Τα πέντε πρόσωπα για τη διοίκηση του Υπερ-ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Τα πέντε πρόσωπα για τη διοίκηση του Υπερ-ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Ποιοι είναι οι 5 που θα αποτελούν το εποπτικό συμβούλιο του νέο Υπερ-ταμείο.

Πολυεθνική είναι η ταυτότητα του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερ-ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, που εξελίχθηκε τη Δευτέρα σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και μαζί με τη συμφωνία για τη σύνθεση του νέου Υπερ-ταμείου, θεωρούνται σημαντικό βήμα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η σύνθεση που «κλείδωσε», ύστερα από τις έντονες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την τριάδα των Ελλήνων που πρότεινε η Αθήνα, φέρνει τελικά τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ στη θέση του προέδρου του συμβουλίου στο οποίο εντάσσεται και ο Ισπανός Ντ. Βεγκάρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε τελικά συμφωνία για την αρχική επιλογή της Αθήνας ως προς τους τρεις Έλληνες που θα στελεχώσουν μαζί με τους δύο ξένους το νέο ταμείο και πρόκειται για την κ. Όλγα Χαρίτου και τους κ.κ. Γ. Ταβλά και Γ. Σταμπούλη.

Σημειώνεται ότι η σημαντικότερη αποστολή του εποπτικού συμβουλίου είναι ο ορισμός της διοίκησης του νέου Υπερ-ταμείου και εκτιμάται πως οι δανειστές θα επιμείνουν σε στελέχη με διεθνή εμπειρία.

Υπενθυμίζεται πως το νέο Υπερ-ταμείο αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο ένα sovereign fund, στη στέγη του οποίου εντάσσεται πρακτικά όλη η κρατική περιουσία, με στόχο την αξιοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, όπου αυτό κρίνεται πρόσφορο.

Σε αυτό εντάσσεται και η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών στην οποία πέρασαν πρόσφατα ποσοστά έξι ΔΕΚΟ, μεταξύ αυτών της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, αλλά και της ΕΥΑΘ.

Τη Δευτέρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε πως όσο είναι υπουργός και κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, γιατί χρειάζεται σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Ο υπουργός πάντως εξήγησε πως δεν επιβάλλεται η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Υπερ-ταμείο, όμως δεν αποκλείεται. Όπως παραδέχθηκε το Υπερ-ταμείο ήταν ένας συμβιβασμός, αλλά «είναι στο χέρι μας να το μετατρέψουμε σε εργαλείο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, η οποία δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Το Who is Who των πέντε μελών

Πρόεδρος στο εποπτικό συμβούλιο του νέου Υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων θα είναι ο, Γάλλος, Ζακ Λε Παπ.

Είχε διατελέσει, για περίπου τέσσερα χρόνια, νούμερο 2 στο επιτελείο της Κρ. Λαγκάρντ, στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Το 2011 ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα στο Γραφείο Ελέγχων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ είχε θέσεις και στα επιτελεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Μεταφορών, αλλά και στη γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Από τον Αύγουστο του 2013 έως τον περασμένο Ιούλιο ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Air France-KLM.

Το δεύτερο διορισμένο από τους Θεσμούς μέλος, αναμένεται να είναι ο Ισπανός Ντ. Βεγκάρα, πρώην στέλεχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, παλαιότερα, του ΔΝΤ, και πρώην υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Θαπατέρο.

Όσον αφορά στους Έλληνες εκπροσώπους, στη βάση της ελληνικής πρότασης, που αποτέλεσε πεδίο διαπραγματεύσεων με αρκετή ένταση με τους Θεσμούς, είναι οι εξής:

Όλγα Χαρίτου, τραπεζικό στέλεχος, σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδόπουλου και από τους ανθρώπους που βρισκόταν κοντά στον πρωθυπουργό.

Γιώργος Ταβλάς, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.