Ταξιδεύοντας τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου σε όλο τον κόσμο

Ταξιδεύοντας τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου σε όλο τον κόσμο

H εταιρεία ECM «στεγάζει» εδώ και δύο δεκαετίες τις μελωδίες της Ελληνίδας συνθέτριας.

Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, ο Μάνφρεντ Άιχερ και η εταιρεία του, η ECM, «στεγάζουν» τις μελωδίες της Ελένης Καραΐνδρου. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου της ελληνίδας συνθέτριας (Concert in Athens) και τις πρόσφατες συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είχαμε μία σύντομη συνομιλία με τον γερμανό παραγωγό.

To 1969, ο νεαρός τότε Μάνφρεντ Άιχερ ιδρύει την ECM, μια εταιρεία που έμελλε να αλλάξει ριζικά το δισκογραφικό χάρτη της τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Με πάνω από 1.200 τίτλους, ο κατάλογος της είναι πλέον σημείο αναφοράς μιας μουσικής πρωτοπορίας που συνδυάζει την αισθητική τόλμη με την εμπορικότητα. Κάποια συστατικά της επιτυχημένης πορείας της ECM είναι οι τεχνικά άψογες παραγωγές, τα εξαιρετικής αισθητικής εξώφυλλα, ένα πραγματικά παγκόσμιο δίκτυο διανομής, και βέβαια η πίστη στη μουσική δημιουργία πέρα από εθνικά σύνορα και είδη.

Διαβάαστε ακόμη: Forget me not στο Λονδίνο

Ιερά τέρατα της τζαζ όπως ο Keith Jarrett, ο Gary Burton, ο Jan Garbarek, ο Chick Corea και ο Pat Metheny έχουν φιλοξενηθεί στην εταιρεία, πλάι σε μια πληθώρα συνθετών σύγχρονης ορχηστρικής μουσικής, όπως η «δική μας» Ελένη Καραΐνδρου. Αλλά η εμπλοκή της ECM με την ελληνική μουσική σκηνή δεν σταματά εκεί, καθώς η εταιρεία έχει εκδώσει και δίσκους ακτίνας με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου αλλά και τον διακεκριμένο πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

Η σχέση της Ελένη Καραΐνδρου με την ECM κρατάει για πάνω από 20 χρόνια και περιλαμβάνει μία πληθώρα δίσκων, με πυρήνα τα σάουντρακς για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μια τέτοια μακρόχρονη συνεργασία δημιουργού-παραγωγού δεν θα μπορούσε παρά να βασίζεται και σε μία προσωπική σχέση αμοιβαίας εκτίμησης. Ο Άιχερ μας λέει: «Μεταξύ μας υπάρχει μία αυθόρμητη κατανόηση, βασισμένη στην εμπιστοσύνη και στο σεβασμό προς το πρόσωπο του άλλου και το έργο του. Δεν θυμάμαι καμία στιγμή κατά την οποία να διαφωνήσαμε».

Διαβάστε ακόμη: Ένα βιβλίο για τις διακοπές σας

Πώς βλέπει, όμως, ο Άιχερ τη μουσική της Καραΐνδρου; «Η Ελένη κατανοεί σε βάθος το συγκεκριμένο είδος της μουσικής για ταινίες, και έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στη σύλληψη και ανάπτυξη της συναισθηματικής και διανοητικής ουσίας ενός σεναρίου. Συνθέτει τη μουσική έχοντας συναίσθηση του περιεχομένου και της ατμόσφαιρας μιας ταινίας». Φαίνεται, δηλαδή, ότι η συνεχής παρουσία της Καραΐνδρου στον κατάλογο της ECM δεν έχει μόνο εμπορικές αλλά και καλλιτεχνικές ρίζες· είναι μία αισθητική σύμπραξη και συμπόρευση με όλη τη σημασία του όρου.

Πέρα από θαυμαστής της Καραΐνδρου, ο Άιχερ δηλώνει και θαυμαστής ευρύτερα της ελληνικής κουλτούρας. «Στη νεότητά μου διάβασα τον ‘Υπερίωνα’ του Χέλντερλιν. Ο ίδιος δεν την είχε δει ποτέ τη χώρα, αλλά την περιέγραφε με τόση ακρίβεια ώστε μου γέννησε έντονα την επιθυμία να τη δω ιδίοις όμμασι. Έτσι, επισκέφθηκα την Αθήνα και κάποια νησιά, και ένιωσα πολύ κοντά στη χώρα, στους ανθρώπους και στο τοπίο. Η ελληνική μουσική και η ποίηση με συγκινούν έντονα».

Την ECM τη συναντάμε διαδικτυακά στην ιστοσελίδα www.ecmrecords.com. Στην Ελλάδα, η εταιρεία εκπροσωπείται από τη «Μικρή Άρκτο» του γνωστού στιχουργού Παρασκευά Καρασούλου. Και για τους λάτρεις του ραδιοφώνου, υπάρχει η διαδικτυακή πλατφόρμα ECM Radio, με επιλογές από το σύνολο του καταλόγου μιας πραγματικά καινοτόμου δισκογραφικής εταιρείας. Καλή ακρόαση!