«Τα μεγάλα “ψάρια” και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος»

«Τα μεγάλα “ψάρια” και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος»

«Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», διαμηνύει το υπουργείο Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με την τρόικα.

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ραντεβού των εκπροσώπων της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες  αποφασίστηκε να συγκροτηθούν άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρχει πρόταση για μια νέα ρύθμιση που δεν θα επιτρέψει να υπάρξει νομοθετικό κενό από τον Ιανουάριο του 2014, ενώ -σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου- η λύση που θα προωθηθεί «δεν θα δημοσιοποιηθεί στο μεσοδιάστημα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τα στοιχεία των τραπεζών».

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε πως σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Τα μεγάλα “ψάρια” και τα μεγάλα δάνεια είναι ο στόχος. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά όσοι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εντούτοις κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία, θα αποκαλυφθούν».

Ακόμη, τόνισε πως εκκρεμεί η έγκριση από την τρόικα των δύο «οικονομικών» ορισμών σχετικά με τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη» και τα «όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης», κριτήρια τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερη σημασία και για το θέμα των πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές μισθώσεις αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η τρόικα δεν δέχεται κάτι λιγότερο από την πλήρη απελευθέρωση, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει ώστε οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν στις νέες μισθώσεις. Στόχος, όμως, είναι να ολοκληρωθεί αυτή η εκκρεμότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη το ζήτημα της εξάλειψης των προβλημάτων στις τιμές βασικών προϊόντων και στον ανταγωνισμό σε βασικούς κλάδους της αγοράς και αναμένεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις στις 27 Νοεμβρίου από τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Κουρία που θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Ακόμη, ενημερώθηκε η τρόικα ότι για τα logistics και την αδειοδότηση επιχειρήσεων η κυβέρνηση κινείται εντός χρονοδιαγράμματος και προωθούνται εντός Δεκεμβρίου οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τέλος, παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της τρόικας η «πρωτοβουλία για την ανάπτυξη» που αφορά σε ένα πλάνο αναπτυξιακών δράσεων πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το κρίσιμο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού. Ο κ. Τόμσεν, όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, φέρεται να διεμήνυσε στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να «μην λένε πως δεν θα πάρουν μέτρα, στο τέλος θα χρειαστεί να τα πάρουν». Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν προτίθεται να λάβει περαιτέρω υφεσιακά μέτρα.

Διαβάστε ακόμη: Νέο «όχι» σε οριζόντια μέτρα