Επενδύοντας στην έκρηξη της τεχνητής νοηµοσύνης

Επενδύοντας στην έκρηξη της τεχνητής νοηµοσύνης
Έντεκα µετοχές και τέσσερα funds τεχνητής νοηµοσύνης που υπόσχονται αποδόσεις στους επενδυτές.

Aπό τη Lucy Brewster

Οι επενδυτές ειναι αντιµέτωποι µε µια βασανιστική επιλογή όσον αφορά την τεχνητή νοηµοσύνη: να πιστέψουν το hype ή να το αγνοήσουν και να χάσουν έναν τεχνολογικό µετασχηµατισµό που συµβαίνει σπάνια. «Είναι νωρίς για να ξεχωρίσουν οι νικητές από τους ηττηµένους από την έκρηξη της τεχνητής νοηµοσύνης» εξηγεί ο επικεφαλής θεµατικών λύσεων στην Global X ETFs, Scott Helfstein. «Δεν είµαστε σίγουροι για τους τρόπους µε τους οποίους θα µπορέσουµε να αξιοποιήσουµε αυτή την τεχνολογία. Κάποιοι είναι προφανείς και κάποιοι όχι − και αυτοί που δεν είναι προφανείς, µπορεί να γίνουν πιο σηµαντικοί προϊόντος του χρόνου» τονίζει. Σύµφωνα µε τους αναλυτές της PricewaterhouseCoopers, η τεχνητή νοηµοσύνη θα µπορούσε να προσθέσει έως και 15,7 τρισεκατοµµύρια δολάρια στο παγκόσµιο ΑΕΠ το 2030. Δηλαδή περισσότερα από την τρέχουσα παραγωγή της Ινδίας και της Κίνας µαζί.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επένδυση στη γενετική τεχνητή νοηµοσύνη είναι κάτι διαφορετικό από το άνοιγµα θέσης σε εταιρείες του Big Tech που έχουν ενσωµατώσει την τεχνολογία. «Μπορεί να είναι άλλη µία από εκείνες τις στιγµές που φτάνουµε στο αποκορύφωµα του hype, οπότε οι εταιρείες θα δαπανήσουν χρήµατα, αλλά θα διαπιστώσουν ότι είναι πολύ δύσκολο να δηµιουργήσουν κάτι πραγµατικά συναρπαστικό», εξηγεί ο καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Babson College, Peter Cohan. «Η Microsoft έχει πραγµατοποιήσει µεγάλη επένδυση στην OpenAI. Παράλληλα διαθέτει το GitHub, το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την ανάπτυξη τεχνητής νοηµοσύνης. Ωστόσο δεν ξέρω αν θα υπάρξουν αρκετά έσοδα ώστε η τεχνητή νοηµοσύνη να γίνει σηµαντικό µέρος της επιχειρηµατικής της δραστηριότητας» σηµείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς ότι, σε µια εποχή υψηλού πληθωρισµού και πενιχρών αποδόσεων, οι εταιρείες και τα κεφάλαια που εστιάζουν στην τεχνητή νοηµοσύνη και τη µηχανική µάθηση έχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Για παράδειγµα, το Global X Robotics and Artificial Intelligence ETF (BOTZ), το οποίο ακολουθεί 44 εταιρείες που ασχολούνται µε τη βιοµηχανική ροµποτική, τον αυτοµατισµό και τα αυτόνοµα οχήµατα, έχει αυξηθεί 18% από το προηγούµενο έτος, ενώ ο δείκτης βαρόµετρο του αµερικανικού χρηµατιστηρίου S&P 500 έχει άνοδο µόλις 7%. Για τους επενδυτές που θέλουν να εισέλθουν σε αυτόν τον τοµέα, ακολουθούν οι πιο «έξυπνοι» τρόποι προσέγγισης της επένδυσης στην ΑΙ:

Big Tech

Πληθώρα εταιρειών ενσωµατώνουν την τεχνητή νοηµοσύνη στις δραστηριότητές τους: από τη Land O’ Lakes µέχρι τη Microsoft και την εταιρεία κυβερνοασφάλειας SentinelOne. Έτσι, µπορείτε να επενδύετε έµµεσα στην τεχνητή νοηµοσύνη. Το Big Tech πρωτοστατεί τόσο από πλευράς επενδύσεων όσο και από πλευράς καινοτοµίας. «Οι τεχνολογικοί γίγαντες κυριαρχούν» εξηγεί ο αναλυτής τεχνολογίας της PitchBook, Brendan Burke, αναφέροντας ως ηγέτες τις Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL), Amazon (AMZN) και Meta (META). «Αυτές οι εταιρείες διαθέτουν τα ερευνητικά εργαστήρια και τα επιχειρησιακά εργαλεία για να φέρουν στην αγορά καινοτοµίες».

Αν θέλετε να «στοιχηµατίσετε» στο Big Tech, η Microsoft έχει προχωρήσει µε επένδυση 10 δισεκατοµµυρίων δολαρίων στην OpenAI και την επακόλουθη παρουσίαση της υπηρεσίας αναζήτησης Bing µε νέες λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοηµοσύνη. Μπορεί οι νέες λειτουργίες του Bing να έκαναν το ντεµπούτο τους µε κάποιες παράξενες και ενοχλητικές αλληλεπιδράσεις µε τους χρήστες, αλλά, αν η τεχνολογία «χτυπήσει» την αναζήτηση της Google, η Microsoft θα κερδίσει ένα τεράστιο µερίδιο αγοράς. «Πιστεύουµε ότι η ενσωµάτωση των δυνατοτήτων του ChatGPT στο Bing µπορεί να προσφέρει στη Microsoft µια µοναδική ευκαιρία για να ανατρέψει την κυριαρχία της Google στην Αναζήτηση» έγραψε ο αναλυτής λογισµικού της D.A. Davidson, Gil Luria, σε ενηµερωτικό σηµείωµά του. Ο Luria αύξησε την τιµή-στόχο για τη µετοχή της Microsoft από τα 270 δολάρια στα 325 δολάρια και έδωσε σύσταση «buy». «Ενώ η Google έχει ανακοινώσει σχέδιο για την ενσωµάτωση της γενετικής τεχνητής νοηµοσύνης στην Αναζήτηση της Google, το προβάδισµα του Bing θα προκαλέσει µόνιµη µετατόπιση στο µερίδιο αγοράς» εκτιµά ο Luria. Ωστόσο, λόγω των εµποδίων στην ανάπτυξη του Bing, είναι σαφές ότι τα chatbots τεχνητής νοηµοσύνης έχουν δρόµο µπροστά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναλυτές της Bank of America, από την άλλη, έγραψαν σε έκθεσή τους ότι η µετοχή της Meta θα κερδίσει τα περισσότερα από την υιοθέτηση της τεχνητής νοηµοσύνης, επικαλούµενοι την ενσωµάτωσή της στη λειτουργία βίντεο Reels. «Αναµένουµε να υπάρξει τεράστιος αντίκτυπος από την υιοθέτηση της τεχνητής νοηµοσύνης, χάρη στα πλούσια δεδοµένα των καταναλωτών και την αύξηση των επενδύσεων, προεξαρχουσών της Alphabet, της Meta και της Amazon» αναφέρεται στην έκθεση. Η BofA έδωσε σύσταση «buy» στις Alphabet και Amazon για το 2023.

Συγκρίνοντας την έκρηξη της τεχνητής νοηµοσύνης µε αυτή των dotcoms στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είναι σαφές ότι, αν επιλέξετε τις σωστές εταιρείες, θα έχετε κέρδη. «Ακόµα και αν αγοράζατε Amazon στο αποκορύφωµα της φούσκας dotcom, πάλι θα είχατε βγάλει χρήµατα» επισηµαίνει ο σύµβουλος νεοφυών επιχειρήσεων και συντάκτης θεµάτων τεχνητής νοηµοσύνης, Tom Taulli.

