Τα ΗΑΕ επέλεξαν την πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής για εκπαίδευση στη NASA

Τα ΗΑΕ επέλεξαν την πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής για εκπαίδευση στη NASA
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η 27χρονη Νόρα αλ-Ματρούσι, η οποία είναι μηχανολόγος μηχανικός και σήμερα εργάζεται στην Εθνική Πετρελαϊκή Κατασκευαστική Εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, θα ενταχθεί στη φετινή Τάξη Υποψήφιων Αστροναυτών της NASA.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επέλεξαν μια γυναίκα, την πρώτη σε όλο τον αραβικό κόσμο, για να περάσει εκπαίδευση αστροναύτη, καθώς η χώρα του Κόλπου εντείνει τις διαστημικές -και όχι μόνο- φιλοδοξίες της.

Η 27χρονη Νόρα αλ-Ματρούσι, η οποία είναι μηχανολόγος μηχανικός και σήμερα εργάζεται στην Εθνική Πετρελαϊκή Κατασκευαστική Εταιρεία του Άμπου Ντάμπι, θα ενταχθεί στη φετινή Τάξη Υποψήφιων Αστροναυτών της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η Ματρούσι ήταν μία από τους 4.300 υποψήφιους που αξιολογήθηκαν με σειρά τεστ, σύμφωνα με το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ (MBRSC) του Ντουμπάι.

Η Ματρούσι θα έχει συμμαθητή στη NASA ένα άλλο υποψήφιο αστροναύτη από τα Εμιράτα, τον Μοχάμεντ αλ-Μουλά, ανεβάζοντας έτσι συνολικά σε τέσσερις (τρεις άνδρες και μια γυναίκα) τους τέσσερις εκπαιδευόμενους αστροναύτες από τα ΗΑΕ. Μεταξύ αυτών, είναι ο Χάζα αλ-Μανσούρι, ο πρώτος από τα Εμιράτα που το 2019 είχε μια σύντομη παραμονή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα των ΗΑΕ ξεκίνησε το 2017. Το Φεβρουάριο τα ΗΑΕ πέτυχαν να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη το σκάφος Hope (Ελπίδα), μια πρωτιά για τον αραβικό κόσμο, ενώ σχεδιάζουν να στείλουν ένα ρόβερ στη Σελήνη το 2024.