως αναφέρει- θα ευεργετήσει τον τραπεζικό τομέα. Οι δηλώσεις του κ. Paulson, που δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, χαρακτηρίστηκαν εντυπωσιακές και πιστεύεται ότι θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα.