Φορολογικά μέτρα για τους πυρόπληκτους και 20 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες από το υπουργείο Οικονομικών

Φορολογικά μέτρα για τους πυρόπληκτους και 20 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες από το υπουργείο Οικονομικών
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ EDITORS: Η φωτογραφία περιέχει σκληρό περιεχόμενο και γι αυτό θα πρέπει κατά την κρίση σας να επέμβετε γραφιστικά. Πυροσβέστες ερευνούν την περιοχή όπου βρέθηκαν 26 απανθρακωμένα πτώματα σε χωράφι στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφι, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Άμεσα μέτρα και από το υπουργείο Εργασίας για στέγαση, σίτιση και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές ανακοινώνει εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών. Όπως προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το υπουργείο θα ανακοινώσει παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, λοιπών παρακρατουμένων φόρων σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά θα υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Επίσης, θα ανακοινωθεί απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών, καθώς και αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών και θα εξειδικευθούν εντός της ημέρας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενέκρινε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πώς μπορούν οι πολίτες να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

Ακολουθεί λίστα ειδών πρώτης ανάγκης:

• Εμφιαλωμένα νερά
• Χυμούς
• Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)
• Γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ

Σημείο συγκέντρωσης: Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής στην Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού – Δεν χρειάζονται άλλα είδη ρουχισμού.

Άμεσα μέτρα στέγασης και σίτισης

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στέγαση, σίτιση και ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική, σε συνεραγσία με τους Δήμους και την Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα:

· Για τις ανάγκες στέγασης των πληγέντων είναι διαθέσιμες άμεσα 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα “E” και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.
· Για τις ανάγκες σίτισης των πληγέντων στάλθηκαν 120 μερίδες γευμάτων στο κλειστό γυμναστήριο Ραφήνας, όπου βρίσκονται πυρόπληκτοι. Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Περιφέρειας και των Δήμων θα σταλούν και άλλα γεύματα όπου είναι αναγκαίο.
· Για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ, με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, μεταβαίνουν στο κλειστό γυμναστήριο Ραφήνας και στο γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων όπου επίσης βρίσκονται πυρόπληκτοι.

Διαβάστε ακόμη: Πού μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια οι πληγέντες από τις πυρκαγιές