Τα προβλήματα συνεχίζονται για τη Disney

Τα προβλήματα συνεχίζονται για τη Disney
Photo:

Παρά την επιτυχία του Star Wars, η μετοχή της εταιρείας πέφτει εξαιτίας φόβων σχετικά με το κανάλι ESPN.

του Μάθιου Ίνγκραμ

Ως στούντιο παραγωγής ταινιών, η Disney είναι σαφώς ανεβασμένη από τότε που το Star Wars: The Force Awakens έγινε η εμπορικότερη ταινία στις ΗΠΑ, με αναμενόμενες πωλήσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, η μετοχή της εταιρείας ακολουθεί την ακριβώς αντίστροφη πορεία: έχει πάρει την κατηφόρα, και καταγράφει πτώση άνω του 10% φέτος.

Στην πραγματικότητα, η πτώση είναι υπερ-διπλάσια, άνω του 20%, από τον Νοέμβριο και το ιστορικό υψηλό των 120 δολαρίων. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια χρηματιστηριακής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μόλις δύο μήνες.

Φυσικά, βασικές χρηματιστηριακές αγορές όπως ο Dow και ο Nasdaq ακολουθούν πτωτική πορεία από την αρχή του έτους, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των φόβων γύρω από μια πιθανή οικονομική αστάθεια. Κι άλλες μετοχές μέσων ενημέρωσης και εταιρειών ψυχαγωγίας έχουν πέσει, αλλά καμία με την ένταση της μετοχής της Disney.

Για παράδειγμα, η 21st Century Fox έχει χάσει μόλις το 4% της αξίας της από την αρχή του έτους, ενώ η Discovery Communications το 2.5%.

Δεν είναι ότι δεν υπάρχει ενθουσιασμός για την επιτυχία του Star Wars – το αντίθετο. Εξάλλου, είναι πιθανό ότι τα συνολικά έσοδα από το box office και άλλες σχετικές πωλήσεις από το Star Wars θα ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια που κόστισε η αγορά της Lucasfilms από την Disney. Μιλάμε για απίστευτα νούμερα.

Όλος αυτός ο ενθουσιασμός, όμως, έχει επισκιαστεί από τον φόβο σχετικά με το τι συμβαίνει με το ESPN, το κανάλι αθλητικής ψυχαγωγίας που έχει δει τους συνδρομητές του να μειώνονται. Εκτός από τη μείωση της συνδρομητικής του βάσης, υπάρχει προβληματισμός και ως προς το κατά πόσο πλήρωσε υπερβολικά ποσά για τα δικαιώματα προβολής κάποιων αθλητικών γεγονότων.

Υπάρχουν φήμες ότι η Disney ίσως μετατρέψει το ESPN σε υπηρεσία streaming όπως το Netflix. Όμως, μέχρι τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μπομπ Άιγκερ, έχει βάλει στο περιθώριο την ιδέα αυτή.

Και ίσως να μην έχει άδικο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, μόλις 6% των συνδρομητών καλωδιακής τηλεόρασης εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν 20 δολάρια τον μήνα για το ESPN. Αναλυτές του κλάδου, εξάλλου, τονίζουν ότι το δίκτυο θα έπρεπε να χρεώνει ακόμα περισσότερο ώστε να αποδίδει τα αναμενόμενα για τη Disney.