Τα υποκείμενα νοσήματα θέτουν 1,7 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως σε κίνδυνο εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού

Τα υποκείμενα νοσήματα θέτουν 1,7 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως σε κίνδυνο εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού
epaselect epa08338637 A molecular geneticist in protective clothing prepares a test for SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease in a hospital lab in the Rhineland Region, Germany, 01 April 2020 (issued 02 April 2020). Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA/SASCHA STEINBACH ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον ο ένας στους πέντε κατοίκους της Γης (ποσοστό 22% του παγκόσμιου πληθυσμού) πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα και συνεπώς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη Covid-19 κάποια στιγμή, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

Ένας στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως έχει ένα υποκείμενο νόσημα που τους θέτει σε κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια εάν προσβληθούν από τον ιό Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες.

Εκτιμάται ότι 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από μια σειρά παθήσεων που κυμαίνονται από διαβήτη τύπου 2 έως καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Global Health. Περίπου 349 εκατομμύρια από αυτούς πιθανότατα θα χρειαζόταν να πάνε στο νοσοκομείο για θεραπεία εάν είχαν μολυνθεί, σύμφωνα με τον Andrew Clark, αναπληρωτή καθηγητή στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, και τους συνεργάτες του.

Οι ερευνητές συνδύασαν τους παράγοντες κινδύνου που επισημάνθηκαν στις επίσημες οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, μαζί με ευρεία δεδομένα επιδημιολογίας, όπως τη μελέτη Global Burden of Diseases για να φτάσουν στις εκτιμήσεις τους. Δεν ήταν όλοι όσοι είχαν υποκείμενη πάθηση πιθανό να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα, είπαν.

«Ήρθε η ώρα να περάσουμε από μια γενική προσέγγιση σε μια προσέγγιση που επικεντρώνεται σε αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», έγραψε η Nina Schwalbe, καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia. Ζήτησε καλύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας, όπως το εισόδημα, το καθεστώς απασχόλησης και η εκπαίδευση.

Περιοχές με νεότερους πληθυσμούς, όπως η Αφρική, παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο συνολικά, παρότι σε ορισμένα σημεία ο επιπολασμός του HIV και του AIDS είναι υψηλός, ανέφεραν οι συγγραφείς. Άλλες περιοχές, όπως η Ευρώπη, όπου οι μέσες ηλικίες είναι υψηλότερες και σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικές.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης τους κινδύνους για μικρά νησιωτικά έθνη όπου ο επιπολασμός του διαβήτη είναι υψηλός, όπως τα νησιά Φίτζι και ο Μαυρίκιος.