Τα ρίσκα που θα πάρει το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου

Τα ρίσκα που θα πάρει το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου

Το Παγκόσμιο Κρατικό Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγίας αλλάζει στρατηγική.

Το Παγκόσμιο Κρατικό Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο από πλευράς περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, ενδέχεται να είναι έτοιμο να αρχίσει να παίρνει μεγαλύτερα ρίσκα, αν εφαρμόσει τις συμβουλές μιας έκθεσης που παρήγγειλε η κυβέρνηση για τον τρόπο που πρέπει να διαθέσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, υποστηρίζει ότι το ταμείο των 802 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές μετοχών και να τοποθετήσει γύρω στα 79 δισεκατομμύρια ευρώ του ενεργητικού του σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 70% του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου θα είναι σε μετοχές, από λίγο λιγότερο από το 60% τώρα. Ως αποτέλεσμα, το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων του ταμείου θα συρρικνωθεί σημαντικά.

«Ένα υψηλότερο ποσοστό μετοχών αυξάνει την αναμενόμενη απόδοση και τη συμβολή στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά συνεπάγεται επίσης περισσότερη μεταβλητότητα στην αξία του Ταμείου και μεγαλύτερο κίνδυνο μείωσης της μακροχρόνιας αξίας του», ανέφερε η έκθεση.

«Η πλειοψηφία είναι της άποψης ότι ο κίνδυνος αυτός είναι αποδεκτός, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και η ικανότητα προσαρμογής της οικονομικής πολιτικής στη συνακόλουθη αύξηση του κινδύνου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Προηγουμένως, το ταμείο είχε περίπου 40% σε μετοχές πριν την αύξηση της τοποθέτησης στο 60% το 2007, λίγο πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αναζητά νέους τρόπους για να βγάλει χρήματα με δεδομένες τις σχεδόν μηδενικές αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων των ανεπτυγμένων οικονομιών αυτή τη στιγμή και μετά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, που πήγε από άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι σε μόλις πάνω από 50 δολάρια τώρα, έχοντας για λίγο πέσει κάτω από τα 30 δολάρια στις αρχές του έτους.

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου έχει επηρεάσει την οικονομία της Νορβηγίας τόσο πολύ ώστε το 2016 – για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες – το ταμείο αναμένεται να εμφανίσει καθαρές εκροές, με το Bloomberg να αναφέρει το Φεβρουάριο ότι η κυβέρνηση θα βάλει στην άκρη μέχρι και 80 δισεκατομμύρια κορώνες (9 δισ. ευρώ) το τρέχον έτος για τη στήριξη της οικονομίας.

Οι πολύ χαμηλές παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο μηδέν σε όλο τον κόσμο. Η ευρωζώνη, η Ελβετία, η Σουηδία, η Δανία και η Ιαπωνία έχουν ήδη αρνητικά επιτόκια και τα επιτόκια στις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες αγορές είναι πολύ κοντά στο μηδέν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το επιτόκιο είναι 0,25%, ενώ στις ΗΠΑ είναι 0,5%.

Τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, που σημαίνει ότι η αγορά σταθερού εισοδήματος δεν είναι κατάλληλη για να βγάλει κανείς χρήματα αυτή τη στιγμή και αυτό συνέβαλε στη σύσταση για τοποθέτηση περισσότερων χρημάτων σε μετοχές.

Σε περίπτωση που το ταμείο εφαρμόσει τις συστάσεις της έκθεσης, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές και ακόμη και στις παγκόσμιες αγορές. Η συμμετοχή σε μετοχές του ταμείου είναι ήδη τόσο μεγάλη, ώστε κατά μέσο όρο κατέχει το 2,5% της κάθε εισηγμένης εταιρείας στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, το ταμείο έχει επενδύσει σχεδόν 56 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχές, μοιρασμένα σε 457 διαφορετικές εταιρείες.