Τα τρία “καυτά” ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το Facebook στην αμερικανική Γερουσία

Τα τρία “καυτά” ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει το Facebook στην αμερικανική Γερουσία
epa03367747 (FILE) A file picture dated 09 April 2012 shows the logos of the Facebook (L) and Instagram (C) apps pictured on an IPhone in Cologne, Germany. Facebook Inc received approval from US authorities to take over the photo-sharing application Instagram Inc in a bit of good news for the social-networking company, which has seen its stock lose half its value since its market debut. EPA/ROLF VENNENBREND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία καλείται να δώσει απαντήσεις για το Instagram Kids.

Η επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, Antigone Davis, θα καταθέσει ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας την Πέμπτη, για το εάν και πώς οι ψηφιακές εφαρμογές της εταιρείας θεωρούνται επιβλαβείς για τα παιδιά.

Η ακρόαση κανονίστηκε αφού η Wall Steet Journal δημοσίευσε μια καταδικαστική έρευνα για το Facebook, ιδιαίτερα με το πώς το Instagram μπορεί να εγείρει ένα μεγάλο εύρος επιβλαβών ψυχολογικών ζητημάτων στα παιδιά, όπως το να δημιουργήσει σωματική δυσμορφική διαταραχή τουλάχιστον στο ένα τρίτο των εφήβων. Πριν από την ακρόαση, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα παύσει την προγραμματισμένη κυκλοφορία μιας έκδοσης του Instagram για παιδιά 10 έως 12 ετών, αν και η ίδια η δήλωση της εταιρείας υποστήριζε ότι η αναμενόμενη εφαρμογή δεν παρουσίαζε θέματα λειτουργικότητας.

Δεν είναι σίγουρο ότι η ακρόαση θα αλλάξει κάτι. Στο παρελθόν, οι νομοθέτες έχασαν τις ευκαιρίες τους να «φτάσουν στην καρδιά» των ενεργειών του Facebook. Όμως υπάρχει ελπίδα ότι αυτή τη φορά η κατάσταση θα είναι διαφορετική. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ένας πληροφοριοδότης παρέδωσε έγγραφα στους νομοθέτες, αφαιρώντας μέρος του ασύμμετρου πλεονεκτήματος πληροφοριών που είχε συνήθως το Facebook, όταν στο παρελθόν βρέθηκε στο μικροσκόπιο. Με τα νέα αυτά δεδομένα, εγείρονται τρία ερωτήματα που θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο της συγκεκριμένης ακρόασης.

Θα δημοσιοποιηθούν τα Facebook Files;

Ο δημοσιογράφος Casey Newton δημοσίευσε ένα άρθρο στο The Verge όπου υποστηρίζει πως το καλύτερο που μπορεί να κάνει το Facebook είναι να δημοσιεύσει τις εσωτερικές αναφορές, στις οποίες βασίζεται η σειρά Journal. Το Facebook έχει ήδη δεσμευτεί να δημοσιεύσει ορισμένες παρουσιάσεις, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πλήρη εικόνα. Δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι το Instagram μπορεί να ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για την αύξηση του αυτοτραυματισμού εφήβων κοριτσιών, οι γονείς θα πρέπει να έχουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του συγκεκριμένου κινδύνου, αντί να εμπιστεύονται τις διορθωτικές ενέργειες της εταιρείας πάνω στο θέμα.

Το Facebook μπορεί να αντιμετωπίζει μια νέα κανονιστική πραγματικότητα, αλλά θα ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να εκπαιδευτεί στον περιορισμό των χειρότερων επιπτώσεων της υπηρεσίας του. Με τον όρο «δημόσιο», σε αυτό το δεύτερο πλαίσιο, εννοείται το ειδικευμένο κοινό, που προσφέρει απόψεις και σχόλια στην κυβέρνηση πριν από την αλλαγή ενός νέου κανόνα.

Θα εξηγήσετε το σκοπό πίσω από προτάσεις;

Αν ανοίξει κανείς το Instagram και πατήσει το εικονίδιο του μεγεθυντικού φακού, θα διαπιστώσει τι  ακριβώς πιστεύει το Facebook για τις συνήθειες και τα γούστα του. Έχει επίσης μια χάντρα στους βαριεστημένους, η οποία ίσως αφορά τους χρήστες που είναι πιο επιρρεπής σε εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτοί είναι οι χρήστες που σκρολάρουν αρκετά στο Instagram για να δουν προτεινόμενους λογαριασμούς. Αυτές οι προτάσεις αποτέλεσαν τεράστιο παράγοντα στην ανάπτυξη του Facebook, και αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους τρόπους για να «μείνουν» οι χρήστες στην πλατφόρμα και, με την πάροδο του χρόνου, να εκτεθούν σε περισσότερες διαφημίσεις.

Δεδομένου ότι το Facebook αναγνωρίζει πως τα παιδιά εγγράφονται στο Instagram πριν κλείσουν τα 13, αξίζει να μαθευτούν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο περνάνε περισσότερο χρόνο την εφαρμογή. Είναι πλέον γνωστό ότι η μηχανή προτάσεων του YouTube παρουσιάζει όλο και πιο ευρύ περιεχόμενο. Δεδομένου ότι θέματα σωματικής εικόνας βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για την ψυχική υγεία των εφήβων, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πως αντιμετωπίζεται το «fitspo» ή αλλιώς, έμπνευση για βελτίωση της φυσικής κατάστασης, και άλλοι παρόμοιοι λογαριασμοί σε εφήβους χρήστες.

Επιλεκτική μετριοπάθεια έναντι ψυχικής υγείας;

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι γνωστός οπαδός του Οκταβιανού Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, ο οποίος αναφερόταν στον εαυτό του ως primus inter pares, δηλαδή, πρώτος μεταξύ ίσων. Αυτή του η στάση φαίνεται πως έχει εισχωρήσει στη φιλοσοφία εποπτείας του περιεχομένου στο Facebook, δίνοντας στους πιο επιδραστικούς χρήστες ένα συγκεκριμένο είδος «κλειδαρότρυπας» – διαφορετικό από των υπολοίπων – που αφήνει τοξικές ή επιβλαβείς δημοσιεύσεις να προβάλλονται περισσότερο, σχεδόν σαν ένα είδος «αυτοτιμωρίας.»

Το Facebook επιτρέπει στους κορυφαίους χρήστες του μεγαλύτερη ελευθερία επειδή είναι δημοφιλείς, και τελικά «φέρνουν» περισσότερα χρήματα στην πλατφόρμα. Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις του να αφήνει διασημότητες να διαδίδουν φωτογραφίες γυμνών γυναικών; Κατά πόσο οι προσλαμβάνουσες που προέρχονται από αυτούς τους ίδιους λογαριασμούς είναι πιθανό να βλάψουν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες; Θα ήταν αναμενόμενο να δηλώσει το Facebook πως το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που προέρχεται από αυτούς τους λογαριασμούς είναι «άκακο», αλλά αυτά είναι απλώς λόγια. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου είναι έτσι εξ ορισμού, όμως οι ακραίες περιπτώσεις διαδίδονται περισσότερο. Το πιο ανησυχητικό σενάριο είναι η ελευθερία δημοσίευσης ακραίων εικόνων, οι  οποίες αλλάζουν τον ορισμό του τι σημαίνει «άκακο.»