Τα στελέχη των Big Tech θα πρέπει «να πηγαίνουν φυλακή» εάν επιτρέπουν σε bot να παριστάνουν ανθρώπους

Τα στελέχη των Big Tech θα πρέπει «να πηγαίνουν φυλακή» εάν επιτρέπουν σε bot να παριστάνουν ανθρώπους
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του ‘Sapiens’.

Λίγοι θα υποστήριζαν ότι το πλαστό χρήμα δεν αποτελεί απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι το νόμισμα είναι πραγματικό, η αγορά και η πώληση γίνεται πιο δύσκολη, με επιπτώσεις στην οικονομία. Αλλά σύμφωνα με έναν γνωστό συγγραφέα, δεν δίδεται αρκετή προσοχή σε έναν άλλο κίνδυνο: Τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παριστάνουν τους πραγματικούς ανθρώπους.

«Τώρα είναι δυνατόν, για πρώτη φορά στην ιστορία, να δημιουργήσουμε ψεύτικους ανθρώπους – να δημιουργήσουμε δισεκατομμύρια ψεύτικους ανθρώπους», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας Yuval Noah Harari. «Αλληλεπιδράτε με κάποιον στο διαδίκτυο και δεν ξέρετε αν πρόκειται για πραγματικό άνθρωπο ή για ρομπότ».

Ο συγγραφέας του ‘Sapiens’ – μιας ιστορίας της ανθρωπότητας που ο Bill Gates αποκαλεί ένα από τα αγαπημένα του βιβλία – έκανε τα σχόλια αυτά μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ ‘AI for Good’ στη Γενεύη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και συνέχισε: «Τι θα συμβεί αν έχετε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και δεν είναι μόνο ότι τα bots θα κάνουν retweet αυτό που δημιούργησε ένας άνθρωπος, αλλά ότι εκατομμύρια, ενδεχομένως δισεκατομμύρια, bots θα μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο που με πολλούς τρόπους θα είναι ανώτερο από αυτό που μπορούν να δημιουργήσουν οι άνθρωποι – πιο πειστικό, πιο ελκυστικό, πιο προσαρμοσμένο στη συγκεκριμένη προσωπικότητα και την ιστορία της ζωής σας. Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, τότε ουσιαστικά οι άνθρωποι θα έχουν χάσει εντελώς τον έλεγχο της δημόσιας συζήτησης και πράγματα όπως η δημοκρατία θα γίνουν εντελώς ανεφάρμοστα».

Προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο «θα κάνει στην κοινωνία ό,τι απειλεί να κάνει το ψεύτικο χρήμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αν δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι αληθινός άνθρωπος και ποιος είναι ψεύτικος, η εμπιστοσύνη θα καταρρεύσει και μαζί της τουλάχιστον η ελεύθερη κοινωνία. Ίσως οι δικτατορίες να μπορέσουν να τα καταφέρουν κάπως, αλλά όχι οι δημοκρατίες».

Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Elon Musk, γνωρίζει επίσης το πρόβλημα των bot. Τον Μάρτιο έγραψε στο Twitter ότι «μόνο οι επαληθευμένοι λογαριασμοί θα μπορούν να είναι επιλέξιμοι για τις συστάσεις For You», χαρακτηρίζοντάς το ως «τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο αντιμετώπισης των προηγμένων σμηνών bot τεχνητής νοημοσύνης. Διαφορετικά είναι μια μάχη που θα χαθεί χωρίς ελπίδα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, εντωμεταξύ, είναι συνιδρυτής μιας νεοφυούς επιχείρησης με την ονομασία Worldcoin, η οποία προσφέρει έναν τρόπο στους ανθρώπους να αποδεικνύουν ότι είναι άνθρωποι και όχι ένα bot τεχνητής νοημοσύνης, με τη βοήθεια μιας συσκευής σάρωσης της ίριδας και ενός συστήματος κρυπτογράφησης. Το εγχείρημα ανακοίνωσε τον Μάιο έναν γύρο χρηματοδότησης σειράς Γ ύψους 115 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Harari ζήτησε «πολύ αυστηρούς κανόνες» κατά της «πλαστογράφησης των ανθρώπων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν πλαστογραφείτε ανθρώπους ή αν επιτρέπετε ψεύτικους ανθρώπους στην πλατφόρμα σας χωρίς να λαμβάνετε αποτελεσματικά αντίμετρα, θα πρέπει να πάτε 20 χρόνια φυλακή», είπε.

Αντιμέτωποι με τέτοιες συνέπειες, οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα έβρισκαν γρήγορα «τρόπους να αποτρέψουν τις πλατφόρμες από το να κατακλύζονται από ψεύτικους ανθρώπους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com