Πώς σχεδιάζει η Γαλλία να αποθαρρύνει τις αγορές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πώς σχεδιάζει η Γαλλία να αποθαρρύνει τις αγορές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων
(211028) -- RISHON LEZION, Oct. 28, 2021 (Xinhua) -- An Israeli car company worker shows an electric car made by Chinese automaker Skyworth Auto in Rishon Lezion, Israel, Oct. 27, 2021. Chinese automaker Skyworth Auto, the electric car division of tech giant Skyworth Group, has begun selling electric cars in Israel through the Israeli dealership Caduri Group, both companies said on Monday. (Photo by Gil Cohen Magen/Xinhua) (Photo by GIL COHEN MAGEN / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Νέοι κανόνες στις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα από την κυβέρνηση Μακρόν.

Η Γαλλία αναθεωρεί τους κανόνες επιλεξιμότητας στις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με σκοπό να αποκλείσει όσα κατασκευάζονται στην Κίνα, παρότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν διαθέτουν πιο οικονομικά ανταγωνιστικά μοντέλα στη γαλλική αγορά.

Η γαλλική κυβέρνηση προσφέρει αυτή τη στιγμή σε επίδοξους αγοραστές επιδότηση ύψους από 5.000 έως 7.000 ευρώ για συγκεκριμένα μοντέλα, με στόχο να “βγάλει” περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον δρόμο. Το συνολικό κόστος της πρωτοβουλίας θα ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης φθηνών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, το ένα τρίτο των επιδοτήσεων πηγαίνει σε καταναλωτές που αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η τάση έχει συμβάλει στην αύξηση των εισαγωγών και μεγαλώνει το χάσμα του ανταγωνισμού με τους εγχώριους παραγωγούς.

Το πρόγραμμα θα αναδιαμορφωθεί από τις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου να λαμβάνει υπόψη τις εκπομπές άνθρακα κατά την διαδικασία κατασκευής ενός μοντέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι μυστικό ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και τα αρμόδια υπουργεία θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα του γαλλικού κράτους δεν θα ωφελούν τους κινέζικους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα μοντέλα αυτοκινήτων θα βαθμολογούνται ανάλογα με τα κατώτατα όρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση για την ποσότητα ενέργειας, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή των υλικών τους, κατά την συναρμολόγηση και τη μεταφορά τους, καθώς και για τον τύπο της μπαταρίας που διαθέτει το αυτοκίνητο.

Επειδή η κινεζική βιομηχανία βασίζεται γενικά σε ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται κυρίως από άνθρακα, οι κατασκευαστές πιθανότατα δεν θα πληρούν αυτά τα κριτήρια, με τη γαλλική κυβέρνηση να δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο τη λίστα με τα εγκεκριμένα μοντέλα.

Αφού τα κινεζικά αυτοκίνητα εκτιμάται ότι κοστίζουν 20% λιγότερο από τους ανταγωνιστές που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, η επιδότηση θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για τα οχήματα με τιμή κάτω από 25.000 ευρώ.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα θα παραμείνουν ανταγωνιστικά ως προς τις τιμές, ακόμη και χωρίς την επιδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: