Τα τεχνητά διαμάντια είναι πλέον καλύτερα από τα φυσικά

Τα τεχνητά διαμάντια είναι πλέον καλύτερα από τα φυσικά
Photo:

Ιδού γιατί.

της Σου Κάλαγουεϊ

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρείτο ως το Άγιο Δισκοπότηρο, από τεχνολογική άποψη, να καταφέρει κανείς να δημιουργήσει διαμάντια εμπορικής ποιότητας σε εργαστήριο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να το επιτύχουν από το 1950, με περιορισμένη επιτυχία: Τα αποτελέσματα ήταν φτωχά (κάτω από ένα καράτι) και βιομηχανικής ποιότητας – ιδανικά για χρήση σε κοπτικά εργαλεία, δεδομένης της σκληρότητας των διαμαντιών, αλλά όχι αρκετά υψηλής ποιότητας για δαχτυλίδια αρραβώνων.

Τα μηχανήματα και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τεχνητών διαμαντιών έχουν γίνει πιο εκλεπτυσμένα τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας τελικά να προσομοιώσουν την ακραία πίεση και τις θερμοκρασίες που επικρατούν βαθιά μέσα στον πυρήνα της Γης μέσω των οποίων δημιουργούνται τα διαμάντια στη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών. Τα σημερινά τεχνητά διαμάντια είναι πλέον επαρκούς ποιότητας για να πιστοποιούνται από ανεξάρτητους οργανισμούς, όπως το Ινστιτούτο Πολύτιμων Λίθων της Αμερικής, ως πραγματικά. Έχουν την ακριβή χημική σύνθεση και  μοριακή δομή  όπως και τα φυσικά διαμάντια.

Η Ada Diamonds είναι μια νέα εταιρεία στη Σίλικον Βάλεϊ που φέρνει την επανάσταση στο χώρο των τεχνητών διαμαντιών. Η εταιρεία συνεργάζεται με μεμονωμένους πελάτες για το σχεδιασμό μοναδικών πολύτιμων λίθων. Οι πελάτες μπορούν να ορίσουν τις ακριβείς προδιαγραφές που επιθυμούν ως προς την κοπή, το χρώμα, την καθαρότητα και το βάρος σε καράτια (μέχρι πέντε καράτια). Οι ιδρυτές της Ada, το ζεύγος Τζέισον Πέιν και Λίντσεϊ Ράινσμιθ, λένε ότι τα λευκά διαμάντια της Ada έχουν λιγότερες προσμίξεις και ελαττώματα από τα φυσικά διαμάντια, και στην πραγματικότητα είναι 99,999% καθαρός άνθρακας, καθιστώντας τα πιο φωτεινά, πιο λευκά, και ανθεκτικότερα από τα φυσικά διαμάντια. Η εταιρεία μπορεί επίσης να φτιάξει ένα μεγάλο εύρος από διαμάντια της ίδιας ποιότητας. Η όλη διαδικασία διαρκεί πολλές εβδομάδες, και είναι σχεδόν δύο φορές πιο ακριβή από τη συνήθη διαδικασία παραγωγής τεχνητών διαμαντιών (η οποία είναι περίπου 20% φθηνότερη από την εξόρυξη διαμαντιών).

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για το υψηλότερο κόστος, σύμφωνα τον Πέιν. Υπάρχει επιπλέον πάγιο κόστος για την επεξεργασία και τον καθαρισμό του υλικού προέλευσης σε γραφίτη υψηλής καθαρότητας. Επίσης, η εισαγωγή νέων υλικών μέσα στα αναπτυσσόμενα κύτταρα αυξάνει το ποσοστό αποτυχίας, και έτσι απαιτούνται περισσότεροι κύκλοι ανάπτυξης για να εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί η δημιουργία του σωστού ακατέργαστου διαμαντιού για να ικανοποιήσει το αίτημα του πελάτη. Τέλος, η κοπή των ακατέργαστων διαμαντιών με τις προδιαγραφές του πελάτη μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη να απορριφθεί το 75% ή και περισσότερο του υλικού του ακατέργαστου διαμαντιού.

Η δημόσια αποδοχή των τεχνητών διαμαντιών παραμένει ένα ερωτηματικό, αλλά οι ιδρυτές της Ada επισημαίνουν μερικά από τα πολλά οφέλη. «Τα τεχνητά διαμάντια αντιπροσωπεύουν μια πραγματική νίκη για το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας διαμαντιών», λέει ο Πέιν. «Τα φυσικά διαμάντια απαιτούν μεγάλη ενέργεια και είναι μια οικολογικά επεμβατική διαδικασία, που επηρεάζει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο». Επισημαίνει ότι οι πελάτες της Ada αισθάνονται σίγουροι ότι το κόσμημα τους προέρχεται από ένα γνωστό και κοινωνικά υπεύθυνο σύστημα, και ότι η Ada έχει δεσμευτεί να δίνει ένα ποσοστό από κάθε πώληση στη φιλανθρωπία για να υπογραμμίσει τη δέσμευση της εταιρείας στην αναίμακτη δημιουργία διαμαντιών.

«Θα περάσουν πολλά χρόνια πριν τα τεχνητά διαμάντια εξελιχθούν σε ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής αγοράς διαμαντιών» καταλήγει, πάντως,  ο Πέιν.