Τα χρηματιστήρια δεν έχουν προεξοφλήσει την ύφεση, σύμφωνα με την BlackRock

Τα χρηματιστήρια δεν έχουν προεξοφλήσει την ύφεση, σύμφωνα με την BlackRock
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύσταση underweight για τις μετοχές δίνει η ΒlackRock, λόγω ύφεσης

Σύσταση underweight για τις μετοχές παγκοσμίως δίνει ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock, καθώς, όπως αναφέρει, ναι μεν ο πληθωρισμός δείχνει να επιβραδύνεται, ωστόσο η επερχόμενη ύφεση που θα προκαλέσει η νομισματική σύσφιξη εύλογα θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη, άρα και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Ειδικότερα, οι μετοχές την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν άνοδο, λόγω του πληθωρισμού τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος ήταν μικρότερος του αναμενομένου.

Σημειώνεται πως οι αγορές εξέλαβαν αυτή την εξέλιξη ως θετική, διότι ενδέχεται να αποτελεί σήμα για επιβράδυνση της νομισματικής σύσφιξης και για περιορισμένες επιτοκιακές αυξήσεις τους μήνες που έρχονται. Βέβαια, όπως σημειώνει η BlackRock, ο πληθωρισμός είναι ένας δείκτης… όχι πανάκεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μισθοί παραμένουν αυξημένοι, ενώ η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού, εξακολουθεί να είναι σφιχτή. Επομένως, η Fed εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά… πρόκλησης ύφεσης διά της αυστηροποίησης.

Από την άλλη, οι αγορές δεν προεξοφλούν μια τέτοια εξέλιξη και, ως εκ τούτου, ο επενδυτικός κολοσσός εξακολουθεί να δίνει σύσταση underweight για τις μετοχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μετοχές σημειώνουν ράλι, με την ελπίδα ότι η Federal Reserves θα αποδειχθεί πιο χαλαρή και ότι πλησιάζει το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων (που, ομολογουμένως, είναι ο πιο επιθετικός από τη δεκαετία του 1980).

Ωστόσο, σύμφωνα με την BlackRock, οι ελπίδες αναμένεται να διαψευσθούν, καθώς η Fed δεν θα κάνει εύκολα πίσω στην πορεία την οποία έχει χαράξει.

Με τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 να εκτινάσσεται κατά 13% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, αν μη τι άλλο οι μετοχές δεν έχουν ακόμη προεξοφλήσει την ύφεση που έρχεται… Επίσης, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να υποβαθμιστούν περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγορά αναμένει αύξηση κερδών λίγο πάνω από 4% το 2023, από περίπου 10% στις αρχές του 2022, ωστόσο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, η αύξηση των ετήσιων κερδών του τρίτου τριμήνου θα ήταν ήδη αρνητική χωρίς τον ενεργειακό τομέα.

«Πρέπει να δούμε τις μετοχές να πέφτουν περισσότερο ώστε να υπάρξει χαλάρωση και πραγματικά βιώσιμα ράλι στα χρηματιστήρια…» λέει ο επενδυτικός οίκος.

Σύσταση underweight

Η βραδύτερη άνοδος του πληθωρισμού, που αποκλείει αστάθεια στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, λόγω της πτώσης του πληθωρισμού των βασικών αγαθών είναι καλά νέα. Αυτό αναμενόταν να συμβεί κάποια στιγμή καθώς οι δαπάνες μετά την πανδημία γίνονται πιο ορθολογικές. Οι δαπάνες για υπηρεσίες αρχίζουν να αυξάνονται με ταυτόχρονη μείωση των περιορισμών που σχετίζονται με την προσφορά αγαθών.

Αλλά ο πληθωρισμός αντανακλά επίσης περιορισμούς στην προσφορά εργασίας, που αυξάνουν τους μισθούς, όπως φαίνεται στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Εύλογα, η Fed μπορεί να προσπαθήσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% συνθλίβοντας τη ζήτηση με μια βαθιά ύφεση.

Ήτοι θα σταματήσει τις απότομες αυξήσεις επιτοκίων μόνο αφού έχει προκαλέσει ύφεση και όταν βρεθεί αντιμέτωπη με τον οικονομικό πόνο.

Δεν υπάρχει ήπια προσγείωση…

Η «ό,τι χρειαστεί για τη μείωση του πληθωρισμού» προσέγγιση της Fed σημαίνει ότι καμία δημοσιοποίηση δεδομένων ή καταλύτης δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία της για αυστηροποίηση.

Συμπέρασμα: Η BlackRock δίνει σύσταση Underweight για τις μετοχές, εν γένει… επειδή δεν προεξοφλούν την επικείμενη ύφεση – αν και ορισμένοι τομείς, όπως η ενέργεια, η πίστη και η υγειονομική περίθαλψη, θα λάμψουν.

Τα κέρδη για την Ενέργεια εξακολουθούν να είναι ισχυρά λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων εφοδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγειονομική περίθαλψη είναι το αγαπημένο των επενδυτών που αναζητούν καταφύγιο καθώς πλησιάζει η ύφεση λόγω των σταθερών ταμειακών ροών της σε οικονομικές πτώσεις και ελκυστικές αποτιμήσεις. Ο τομέας θα ωφεληθεί επίσης καθώς ο γηράσκων παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνει τις ιατρικές δαπάνες.

Τέλος, τα επιτόκια καταθέσεων δεν αυξάνονται τόσο όσο τα επιτόκια πολιτικής έχουν ενισχύσει τα κέρδη των τραπεζών, καθιστώντας το εισόδημά τους από δανεισμό μεγαλύτερο από το ποσό που καταβάλλεται στις καταθέσεις.