Τα πέντε πιο hot χρηματιστήρια στον κόσμο

Τα πέντε πιο hot χρηματιστήρια στον κόσμο

Από την Αργεντινή μέχρι το Ντουμπάι, αυτά τα χρηματιστήρια έχουν να επιδείξουν διψήφιες αποδόσεις για φέτος.

Ποια είναι τα χρηματιστήρια που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες αποδόσεις για το 2014; Η διάθεση για ρίσκο ακόμα και σε προβληματικές οικονομίες οδηγεί τους επενδυτές στο να δοκιμάζουν την τύχη τους στις παρακάτω χρηματαγορές.

Αργεντινή
Απόδοση για το 2014: 47%

Η Αργεντινή μπορεί να είναι στην κόψη του ξυραφιού, αλλά το χρηματιστήριο της χώρας σαρώνει. Ο δείκτης Merval έχει αυξηθεί κατά 47% από τον Ιανουάριο, αγγίζοντας την κορυφή σε ένα σύνολο 40 χρηματιστηρίων που ερευνήθηκαν από τον Όμιλο Επενδύσεων Bespoke.

Η είδηση σίγουρα προκαλεί έκπληξη. Οι αργεντίνικες μετοχές καταβαραθρώθηκαν τον Ιούνιο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να συζητήσει την αίτηση έφεσης μιας προηγούμενης απόφασης ενός ομοσπονδιακού δικαστή που απαιτούσε από την Αργεντινή να πληρώσει κάποιους κατόχους ομολόγων πλήρως. Αυτή η κίνηση έσπειρε ανησυχίες ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να χρεοκοπήσει για δεύτερη φορά μετά το 2001.

Εντωμεταξύ, η οικονομία της Αργεντινής πρόσφατα εισήλθε σε ύφεση, ενώ το peso έχει υποτιμηθεί έναντι άλλων νομισμάτων. Πώς γίνεται λοιπόν να πηγαίνει τόσο καλά το χρηματιστήριο της Αργεντινής;

«Υπάρχει μια γενική στροφή από την ασφάλεια προς το ρίσκο» λέει ο Πολ Κρίστοφερ, υπεύθυνος διεθνούς στρατηγικής στη Wells Fargo Advisors. «Τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν σπρώξει χρήμα σε μέρη που μάλλον δεν έπρεπε να έχει πάει» καταλήγει.

Δανία
Απόδοση για το 2014: 20,5%

Ήρθε η ώρα της Δανίας να λάμψει. Οι επενδυτές εφορμούν στις ευρωπαϊκές μετοχές τα τελευταία χρόνια καθώς κυνηγούν ευκαιρίες σε αγορές που είχαν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης. Όμως, καθώς οι μετοχές σε Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία είναι σχετικά ακριβές, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στη Δανία. «Η Δανία είχε εγκαταλειφθεί υπέρ κάποιων φτηνότερων αγορών», λέει ο Κρίστοφερ.

Πλέον, η δανέζικη οικονομία δείχνει σημάδια ισχύος, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Danske Bank. «Περιμέναμε πολύ καιρό αλλά, επιτέλους, η ανάκαμψη φαίνεται ότι πλέον παγιώνεται», αναφέρει η έκθεση.

Ινδία
Απόδοση για το 2014: 20%

Ύστερα από τρία χρόνια αδιεξόδου, οι ινδικές μετοχές πήραν φωτιά το 2014. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο Ναρέντρα Μόντι και το φιλο-επιχειρηματικό κόμμα του, Bharatiya Janata, θα καταφέρουν να φέρουν οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, όπως επισημαίνει και ο Κόλιν Μπελ της εταιρείας Auerbach Grayson. «Υπάρχει τεράστια αισιοδοξία γύρω από την Ινδία» λέει ο Μπελ. «Ίσως αυτή να είναι και υπέρμετρη».

Η πολιτική αλλαγή, που ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου οικονομικής στασιμότητας υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ινδική οικονομία τροφοδοτείται κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών, με εταιρείες τεχνολογίας πληροφορίας εξωτερικής ανάθεσης, φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που ανταγωνίζονται στην παγκόσμια αγορά. Πλέον όμως, η προσοχήτων επενδυτών στρέφεται σε εταιρείες που θα κερδίσουν από την εγχώρια ανάπτυξη, όπως εταιρείες μεταποίησης και τράπεζες, σύμφωνα με τον Μπελ.

Πακιστάν
Απόδοση για το 2014: 17,4%

Το χρηματιστήριο του Πακιστάν παρουσιάζει υψηλές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια. Στην αναζήτηση αγορών πέρα από τις παραδοσιακές αναδυόμενες, οι επενδυτές είναι ολοένα και περισσότερο διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκα σε χώρες όπως το Πακιστάν, με μακρά ιστορία πολιτικής αστάθειας.

Οι πακιστανικές μετοχές επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, που ακολούθησε τη δολοφονία της πρωθυπουργού Μπεναζί Μπούτο το 2007.

Αλλά το πολιτικό κλίμα έχει αρχίσει να φτιάχνει από το 2012 και δώθε, και οι επενδυτές επιστρέφουν στο Πακιστάν λόγω των ελκυστικών του αποδόσεων.

«Αυτή η χώρα διαθέτει μερικές αρκετά καλές εταιρείες, παρά τα όποια οικονομικά και πολιτικά ζητήματα», επισημαίνει ο Μπελ. Πέρυσι, η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είχε την πρώτη ειρηνική παράδοση εξουσίας από μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σε μια άλλη, σε ολόκληρη την ιστορία της.

Βεβαίως, η άνοδος των μετοχών έχει υποστηριχθεί κι από την ανακοίνωση της κυβέρνησης το 2012 ότι δεν θα ερευνά πλέον την πηγή των επενδυτικών ροών προς το χρηματιστήριο, τονίζει ο Μπελ. Αυτή η κίνηση δημιούργησε ουσιαστικά ένα πλυντήριο χρήματος.

Ντουμπάι
Απόδοση για το 2014: 17%

Οι μετοχές στο Ντουμπάι συνεχίζουν να επιδεικνύουν μεγάλα κέρδη για φέτος, παρά την πτώση κατά 20% από το Μάιο και μετά, καθώς η βία εξαπλώνεται από τη Συρία στο Ιράκ.

Κάποιοι επενδυτές ανησυχούν ότι τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Περσικού Κόλπου θα μπορούσαν να εμπλακούν κι αυτά σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Επίσης, υπάρχει και ένας φόβος ότι η αγορά real estate ίσως έχει υπερθερμανθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όμως, αυτές οι ανησυχίες δεν αλλάζουν το γεγονός ότι από το 2012 οι μετοχές στο Ντουμπάι έχουν αυξηθεί κατά 200%! Οι περισσότεροι επενδυτές στο Ντουμπάι είναι τοπικοί κερδοσκόποι, και πουλάνε γρήγορα μόλις μυριστούν πρόβλημα, παρατηρεί ο Μπελ. «Όταν τα πράγματα πάνε καλά, τότε πηγαίνουν πολύ καλά».

Διαβάστε ακόμη: 

Χρονιά εξαγορών και συγχωνεύσεων τo 2014

PwC: 100-150 σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου