Οι Ταλιμπάν χτύπησαν το αεροδρόμιο στο Καράτσι

Οι Ταλιμπάν χτύπησαν το αεροδρόμιο στο Καράτσι

Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες από την ένοπλη επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση πάνοπλων μαχητών στο αεροδρόμιο του Καράτσι στο Πακιστάν. Μεταξύ των νεκρών είναι και οι δέκα δράστες της ένοπλης επίθεσης η οποία έληξε μετά από έξι ώρες και την επέμβαση των δυνάμεων του πακιστανικού στρατού ο οποίος τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι ο αερολιμένας είναι ασφαλής.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την επίθεση.

Ο Σαχιντουλάχ Σαχίντ, ο εκπρόσωπος του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP) το οποίο μάχεται από το 2007 την κυβέρνηση της χώρας, ανέλαβε την ευθύνη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Διεξάγαμε αυτήν την επίθεση στο αεροδρόμιο για να εκδικηθούμε τον θάνατο του Χακιμουλάχ Μεχσούντ», του πρώην ηγέτη του TTP, υποστήριξε ο εκπρόσωπος αλλά και για τις «δολοφονίες αθώων ανθρώπων» από τις πακιστανικές δυνάμεις στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο Μεχσούντ σκοτώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από αμερικανικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μια περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν που θεωρείται προπύργιο του ΤΤΡ.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο σημειώνεται σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από την αποτυχία των πρόσφατων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του Πακιστάν. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ο Σαχίντ κατήγγειλε ότι η πρόταση της πακιστανικής κυβέρνησης για διάλογο είναι επί της ουσίας ένα “εργαλείο πολέμου” που χρησιμοποιούν οι αρχές στον πόλεμό του εναντίον του ΤΤΡ.

«Η περιοχή απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν ζημιές στα αεροσκάφη, η πυρκαγιά που ήταν ορατή και έχει σβήσει δεν ήταν σε κάποιο αεροσκάφος αλλά σε ένα κτίριο. Όλα τα ζωτικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία είναι άθικτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μπάτζουα. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μαχητές που επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο ήταν πολύ καλά οπλισμένοι καθώς έφεραν μαζί τους πολλά πυρομαχικά, πυραύλους και εκτοξευτήρες πυραύλων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά καθώς τουλάχιστον δυο από αυτούς ανατινάχτηκαν όταν δέχτηκαν πυρά από τους στρατιώτες. Δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των υπόλοιπων θυμάτων αν και αρχικά είχε ειπωθεί ότι μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες του διεθνούς αεροδρομίου. Πάντως στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Καράτσι μεταφέρθηκαν τα πτώματα 11 ανθρώπων μεταξύ των οποίων είναι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και δυο πολίτες.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο στο Καράτσι, μια πόλη 18 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι το κύριο εμπορικό κέντρο του Πακιστάν έγινε ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ επιχειρεί τον τερματισμό της χρόνιας σύγκρουσης με τις ακραίες ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες. Η κυβέρνηση Σαρίφ είχε αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με μια συμμαχία των ισλαμιστών, το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (Τεχρίκ ε Ταλιμπάν Πακιστάν,) τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των οποίων είχε κηρυχθεί εκεχειρία την 1η Μαρτίου, η οποία όμως διακόπηκε έναν μήνα αργότερα

Οι εισβολείς φαίνεται ότι διείσδυσαν στο αεροδρόμιο από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πλευρές και κινήθηκαν στον παλαιό τερματικό σταθμό ο οποίος δεν χρησιμοποιείται από τους επιβάτες, αλλά στεγάζει γραφεία και αποθήκες. Νωρίτερα αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας ανέφερε ότι εξ αιτίας της αιματηρής επίθεσης όλες οι πτήσεις που προορίζονταν για το διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς. «Όλες οι πτήσεις που προορίζονται για Καράτσι έχουν στραφεί σε άλλες πόλεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αρχής πολιτικής αεροπορίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία έδωσαν οι Ταλιμπάν

Η απίστευτη απελευθέρωση του Αμερικανού λοχία από τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ψάχνουν για νέο αρχηγό