Τα έξυπνα γυαλιά που φιλοδοξούν να νικήσουν τα Google Glass

Τα έξυπνα γυαλιά που φιλοδοξούν να νικήσουν τα Google Glass

O κινεζικός γίγαντας της Lenovo θέλει να κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά φορετής τεχνολογίας.

του Μάικλ Κέισι

Μια μικρή αμερικανική εταιρεία που ονομάζεται Vuzix ελπίζει σε συνεργασία με τη Lenovo που θα της επιτρέψει να κάνει μια δυνατή είσοδο στην αγορά φορετής τεχνολογίας της Κίνας.

Δεν πέρασε πολύς καιρός μετά την αποκάλυψη του Google Glass το 2012 όταν οι εταιρείες τεχνολογίας άρχισαν να εξετάζουν την πιθανότητα χρήσης των γυαλιών ως πλατφόρμα για φορετούς υπολογιστές.

Η Lenovo, ο κινεζικός γίγαντας στο χώρο των υπολογιστών, ήταν μια από αυτές. Η μεγαλύτερη εταιρεία υπολογιστών στον κόσμο, γνωστή για την πειραματική της καινοτομία που δημιούργησε πολυάριθμους μετατρέψιμους φορητούς υπολογιστές και ένα ομόκεντρο κινητό πληκτρολόγιο, ήξερε ότι είχε το λογισμικό και τις εφαρμογές που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια τέτοια συσκευή. Γι ‘αυτό έβαλε στόχο τη δημιουργία μιας συσκευής για την εγχώρια αγορά της Κίνας, όπου το Google Glass δεν κατάφερε να στεριώσει.

Καθώς η εταιρεία σκόπευε να κυκλοφορήσει το νέο προϊόν το καλοκαίρι, συνειδητοποίησε ότι είχε ένα πρόβλημα. Εβδομάδες πριν την παρουσίαση σε επενδυτές και καταναλωτές που ήταν ανυπόμονοι για μια εναλλακτική συσκευή του Google Glass, το πρωτότυπο δεν ήταν ακόμα έτοιμο. Χρειαζόταν ένα σχέδιο Β, και γρήγορα.

Και εδώ μπαίνει στην εικόνα η Vuzix. Η εταιρεία με έδρα στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, κυκλοφόρησε τα δικά της έξυπνα γυαλιά στο τέλος του 2013. Η εταιρεία είχε πουλήσει το τμήμα που ασχολείτο με την αμυντική βιομηχανία το προηγούμενο έτος και ήταν σε αναζήτηση νέων αγορών.

Στα τέλη Ιουλίου, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν μια συνεργασία ενός χρόνου για μια συμπαραγωγή του μοντέλου γυαλιών M100 της Vuzix που θα διατίθεται και θα πωλείται στην Κίνα. Η Lenovo έχει ήδη αρχίσει τη λήψη παραγγελιών για τα γυαλιά, τα οποία ως ειρωνεία έχουν το λειτουργικό σύστημα Android της Google, και αναμένει να αρχίσει τη διάθεσή τους έναντι 8.000 γουάν (περίπου 1.302 δολάρια), ξεκινώντας από αυτό το μήνα. Οι τιμές είναι παρόμοιες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή την εβδομάδα, η Vuzix ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει την αποστολή των έξυπνων γυαλιών M-100 στη Lenovo στην Κίνα.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που συνεργαζόμαστε με τη Vuzix. Είναι ένα σπουδαίο ξεκίνημα», είπε ο Γιούλι Μπάι, γενικός διευθυντής ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Lenovo. «Η Vuzix έχει μια μακρά ιστορία και την πιο προηγμένη τεχνολογία έξυπνων γυαλιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί με το M100, εξετάζουμε επίσης άλλες συνεργασίες με τη Vuzix για μελλοντικά προϊόντα. Και δεν κοιτάμε μόνο στην αγορά της Κίνας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι δύο εταιρείες προσπαθούν να κάνουν μια εντυπωσιακή είσοδο στην αναδυόμενη αγορά φορετής τεχνολογίας, την οποία η IMS, ο ερευνητικός βραχίονας αγοράς της IHS, προβλέπει ότι θα αξίζει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016.

Η Industrial Economics and Knowledge Center που έχει έδρα στην Ταϊβάν, προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά φορετής τεχνολογίας θα ανέλθει στα 20,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2018. Η IDC, μια άλλη εταιρεία ερευνών αγοράς, προβλέπει ότι η αγορά φορετής τεχνολογίας της Κίνας θα αυξηθεί από τις 30.000 πωλήσεις το τρέχον έτος σε 1.380.000 μέχρι το 2018.

Υπάρχουν προκλήσεις: τα υπάρχοντα προϊόντα φορετής τεχνολογίας, από ρολόγια μέχρι γυαλιά, έχουν επικριθεί ως ογκώδη, άσχημα, και ακριβά. Ενώ η Samsung, η Google και η Apple μάχονται για τις καρδιές των καταναλωτών, η Lenovo θεωρεί τις πιθανότητές της καλύτερες στην αγορά.

Οι δύο εταιρείες ποντάρουν ότι οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στη λειτουργικότητα και όχι στη μόδα, και αυτό θα είναι ευνοϊκό για να κερδίσουν έδαφος στην αγορά. Το M100 μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες, να εγγράψει και να αναπαράγει βίντεο, να συνδεθεί στο Διαδίκτυο και να συνδεθεί με τηλέφωνο. Η οθόνη, τοποθετημένη περιφερειακά της όρασης του χρήστη, είναι ισοδύναμη με μια οθόνη τεσσάρων ιντσών σε ένα κινητό σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών.

Οι αναλυτές είναι θετικοί για τις προοπτικές των εταιρειών. «Βρίσκονται σε μία από αυτές τις πολύτιμες και σπάνιες περιπτώσεις που τους είναι ευκολότερο να προχωρήσουν από εταιρικές δραστηριότητες σε προϊόντα προς τους καταναλωτές, αντί να ξεκινούν ως ένα προϊόν για καταναλωτές», δήλωσε ο Ραμόν Λάμας, αναλυτής φορετής τεχνολογίας στην IDC. «Θα πρέπει να βασιστούν σε αυτό και θα υπάρξουν ευκαιρίες για επέκταση.»

Προς το παρόν, η Vuzix είναι μόνο το ξεκίνημα. «Είναι είναι ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μας. Η φορετή τεχνολογία μόλις άρχισε να σημαίνει κάτι για τον κόσμο. Θεωρήσαμε ότι αν δεν είχαμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε αυτές τις επόμενες γενιές προϊόντων, θα μέναμε πίσω στην κούρσα της αγοράς».

Διαβάστε ακόμη: 

Ελέγξτε τα Google Glass με τη δύναμη του… μυαλού

Smartphones της Lenovo και στην Ελλάδα