Τα οφέλη της καινοτομίας και γιατί πρέπει να τη διαφυλάξουμε

Τα οφέλη της καινοτομίας και γιατί πρέπει να τη διαφυλάξουμε
Η φαρμακευτική καινοτομία είναι μοχλός ανάπτυξης για μια κοινωνική και οικονομική ευημερία σε βάθος χρόνου.

Της Πένυς Ρέτσα, Market Access & External Affairs Director, AbbVie Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας

Αποστολή μας στην AbbVie είναι η διαρκής επένδυση στην καινοτομία, με αφοσίωση στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών λύσεων, με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Την τελευταία δεκαετία επενδύουμε και καινοτομούμε στην Έρευνα & Ανάπτυξη στις θεραπευτικές κατηγορίες της Ανοσολογίας, της ΑιματολογίαςΟγκολογίας, της Νευρολογίας και της Οφθαλμολογίας, για την κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών των ασθενών, προσφέροντας θεραπευτικές λύσεις οι οποίες έχουν μεταμορφώσει τη ζωή τους.

Φαρμακευτική καινοτομία σημαίνει ότι αναπτύσσονται συνεχώς νέες θεραπείες για ασθένειες που είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά και για χρόνιες παθήσεις, διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα των ανθρώπων. Τα πολύπλευρα οφέλη της καινοτομίας αφορούν στη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού, ενώ συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας διότι περιορίζονται σημαντικά οι νοσηλείες, τα χειρουργεία, η χρήση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.

Η φαρμακοβιομηχανία εξασφαλίζει σημαντικές επενδύσεις, σε ετήσια βάση, για την έρευνα και ανάπτυξη και εργάζεται ακατάπαυστα για την ανακάλυψη και διάθεση νέων φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια νέα θεραπευτική καινοτομία απαιτείται μία επένδυση ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 10-15 χρόνια έρευνας σε περίπου 10.000 μόρια. Αυτές είναι θεραπείες που αυξάνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής αλλά και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών. Είναι θεραπείες που έχουν μετατρέψει τον καρκίνο σε ένα χρόνιο νόσημα, θεραπείες που εξάλειψαν τον ιό της ηπατίτιδας C και που απάντησαν άμεσα δίνοντας λύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γεγονός είναι ότι η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, αναδείχτηκε έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, διότι έγινε κατανοητό ότι η υγεία και η οικονομία είναι αλληλένδετες έννοιες. Είναι πλέον σαφές ότι όταν βάλλεται η υγεία του πληθυσμού, η οικονομία κλονίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Έρευνα και Ανάπτυξη μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε κόμβο επενδύσεων, ανοίγοντας επιπλέον θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας τους εξέχοντες επιστήμονες που διαθέτουμε και διασφαλίζοντας την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Είναι σαφές ότι σήμερα η καινοτομία βρίσκεται σε επισφαλή θέση, διότι υπολειπόμαστε ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικής και κινήτρων από την πολιτεία ως προς τις καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την Έρευνα και Ανάπτυξη. Όμως, η πιο σοβαρή πρόκληση για τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας είναι οι υποχρεωτικές επιστροφές. Το ποσοστό τους έχει εκτοξευθεί σχεδόν στο 70%, για τα απαραίτητα, για τους ασθενείς, καινοτόμα φάρμακα. Το περιβάλλον ως έχει είναι ασφυκτικό για την ανάπτυξη και την επιβίωση της καινοτομίας. Σε θετική κατεύθυνση είναι η αναγνώριση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι είναι απαραίτητη η χρηματοδοτική στήριξη της καινοτομίας, όπως αποτυπώνεται στη δέσμευση για μεγαλύτερη ενίσχυση του προϋπολογισμού φαρμάκου από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς το «κανάλι» του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Βεβαίως, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα και περισσότερες δομικές αλλαγές ώστε να λυθούν οριστικά και αποτελεσματικά τα προβλήματα που ακολουθούν για δεκαετίες τη θεραπευτική καινοτομία.

Η φαρμακευτική καινοτομία είναι μοχλός ανάπτυξης για μια κοινωνική και οικονομική ευημερία σε βάθος χρόνου. Η πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, δεν είναι απλώς επιθυμητή αλλά απαραίτητη, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές τους ανάγκες. Τώρα είναι η στιγμή για τη διόρθωση των στρεβλώσεων του παρελθόντος, για τη λήψη αποφάσεων με εφαρμόσιμες πράξεις και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της καινοτομίας. Η μετατροπή του ακανθώδους περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί από το παρελθόν και βλέπουμε τις αρνητικές επιδράσεις του σήμερα, μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ένα περιβάλλον που επιτρέπει στην καινοτομία να ανθεί είναι κάποια βήματα μακριά και αποτέλεσμα συνεργειών και κοινού ορισμού της από το κράτος, τους ασθενείς και τη φαρμακοβιομηχανία.

Ως AbbVie αναγνωρίζουμε ότι ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε δεν κατακτάται εύκολα. Όμως, αυτή η πρόκληση είναι παράλληλα για εμάς η πιο πολύτιμη επένδυση, καθώς η υγεία του πληθυσμού και η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες μπορεί να φέρει την ευημερία που αξίζουν όλοι οι άνθρωποι.