Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο λογότυπο

Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο λογότυπο

Ποια είναι τα βήματα για να ξεχωρίσει μια εταιρεία;

Το λογότυπο είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχει μια εταιρεία στα χέρια της. Είναι αυτό που θα την εδραιώσει στην αγορά και που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες. Ποια είναι όμως τα μυστικά για τη δημιουργία ενός σωστού logo;

1. Τι συναισθήματα προκαλούν τα λογότυπα;

Η κατευθυντήρια γραμμή πάνω στην οποία βαδίζουν όσοι θα σχεδιάσουν το λογότυπο μιας εταιρείας είναι να αντανακλά τις αξίες και τους στόχους της εταιρείες. Οι σχεδιαστές πρέπει να κατανοήσουν την ψυχολογία των χρωμάτων και την επίδραση που έχει η κάθε γραμματοσειρά για το σχεδιασμό ενός μεγάλου λογότυπου. Το κάθε χρώμα έχει το δικό του «μυστικό». Για παράδειγμα το πράσινο βοηθά στην χαλάρωση και αντανακλά την ανάπτυξη και το περιβάλλον, το κόκκινο έντονα συναισθήματα και πάει λέγοντας. Το ίδιο ισχύει και για τις γραμματοσειρές, καθώς η καθεμία αποπνέει κάτι ιδιαίτερο. Η Disney χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη γραμματοσειρά κατάφερε να περάσει την «αισιοδοξία» της εταιρείας στο λογότυπο. Γραμματοσειρές όπως η Garamond βγάζουν ένα αίσθημα «παράδοσης» , ως εκ τούτου είναι πιο κατάλληλες για ένα πανεπιστήμιο. Γραμματοσειρές όπως Helvetica είναι πιο μοντέρνες και ειδικές για τεχνολογικές εταιρείες.

2. Ποιο είναι το μυστικό πίσω από το logo;

Κανένα λογότυπο δε σχεδιάστηκε τυχαία. Η γραμμές είναι έτσι σχεδιασμένες, τα γράμματα έτσι τοποθετημένα ώστε να έχουν κάποιο κρυφό μήνυμα. Κάθε logo κρύβει το δικό του μυστικό. Ένας καλός σχεδιαστής πρέπει πρώτα να καταλάβει την κουλτούρα της εταιρείας, τον τόνο του προϊόντος, και το όραμα της επιχείρησης, πολύ πριν δώσει τις ιδέες του για το λογότυπο. Το τελικό αποτέλεσμα ενός λογότυπου πρέπει να αντανακλά τη φιλοσοφία και τις αξίες της εταιρείας.

 

3. Θα αντέξει στο χρόνο;

Πως θα μοιάζει το λογότυπο μετά από πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια; Το σχέδιο θα πρέπει να είναι διαχρονικό. Ο καλός σχεδιαστής θα πρέπει να αποφύγει να υιοθετήσει trends της εποχής, τα οποία μετά από λίγο καιρό θα έχουν ξεπεραστεί, και να προτιμήσεις κάτι που θα καθιερώσει την εταιρεία στην αγορά. Ένας καλός τρόπος για να ελέγξουν αν το λογότυπο θα αντέξει στο χρόνο είναι να περιμένουν λίγο μέχρι να το δημοσιοποιήσουν. Αν η αντίδραση μετά από λίγους μήνες συνεχίζει να είναι θετική, τότε πρόκειται για το κατάλληλο λογότυπο.

 

4. Είναι μοναδικό; Είναι άμεσα αναγνωρίσιμο;

Ένα σωστό λογότυπο πρέπει να είναι αναγνωρίσιμο. Ακόμα κι αν το δει κάποιος για μια φορά, πρέπει να μπορεί αποτυπωθεί στη μνήμη του. Για να το ελέγξουν μπορούν να δείξουν το λογότυπο σε κάποιον και να του ζητήσουν να τους το περιγράψει μια εβδομάδα μετά.

5. Πως είναι το λογότυπο ασπρόμαυρο;

Ένα σωστό λογότυπο πρέπει να βασίζεται στα βασικά χρώμα, το λευκό και το μαύρο. Αν είναι «δυνατό» χωρίς την χρήση εντυπωσιακών χρωμάτων έχει «κερδίσει» το στοίχημα. Ένα δυνατό λογότυπο βασίζεται στα περιγράμματα.

6. Είναι καθαρό σε μικρή κλίμακα;

Άλλος ένας τρόπος για να ελεγχθεί αν ένα λογότυπο είναι αναγνωρίσιμο είναι να το μικρύνουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι σχεδιαστές να επιβεβαιώσουν αν το logo δεν έχει περιττά σχέδια. Σκεφτείτε: Τα λογότυπα του Twitter, του Instagram, των Starbucks είναι αναγνωρίσιμα ακόμα και στο τέλος μια σελίδας.

 

Διαβάστε ακόμα:

 Τα «κρυφά» μηνύματα πίσω από τα λογότυπα εταιρειών

Λογότυπα πολλών… καρατίων

Δέκα εταιρείες ελέγχουν σχεδόν ό,τι αγοράζουμε