Αλλά οι γίγαντες έχουν ένα πρόβληµα: το… µέγεθος. «Είναι δύσκολο να κινηθεί η βελόνα για το Big Tech, σε αντίθεση µε κάποιες µικρότερες εταιρείες, οι οποίες θα παίξουν σε σηµαντικό χώρο» σηµειώνει ο Helfstein. «Ίσως δεν θα είναι τόσο αναγνωρίσιµες, αλλά έχουν καλύτερες προοπτικές, οι οποίες ίσως  να µεταφραστούν σε αποδόσεις».

Οι «αξίνες και τα φτυάρια» 

Κατά τη διάρκεια του «πυρετού του χρυσού» στην Καλιφόρνια, ορισµένοι επενδυτές απέφυγαν το κυνήγι του ίδιου του χρυσού και έβγαλαν λεφτά επενδύοντας σε αξίνες και φτυάρια που χρειάζονταν όσοι αναζητούσαν χρυσό. Ο Cohan βλέπει µια αναλογία στην τεχνητή νοηµοσύνη. «Μπορεί οι ωφεληµένοι της επέκτασης της τεχνητής νοηµοσύνης να είναι στον τοµέα του hardware, αντί του λογισµικού» προβλέπει ο Helfstein.

Τι προτείνουν οι ειδικοί; Ο Burke του PitchBook εξηγεί: «Η ανάπτυξη της τεχνητής νοηµοσύνης βασίζεται στη αποδοτικότητα και στο µειωµένο κόστος των µονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU). Ο βασικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη αυτών των νέων µοντέλων είναι οι καινοτοµίες που προέρχονται από γίγαντες των τσιπ όπως η Intel (INTC), η Advanced Micro Devices (AMD) και η Nvidia (NVDA)». Οι ηµιαγωγοί είναι απαραίτητοι και οι εταιρείες που τους παράγουν θα τροφοδοτήσουν την επέκταση.

Η Nvidia είναι ο κορυφαίος παραγωγός τσιπ. «Πολλά κεφάλαια θα πάνε σε αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις γενετικής τεχνητής νοηµοσύνης» προβλέπει ο Cohan. «Και το ερώτηµα για τους επενδυτές είναι το εξής: τι τεχνολογία θα χρησιµοποιήσουν για τα API τους; Η απάντηση είναι… τα τσιπ της Nvidia. Πέρα από τα τσιπ, υπάρχει υποδοµή λογισµικού για την υποστήριξη του τεράστιου όγκου δεδοµένων στον οποίο θα στηριχθεί η τεχνητή νοηµοσύνη. «Στο επόµενο επίπεδο οι επιχειρήσεις πρέπει να ενσωµατώσουν τα δεδοµένα τους σε κεντρικές αποθήκες δεδοµένων για να βελτιώσουν την απόδοση των µοντέλων τεχνητής νοηµοσύνης» εξηγεί ο Burke. «Εν προκειµένω προµηθευτές διαχείρισης βάσεων δεδοµένων, όπως η Snowflake (SNOW) και η Alteryx (AYX), θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις». Η Zacks δίνει και στις δύο εταιρείες σύσταση «buy». Η Dynatrace (DT) είναι µια άλλη εταιρεία υπολογιστικού cloud που θα µπορούσε να έχει ανοδική πορεία· λειτουργεί µια πλατφόρµα που χρησιµοποιεί τεχνητή νοηµοσύνη και αυτοµατισµούς. Η BofΑ πιστεύει ότι η µετοχή, η οποία καταγράφει άνοδο 1% σε ετήσια βάση, έχει περιθώρια ανόδου, δίνοντάς της σύσταση «buy». Ένας άλλος νικητής θα µπορούσε να είναι η Palantir Technologies (PLTR), η οποία αναµένεται να αυξήσει το µερίδιο αγοράς και τα έσοδά της, καθώς, ως ένας από τους µεγαλύτερους πελάτες της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επεκτείνει την εφαρµογή της στρατιωτικής τεχνητής νοηµοσύνης. Τον Οκτώβριο του 2022 η εταιρεία υπέγραψε συµβόλαιο 85 εκατ. δολαρίων µε τη Διοίκηση Υλικού του Στρατού των ΗΠΑ για τη χρήση του λογισµικού της µε σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 από µια οµάδα venture capitalists, µεταξύ των οποίων οι Peter Thiel, Nathan Gettings, Joe Lonsdale, Stephen Cohen και Alex Karp. Ενώ η µετοχή έχει αυξηθεί 31% από το 2022, οι αναλυτές αναµένουν ότι µπορεί να κεφαλαιοποιήσει την έκρηξη της τεχνητής νοηµοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Funds µε εστιαση στην τεχνητή νοηµοσύνη

