Τα «σχέδια εξόδου» της ΕΚΤ από την ποσοτική χαλάρωση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγές της κεντρικής τράπεζας περιέγραψαν τις ιδέες που έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι.

 

Τους τρόπους με τους οποίους οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταφέρουν να περάσουν στην εποχή μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής περιγράφουν πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Πέντε άτομα τα οποία έχουν γνώση αναφορικά με τα σχέδια που χαράσσονται εδώ και καιρό, είπαν στο Reuters ότι μεταξύ των σχεδίων βρίσκονται νέα πολυετή δάνεια και κλιμακωτές αυξήσεις επιτοκίων.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν προτείνει διάφορες ιδέες για τη διευκόλυνση της μετάβασης, όπως να αυξηθούν αρχικά μόνο τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων και στη συνέχεια να προσφερθούν στις τράπεζες μακροπρόθεσμα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια σε μόνιμη βάση.

Οι ιδέες αυτές έχουν σαν στόχο να αποτρέψουν την άσκηση πιέσεων στη ρευστότητα, κάτι που φοβούνται οι τραπεζίτες και οι επενδυτές στην Ευρώπη.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και πιθανότατα δεν θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου, στην οποία οι αξιωματούχοι θα επικεντρωθούν στο πως θα επανεπενδύσουν τα έσοδα από τα ομόλογα που έχουν αγοράσει υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι υπόλοιπες αποφάσεις θα ληφθούν το 2019.

Σχετικά άρθρα