Τα πρώτα συγκλονιστικά συμπεράσματα της μοιραίας πτήσης MH17

Τα πρώτα συγκλονιστικά συμπεράσματα της μοιραίας πτήσης MH17
epa05429964 (FILE) A file picture dated 17 July 2014 shows the debris of Boeing 777 Malaysia Airlines flight MH17 which crashed during flying over the eastern Ukraine region near Donetsk, Ukraine. According to media reports on 18 July 2016 quoting a lawyer representing Dutch victims, damages claims for most of the relatives of the victims of flight MH17 have been settled by Malaysia Airlines. Flight MH17, en route from Amsterdam to Kuala Lumpur, was shot down on 17 July 2014 killing all 283 passengers and 15 crew members on board, most of them Dutch nationals. EPA/ALYONA ZYKINA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών για το αεροσκάφος που συνετρίβη στην Ουκρανία ανακοίνωσε η ολλανδική εισαγγελία.

Ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Ailines στις 17 Ιουλίου 2014 στην ανατολική Ουκρανία είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική εισαγγελία παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα των διεθνών ερευνητών γι’ αυτή την αεροπορική καταστροφή.

Οι διεθνείς εισαγγελείς δήλωσαν ακόμη πως ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το χωριό Περβομάισκ που ελέγχεται από τους φιλορώσους αντάρτες και πως, μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου, το πυραυλικό σύστημα επέστρεψε στη Ρωσία. Πρόσθεσαν ότι δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες διατάχθηκαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή ενήργησαν ανεξάρτητα και πως δεν θα διατυπώσουν σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας, όμως συγγενείς των θυμάτων ζητούν λεπτομέρειες για το ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο, με την ελπίδα ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε διώξεις σχετικά με την τραγωδία αυτή, η οποία οδήγησε σε ισχυρή αύξηση της έντασης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η ομάδα των ερευνητών έχει εντοπίσει 100 πρόσωπα ενδιαφέροντος, όπως τα χαρακτήρισε, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μεμονωμένους υπόπτους. Σύμφωνα ωστόσο με ερευνητή, υπάρχουν «ρεαλιστικές πιθανότητες» να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των ενόχων για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου.

Δεν είναι σαφές αν είχε δοθεί διαταγή στους μαχητές να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή αν αυτοί έδρασαν ανεξάρτητα, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Πολιτική έρευνα της ολλανδικής υπηρεσίας ασφάλειας των πτήσεων είχε επίσης καταλήξει πέρυσι στο συμπέρασμα πως η πτήση MH17 επλήγη από έναν πύραυλο Buk που εκτοξεύθηκε από την ανατολική Ουκρανία, αλλά η Μόσχα αρνήθηκε ότι υπεύθυνοι ήταν οι φιλορώσοι αντάρτες.

Επαναλαμβάνοντας σήμερα τις διαψεύσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Στοιχεία ραντάρ από πρώτο χέρι εντόπισαν όλα τα ιπτάμενα αντικείμενα που μπορεί να είχαν εκτοξευθεί ή τα οποία βρίσκονταν στον αέρα πάνω από το έδαφος που ελεγχόταν εκείνη τη στιγμή από τους αντάρτες».

«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα … δεν υπάρχει πύραυλος. Αν υπήρξε πύραυλος, είχε εκτοξευτεί από αλλού», τόνισε.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν είχαν πρόσβαση στις νέες εικόνες ραντάρ, στις οποίες βασίζει η Μόσχα τις τελευταίες δηλώσεις της.

Οι οικογένειες των θυμάτων ενημερώθηκαν για τα ευρήματα λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου των εισαγγελέων.

Οι εισαγγελείς δεν μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για το ποιο δικαστήριο θα εξετάσει την υπόθεση.

Μιλώντας πριν από τη συνέντευξη Τύπου, η Σιλένε Φρέντριξ, ο 23χρονος γιος της οποίας, ο Μπράις, βρισκόταν στο αεροπλάνο μαζί με τη φίλη του, την Ντέιζι Έλερς, δήλωσε πως οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη.

«Ως οικογένεια ανυπομονούμε. Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη, πώς και γιατί. Θέλουμε οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», τόνισε.