Πέρα από το ότι η τεχνητή νοηµοσύνη είχε σηµαντική χρονιά, υπάρχει ισχυρός αριθµός αµοιβαίων κεφαλαίων που προσφέρουν έκθεση στον τοµέα. «Με αυτές τις αναδυόµενες τεχνολογίες οι επενδυτές καλύτερα να προτιµήσουν ένα καλάθι εταιρειών, παρά να βάζουν τις µάρκες τους σε µία εταιρεία µόνο» συµβουλεύει ο Helfstein. Ο ίδιος κάνει µια σύγκριση µε την Tesla στον κλάδο των ηλεκτρικών οχηµάτων. Ενώ η Tesla βγήκε πρώτη και κυριάρχησε, οι ανταγωνιστές της σχηµατίζουν ουρά για να την ξεπεράσουν: «Δεν νοµίζω ότι θα ζήσουµε σε έναν κόσµο που θα κυριαρχείται από µία τεχνητή νοηµοσύνη. Θα είναι µια ανταγωνιστική και ασταθής αγορά. Ποτέ δεν ξέρεις τι µπορεί να συµβεί αύριο, οπότε η διαφοροποίηση είναι σηµαντική» εξηγεί ο Taulli.

Μια καλή επιλογή είναι το Global X Robotics and Artificial Intelligence ETF (BOTZ), που έχει αυξηθεί 18% από το 2022 ως σήµερα και έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,64 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Στους κορυφαίους υποκείµενους τίτλους του περιλαµβάνονται οι Nvidia, Intuitive Surgical, Upstart Holdings (UPST), Keyence (KYCCF) και ABB (ABB).

Το iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector ETF (IRBO) της BlackRock είναι µια άλλη επιλογή· έχει 118 υποκείµενους τίτλους και περιουσιακά στοιχεία 288 εκατοµµυρίων δολαρίων. Ως σήµερα το αµοιβαίο κεφάλαιο έχει σηµειώσει άνοδο 15%, ξεπερνώντας τον S&P 500.

Μια διαφοροποιηµένη επιλογή είναι το ROBO Global Robotics and Automation Index ETF (ROBO), το οποίο κατέχει 79 µετοχές, µε τις πέντε κορυφαίες να αντιπροσωπεύουν µόλις το 9% της αξίας του αµοιβαίου κεφαλαίου. Μέχρι σήµερα, έχει σηµειώσει άνοδο 12%. Το Defiance Machine Learning and Quantum Computing ETF (QTUM) έχει περιουσιακά στοιχεία 116 εκατοµµυρίων δολαρίων και στις κορυφαίες συµµετοχές του περιλαµβάνονται οι Nvidia και Alteryx. Φέτος, η απόδοσή του είναι περίπου 16% και έλαβε αξιολόγηση πέντε αστέρων από τη Morningstar Research τον Δεκέµβριο του 2022.

Συνολικά, οι εµπειρογνώµονες συνιστούν προσοχή και υποµονή όταν πρόκειται για επενδύσεις στη γενετική τεχνητή νοηµοσύνη. «Οι επενδυτές πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι εφευρέσεις τείνουν να είναι µη γραµµικές» εξηγεί ο Helfstein. Έχοντας δει µια περίοδο αυτού που ο ίδιος αποκαλεί «εκθετική καινοτοµία», µη σοκαριστείτε αν «σταθεροποιηθούν τα πράγµατα για λίγο» πριν από την επόµενη έκρηξη.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα.