Το ταξίδι του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στο Αλγέρι

Το ταξίδι του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στο Αλγέρι

«Το να πράττεις σημαίνει να αναλαμβάνεις μια πρωτοβουλία, να αρχίζεις, να θέτεις κάτι σε κίνηση». H. Arendt.

Στις 18-23 Νοεμβρίου 2013 η παράσταση «[πράξη] 21 –mneme» ταξίδεψε στην Αλγερία, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, ύστερα από πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Αλγέρι.

Η ομάδα πρόσχημα παρουσίασε την τελευταία της δουλειά στις 20 Νοεμβρίου στο 5o Festival Culturel International de la Danse Contemporaine – Passerelles, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 22 Νοεμβρίου στο ΤΝΑ, Théâtre National Algérien.

Η [πράξη] 21 –mneme βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ με το 2ο Βραβείο, ενώ προσκλήθηκε να συμμετάσχει με νέα παραγωγή στο επόμενο φεστιβάλ. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην Κίνα και το τρίτο στην Μεγάλη Βρετανία και την Αλγερία από κοινού. Στην διοργάνωση συμμετείχαν ομάδες από την Συρία, τον Λίβανο, την Τσεχία, την Ιταλία, την Γαλλία, Αυστρία, Αργεντινή, Ακτή του Ελεφαντοστού, Αίγυπτο, Αμερική, Αλγερία.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν απο τους Alexsandar Ilic (Σερβία), Pavlic Rajko (Κροατία), Cardenas Prieto Rosario (Κούβα), Talat Samawi (Ιράκ) και Francescο Casadesus (Ισπανία).

Διαβάστε ακόμη: «Room service» στη Στέγη

Η νέα [πράξη] της ομάδας χορού Πρόσχημα σε χορογραφία της Μαρίας Κολιοπούλου προκαλεί τον θεατή να επαναφέρει στη μνήμη του εκείνη την κατάσταση του υποσυνείδητου όπου το μόνο καθήκον του είναι να κυνηγήσει τα όνειρά του, δίνοντας έτσι την υπόσχεση για ελπίδα.

Διερευνώντας την έννοια της μνήμης, η Μαρία Κολιοπούλου προτείνει ένα παλινδρομικό ταξίδι στη σωματική μνήμη. Βυθίζοντάς μας σε έναν κόσμο φανταστικής πραγματικότητας, τρεις γυναίκες αποκαλύπτουν διαφορετικές πτυχές της μνήμης καθώς αφήνουν το σώμα τους να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες μέσα από τις δράσεις και τις ποιότητές του. Στόχος της παράστασης είναι να παραπέμψει τον θεατή, μέσα από ήχους, εικόνες και σύμβολα στις δικές του μνήμες.

Η «[πράξη] 21 –mneme»  έκανε πρεμιέρα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Δεκέμβριος 2011). Έχει παρουσιαστεί στο Θέατρο Χώρα στο 11ο Φεστιβάλ Χoρού του Σ.Ε.Χ.(Μάιος 2012), στο φεστιβάλ TanzKosmos 2012: migrating (e)motions στο KosmosTheater, Βιέννη (Νοέμβριος 2012) και στα πλαίσια του ΙΕΤΜ Αθήνα στο θέατρο Ακαδήμεια (17-19 Οκτωβρίου 2013).