Η ταυτότητα των δύο Ελλήνων πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία

Η ταυτότητα των δύο Ελλήνων πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία

Νεκροί εντοπίστηκαν οι χειριστές του διθέσιου F-16 στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Δύο Έλληνες πιλότοι καθώς και άλλοι οκτώ νατοϊκοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους χθες ύστερα από πτώση του ελληνικού μαχητικού τύπου F-16 στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Αμυνας, το αεροσκάφος, με περίπου 4.056 ώρες πτήσεως, υπέστη απώλεια ισχύος κατά τη διάρκεια της απογείωσης, δεν μπόρεσε να πάρει ύψος και έπεσε πάνω σε άλλα νατοϊκά αεροσκάφη στον χώρο στάθμευσης της αεροπορικής βάσης.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας ( Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, οι Έλληνες στρατιωτικοί πρόκειται για τους: Σμηναγό (Ι) Παναγιώτη Λάσκαρη, 35 ετών, έγγαμο με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και Σμηναγό (Ι) Αθανάσιο Ζάγκα, 31 ετών, έγγαμο με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Στην αεροπορική βάση έχει μεταβεί ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαίτση. Στην αεροπορική βάση βρίσκεται, επίσης, εξειδικευμένο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να συνδράμει τις ισπανικές Αρχές που έχουν αποκλείσει την περιοχή λόγω της ύπαρξης τοξικών σύνθετων υλικών, στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων.

Για τον σκοπό αυτό έχουν μετασταθμεύσει στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων..

Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές εξαιτίας των τοξικών – σύνθετων υλικών και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.