Τα μηνύματα της επίσκεψης Μακρόν: Το χρέος, το ΔΝΤ και οι …μπίζνες

Τα μηνύματα της επίσκεψης Μακρόν: Το χρέος, το ΔΝΤ και οι …μπίζνες
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò (Ä) ìå ôïí Ðñüåäñï ôçò ÃáëëéêÞò Äçìïêñáôßáò ÅìáíïõÝë Ìáêñüí (Emmanuel Macron) (Á) êÜíïõí äçëþóåéò ìåôÜ ôç óõíÜíôçóç ðïõ åß÷áí, óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ, ÁèÞíá ÐÝìðôç 7 Óåðôåìâñßïõ 2017. Ï ÃÜëëïò Ðñüåäñïò âñßóêåôáé óôçí ÁèÞíá ãéá äéÞìåñç åðßóçìç åðßóêåøç ìåôÜ áðü ðñüóêëçóç ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò Äçìïêñáôßáò Ðñïêüðç Ðáõëüðïõëïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ

H ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, ο άξονας Αθήνας - Παρισίων και το επιχειρηματικό μενού της σημερινής ημέρας. 

Ικανοποίηση εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου για τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα.

Η αναγνώριση από τον κ. Μακρόν της ανάγκης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο κ. Μακρόν στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος και εκτίμησε πως η στρατηγική Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

«Η ελληνική κρίση ήταν από την αρχή για μένα ευρωπαϊκή κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, και χαιρέτισε τη δράση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων και όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Υπογραμμίζοντας την ελληνική ανάκαμψη, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του προς τη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε σε μια τριπλή δέσμευση:

-Της Ελλάδας, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

-Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να μην προβάλει νέους όρους στο πρόγραμμα.

-Του Eurogroup, να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις και συμφωνίες, για να καταλήξει μετά την ερώτηση που δέχθηκε από συμπατριώτη του δημοσιογράφο: Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα), εξάλλου η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

«Στηρίζουμε την ανάπτυξη που επιστρέφει στην Ελλάδα», ήταν η φράση -κλειδί του Εμανουέλ Μακρόν, που έκανε εκτενή αναφορά στη γαλλική παρουσία στη χώρα μας: επί παραδείγματι θα ενισχυθεί η Τράπεζα Επενδύσεων από την αντίστοιχη γαλλική, η συνεργασία στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.α.

To επιχειρηματικό «μενού» της ημέρας

Και ενώ η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε ομιλίες η σημερινή έχει συζητήσεις και… μπίζνες. Μετά το ραντεβού του με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 10, στο Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Μακρόν, μαζί με τους εκπροσώπους 40 μεγάλων γαλλικών εταιριών, που τον συνοδεύουν στην Αθήνα και από την άλλη πλευρά με Έλληνες επιχειρηματίες και παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουν προσδοκώντας να δρομολογηθούν μεγάλα deal και η επισφράγιση της παραδοσιακής ελληνογαλλικής φιλίας «και συμμαχίας» να συνοδευθεί από ουσιαστικά οικονομικά αποτελέσματα.

Η λίστα με τις επιχειρήσεις που θα δώσουν το «παρών» στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο:

1 Aegean Airlines
2 Aiglon
3 Alpha Bank
4 Apivita
5 Archirodon
6 Athens Medical Group
7 Athens Stock Exchange (Χρηματιστήριο Αθηνών)
8 Athens Water Supply & Sewerage Com (ΕΥΔΑΠ)
9 Attica Banκ
10 British American Tobacco Hellas
11 Copelouzos Group
12 Corallia Clusters Initiative
13 Creta Farms
14 Dogma Gourmet
15 ELPEN (Panhellenic Association of Paharmaceutical Industries)
16 Eurobank
17 FF Group
18 Forthnet S.A.
19 Gek Terna Group of Companies
20 Greek Tourism Confederation (SETE)
21 Hellenic Corporation of Assets and Participations (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας)

22 Hellenic Petroleum S.A. (ΕΛΠΕ)
23 Inasco
24 Innoetics
25 Intracom Holdings S.A.
26 Intrakat
27 J&P Avax
28 Kampakas S.A.
29 Korres
30 Marfin Investment Group
31 Papastratos
32 Prisma Electronics
33 Profile Software
34 Public Power Corporation (ΔΕΗ)
35 Raycap
36 Raymetrics
37 SEPE
38 SEV – Hellenic Federation of Enterprises
39 Temes
40 Theon Sensors
41 Thessaloniki Port Authority S.A.
42 Thrace Group
43 Union of Greek Shipowners (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών)
44 Viohalco S.A. (VIO)
45 Vodafone

46 Workable
47 Warply-Exports Manager
48 Hellenic Community in Paris (Ένωση Ελλήνων Παρισίων)
49 International Business Services
50 Enterprise Greece

Τι λένε οι Έλληνες επιχειρηματίες

Η εντυπωσιακή παρουσία Γάλλων επιχειρηματιών και στελεχών γαλλικών ομίλων στη συνοδεία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τονίζει, αν μη τι άλλο, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Πρόκειται για κοινή διαπίστωση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κορυφαίων εκπροσώπων της.

Χαρακτηριστική η επισήμανση του Γιάννη Γρηγορίου, Γενικού Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ πως «η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Total παρέχει όλα τα εχέγγυα, ώστε οι δύο εταιρείες σε κοινοπραξία να προχωρήσουν την έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα προσβλέποντας σε θετικά αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κώστας Παπαδόπουλος, είναι σαφής λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την πιθανότητα επιχειρηματικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ή την απόκτηση τεχνολογιών».

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό-επιχειρηματικό επίπεδο θα ενισχυθεί περαιτέρω, μέσα από τις συνομιλίες των πολιτικών ηγεσιών και από τις επαφές κορυφαίων γαλλικών και ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο το αμοιβαίο όφελος, επισημαίνει από την πλευρά ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Στην γαλλική συνεργασία προσβλέπουν και οι επιχειρήσεις πληροφορικής με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τάσο Τζήκα, να σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι ευκαιρία να χτιστεί μία στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις διακρίνονται διεθνώς για την τεχνογνωσία και την καινοτομία τους».

Όμως είναι εξίσου σημαντική η συνεργασία «με επιστήμονες και φορείς στο χώρο της κοσμετολογίας, που μετράει μεγάλη παράδοση στη Γαλλία» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Κουτσιανάς, πρόεδρος της Apivita.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, επισημαίνει την εργατική μεταρρύθμιση που προωθεί στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν θεωρώντας ότι πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Τέλος, ο γγ του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος ανέφερε ότι θέση του Συνδέσμου είναι η «σύσφιγξη των πατροπαράδοτων καλών σχέσεων της χώρας μας με τη Γαλλία, καθώς οι Γάλλοι είναι οι σημαντικότεροι επενδυτές».

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη Μακρόν: «Πόρτα» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα