Αμερική εναντίον Google στη μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή δίκη του αιώνα

Αμερική εναντίον Google στη μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή δίκη του αιώνα
The Google logo is seen with the rainbow flag as a symbol of lesbian, gay, bisexual, transgender (LGBT) and queer pride and LGBT social movements in New York City on June 7, 2022. Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer (LGBTQ) Pride Month is celebrated in the month of June. (Photo by Angela Weiss / AFP) Photo: AFP
Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές κατηγορούν την Google ότι νόθευσε την αγορά προς όφελός της. Η τεχνολογική εταιρεία απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.

Η Google αντιμετωπίζει μια μεγάλη απειλή για την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησής της, με τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να ξεκινούν από την Τρίτη μια προσπάθεια να διαλύσουν την αυτοκρατορία της στο διαδίκτυο, σε αυτό που χαρακτηρίζετε ως η μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή δίκη της χώρας εδώ και 25 χρόνια.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 εβδομάδων, ομοσπονδιακοί δικηγόροι και γενικοί εισαγγελείς των πολιτειών θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι η Google νόθευσε την αγορά προς όφελός της, κλειδώνοντας τη μηχανή αναζήτησής της ως προεπιλεγμένη επιλογή σε πληθώρα τόπων και συσκευών. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Άμιτ Μέχτα, πιθανότατα δεν θα εκδώσει απόφαση πριν από τις αρχές του επόμενου έτους. Εάν αποφασίσει ότι η Google παραβίασε το νόμο, μια άλλη δίκη θα αποφασίσει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να χαλιναγωγηθεί η εταιρεία.

Κορυφαία στελέχη της Google και της μητρικής της εταιρείας Alphabet, καθώς και στελέχη άλλων ισχυρών εταιρειών τεχνολογίας αναμένεται να καταθέσουν. Ανάμεσά τους είναι πιθανό να είναι ο CEO της Alphabet, Σούνταρ Πιτσάι, ο οποίος διαδέχθηκε τον συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ, πριν από τέσσερα χρόνια. Τα δικαστικά έγγραφα υποδηλώνουν επίσης ότι ο Έντι Κιού, υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple, ενδέχεται να κληθεί στο εδώλιο.

Οι κατηγορίες

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε την αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Google πριν από σχεδόν τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ντόναλτ Τραμπ, κατηγορώντας την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε την κυριαρχία της στην αναζήτηση στο διαδίκτυο για να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Οι κυβερνητικοί δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η Google προστατεύει το franchise της δαπανώντας πολλά δισ. δολάρια ετησίως για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο iPhone και σε προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, όπως το Safari της Apple και ο Firefox της Mozilla.

Οι ρυθμιστικές αρχές κατηγορούν επίσης ότι η Google έχει παράνομα διαμορφώσει την αγορά υπέρ της, απαιτώντας η μηχανή αναζήτησης να συνοδεύεται από το λογισμικό Android για smartphones, εάν οι κατασκευαστές συσκευών επιθυμούν πλήρη πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών Android.

Τι υποστηρίζει η Google

Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει πως αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα ανταγωνισμού παρά το γεγονός ότι κατέχει περίπου το 90% της αγοράς αναζήτησης στο διαδίκτυο. Οι αντίπαλοί της, υποστηρίζει η Google, κυμαίνονται από μηχανές αναζήτησης όπως το Bing της Microsoft έως site όπως το Amazon και το Yelp, όπου οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με το τι να αγοράσουν ή πού να πάνε.

Σύμφωνα με την Google, οι συνεχείς βελτιώσεις της μηχανής αναζήτησης δικαιολογούν το γιατί οι άνθρωποι σχεδόν αντανακλαστικά επιστρέφουν σε αυτήν, μια συνήθεια που εδώ και πολύ καιρό έκανε το «Googling» συνώνυμο της αναζήτησης πραγμάτων στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Associated Press