Τα σχέδια της ERGO μετά την απόκτηση της ATE Ασφαλιστική

Τα σχέδια της ERGO μετά την απόκτηση της ATE Ασφαλιστική

Νέα σελίδα γυρίζει η ERGO, η οποία έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση του 100% των μετοχών της ΑΤΕ Ασφαλιστική, ένα deal για την ολοκλήρωση του οποίου χρειάστηκαν 2 χρόνια, ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Έπειτα από 27 χρόνια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα η ERGO κατέχει την τρίτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις, ενώ με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο όμιλο ασφαλίσεων στην Ελλάδα, με βάση τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των δυο εταιρειών για το 2015.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος των ERGO και ΑΤΕ Ασφαλιστική, Θεόδωρος Κοκκάλας μίλησε για την επόμενη μέρα του κλάδου των ασφαλειών, αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ERGO, η οποία από την 24η θέση που είχε όταν ξεκινούσε στην ελληνική αγορά, κατάφερε οργανικά μέσα σε 15 χρόνια να φτάσει στην 3η θέση. «Είμαστε μια εταιρεία που ήταν πάντα κερδοφόρα και παραμένει ισχυρή οικονομικά, τηρουμένων των αναλογιών με όσα συμβαίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο, λίγο πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι».

Έρχονται επενδύσεις στο κομμάτι του digital

Ο κ. Κοκκάλας εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2017 τα δύο εμπορικά σήματα θα έχουν ενοποιηθεί σε μια εταιρεία, με την αλλαγή ονομασίας της ΑΤΕ Ασφαλιστική σε Ergo να γίνεται το συντομότερο δυνατό, ενώ πρόσθεσε πως δεν τίθεται θέμα κεφαλαιουχικό, αφού και οι δύο εταιρείες κρίνονται φερέγγυες βάσει του Solvency II.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως ο όμιλος της ERGO, σκοπεύει να επενδύσει ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ, από το οποίο τα μισά χρήματα θα δοθούν για την ανάπτυξη στο κομμάτι του digital, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα βρίσκεται στις χώρες που θα γίνουν επενδύσεις και ίσως παίξει στρατηγικό ρόλο.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως στην παρούσα φάση απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσελκύσουν μακροπρόθεσμούς επενδυτές που θα δημιουργήσουν αξία στη χώρα και πως για να γίνει αυτό απαιτείται οι πολιτικοί να προβούν σε κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα. «Γενικά πιστεύουμε στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και ένα από τα βασικά μας πλεονεκτήματα είναι ότι αποτελούμε χώρα –μέλος της ΕΕ, στοιχείο που κάνει τους επενδυτές να νιώθουν ασφαλείς».

Συνέχισε λέγοντας πως ο όμιλος πιστεύει στην Ελλάδα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν ανησυχεί και πάει ελαφρά τη καρδία. «Το πώς θα κινούμασταν στρατηγικά ήταν κάτι που συζητήθηκε πολύ, από την υπογραφή του spa μέχρι και το τελικό κλείσιμο του deal. Θεωρώ ότι για την ΑΤΕ Ασφαλιστική η εξαγορά από την Ergo ήταν το καλύτερο δυνατό σενάρια από αυτά που έπεσαν στο τραπέζι».

Όσο για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, από εδώ και μπρος, εστιάζει στην υψηλή παροχή υπηρεσιών σε ανταγωνιστική τιμή. «Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε οι πρώτοι και οι μεγαλύτεροι, αλλά να αναπτυσσόμαστε κερδοφόρα διαχρονικά. Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής μας είναι: α) το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, β) η αύξηση της παραγωγικότητας γ) η κουλτούρα του ανθρώπινου δυναμικού και δ) η ισορροπημένη αξία που πρέπει να αποδίδεται σε όλους τους συμμετέχοντες της εταιρείας, από τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μέχρι τον τελικό καταναλωτή».

Για πρώτη φορά κερδοφόρα στην ιστορία της η ασφάλιση αυτοκινήτου

Καθοριστική σημασία για την πορεία του ασφαλιστικού κλάδου έπαιξε αναμφίβολα το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα ήταν η βασική κατηγορία που βοήθησε μέσα στην κρίση γιατί αποτελεί κλάδο υποχρεωτικής ασφάλισης. «Αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία τρία χρόνια έγινε για πρώτη φορά κερδοφόρα η ασφάλιση αυτοκινήτου, καθώς λόγω της κρίσης μειώθηκαν τα ατυχήματα αφού περιορίστηκε η χρήση των οχημάτων».

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών μέσω direct πωλήσεων από το διαδίκτυο, ο κ. Κοκκάλας απάντησε πως προς το παρόν δεν υπάρχει σαν σκέψη, αλλά δεν αποκλείεται να εξεταστεί. «Θέλουμε να αναπτύξουμε τα κανάλια διανομής, δίνοντας βάρος στην τράπεζα και τους συνεργάτες μας. Το μεγαλύτερο asset από την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστική ήταν σίγουρα το δίκτυο που διέθετε και σκοπεύουμε να το εκμεταλλευτούμε».