Τα πρώτα ετήσια κέρδη του ευρώ από το 2020 – Απώλειες για το 2023 σε δολάριο, γιεν και γουάν

Τα πρώτα ετήσια κέρδη του ευρώ από το 2020 – Απώλειες για το 2023 σε δολάριο, γιεν και γουάν
Photo: DALL•E
Η βρετανική λίρα κινείται προς την καλύτερη επίδοσή της από το 2017.

Με αρνητικό πρόσημο κινείται προς το κλείσιμο του 2023 το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος, με τις προσδοκίες των αγορών για μειώσεις των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες να φέρνουν το αμερικανικό νόμισμα σε κλοιό πιέσεων.

Ο δείκτης του δολαρίου -που μετρά τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι 6 μεγάλων νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, καναδικό δολάριο, σουηδική κορόνα και ελβετικό φράγκο)- την Παρασκευή βρέθηκε προς απώλειες 2% για τον Δεκέμβριο και για το σύνολο του 2023.

Όπως σημειώνει το Reuters από τότε που η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεκίνησε τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων της στις αρχές του 2022, οι προσδοκίες για το πόσο θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια των ΗΠΑ αποτέλεσαν τεράστιο παράγοντα για την πορεία του δολαρίου.

Εντός του 2023 και καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία φανέρωσαν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στο πόσο σύντομα η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024.

Ευρώ και λίρα

Εν τω μεταξύ, η αποδυνάμωση του δολαρίου έφερε ανακούφιση σε άλλα νομίσματα, με το ευρώ να διαμορφώνεται τελευταία στα 1,1049 δολάρια, λίγο κάτω από το υψηλό 5 μηνών των 1,11395 δολαρίων που έφθασε την Πέμπτη και σε τροχιά ανόδου άνω του 3% για το έτος, το πρώτο θετικό έτος από το 2020.

Η βρετανική λίρα βρισκόταν σε τροχιά για ετήσια κέρδη 5%, την καλύτερη επίδοσή της από το 2017.

Γιεν και γουάν

Το ιαπωνικό γιεν αναμένεται να υποχωρήσει περισσότερο από 7% το 2023, επεκτείνοντας τις απώλειές του για τρίτο συνεχόμενο έτος, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BοJ).

Στην Κίνα το γουάν οδεύει προς ετήσιες απώλειες σχεδόν 3%, πιεζόμενο από την παραπαίουσα ανάκαμψη μετά τα lockdown για τον κορονοϊό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com