«Take it or leave it» ως τις 20 Φεβρουαρίου

«Take it or leave it» ως τις 20 Φεβρουαρίου
epa05661897 President of Eurogroup, Dutch Finance Minister, Jeroen Dijsselbloem (L) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a European finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 06 December 2016. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Δεν γυρίζουν στην Αθήνα οι θεσμοί εάν δεν γίνουν αποδεκτά όσα ζητά το ΔΝΤ.

Κοινό μέτωπο με το ΔΝΤ έχουν συγκροτήσει οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ζητούν την προληπτική ψήφιση μέτρων 4,5-5 δις. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση. Μάλιστα, έχουν καταρτίσει και λίστα με προαπαιτούμενα για την επιστροφή τους στο τραπέζι της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως έχει αποκαλύψει η ΕΠΕΝΔΥΣΗ από τις 17 Δεκεμβρίου 2016, το κουαρτέτο δεν βγάζει εισιτήριο επιστροφής εάν δεν υπάρξει «καθολική» συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών για τα επόμενα βήματα. Πρακτικά, οι δανειστές θεωρούν «αδιαπραγμάτευτη» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ζητούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του, που περιλαμβάνουν την ψήφιση μέτρων, όπως:

-Η μείωση των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

-Η μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 4.500-5.000 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα.

-Η πλήρης κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων.

-Περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου, με έμφαση στα ειδικά μισθολόγια.

Οι απαιτήσεις όμως των δανειστών δεν εξαντλούνται μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2019-2020. Ζητούν να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αλλαγές στα εργασιακά, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου, το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία, ενώ στη λίστα με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, αν και δέχθηκαν τα στοιχεία για υπεραπόδοση των εσόδων το 2016, αμφισβητούν ανοιχτά το κατά πόσο αυτή η υπεραπόδοση δεν ήταν συγκυριακή, λόγω της υπέρμετρης αύξησης των φόρων μέσα στο 2016 και υποστηρίζουν πως «το εάν και κατά πόσο αυτή η υπεραπόδοση είναι διαρθωτική» και θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη. Μάλιστα, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και το 2018 και ζητεί κάποια από τα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου να ξεκινήσει από το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση». Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, «η θέση των θεσμών είναι ενιαία. Το ΔΝΤ είναι αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος και πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων».

Πάντως, άλλοι υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ευρωζώνης δεν κρύβουν την αγωνία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε σοβαρά», τονίζουν με νόημα και συμπληρώνουν πως σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας «κινδυνεύουμε να ζήσουμε ημέρες 2015, μια νέα Βαρουφακειάδα».

Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να αποφασίσει τη στάση της απέναντι στο “take it or leave it” των δανειστών. Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει τελικά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, απλώς, όπως επισημαίνουν «προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την κυβέρνησή του». Βασίζουν, μάλιστα, αυτή τους την εκτίμηση στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν μία ισχυρή δέσμευση πως θα κάνουν «ό,τι χρειαστεί» και μετά το 2018, προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να εξυπηρετεί τις πληρωμές.

Όπως παραδέχονται, πάντως, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, είναι δύσκολο μια δέσμευση για το χρέος να αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος της προληπτικής ψήφισης μέτρων, που θα χτυπούν ευθέως τον σκληρό πυρήνα των συντάξεων, αλλά και θα επιβαρύνουν με τουλάχιστον 400 ευρώ επιπλέον φόρο, μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως μετά τις 20 Φεβρουαρίου, ξεκινά το «εκλογικό καλεντάρι» σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην μπλέξει σε αυτό, καθώς μετά το Φεβρουάριο οι συζητήσεις «θα παγώσουν», με κίνδυνο μίας νέας πιστωτικής ασφυξίας για την ελληνική οικονομία. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κομισιόν και του Eurogroup υποστηρίζουν, μάλιστα, πως «η θεωρία που επικρατεί στην Ελλάδα ότι η Γερμανία θα κάνει υποχωρήσεις στα θέματα της αξιολόγησης όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και τις γερμανικές εκλογές δεν επιβεβαιώνεται». Αντιθέτως, όπως τονίζουν, «το κλίμα που μεταδίδει το Βερολίνο στις Βρυξέλλες είναι πως η σκλήρυνση της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της ελληνικής αξιολόγησης θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει εκλογικά τον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελας Μέρκελ».

Ο χρόνος πιέζει, καθώς η εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα γίνεται ζωτικής σημασίας για την πραγματική οικονομία. Οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας στο τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου ανέρχονται σε περίπου 4,5 δις. ευρώ. Για να μπορέσει να αποπληρώσει το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να πραγματοποιήσει νέα επιδρομή στα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου και να παγώσει εκ νέου τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες προμηθευτές, στερώντας πλήρως τη ρευστότητα από την αγορά. Μάλιστα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τον Ιούλιο, όταν λήγουν ομόλογα προς την ΕΚΤ, ύψους 6,5 δις. ευρώ, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία και τον κίνδυνο του Grexit. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος ότι «4ο Μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς η αποτυχία του 3ου θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