Tech Recruiter: Η ειδικότητα με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προτιμούν οι επαγγελματίες του HR

Tech Recruiter: Η ειδικότητα με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προτιμούν οι επαγγελματίες του HR
Άνθρωποι του HR αναζητούν εντατικά, προγράμματα μετεκπαίδευσης και κατάρτισης στο Tech Recruitment, ώστε να προετοιμάστούν καλύτερα με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Η τεχνολογία συναντάται πλέον παντού, με όλο και περισσότερες εταιρείες λογισμικού, διαδικτυακές πλατφόρμες και εταιρείες λειτουργικών συστημάτων να έχουν εδραιώσει την θέση τους στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας σε τεχνολογικά πεδία – όπως Μηχανικοί Λογισμικού / Προγραμματιστές, Αναλυτές Δεδομένων, Μηχανικοί Διασφάλισης Ποιότητας Λογισμικού – να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Αυτή η νέα πραγματικότητα έχει ως αντίκρισμα να αυξάνεται παράλληλα και η ζήτηση σε επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού / Recruiters, που να είναι εξειδικευμένοι στα τεχνολογικά επαγγέλματα ώστε να στελεχώσουν αποτελεσματικά τις τεχνολογικές θέσεις που χρειάζεται να καλυφθούν.

Παρόλα αυτά, η έλλειψη γνώσης των πεδίων της πληροφορικής, δυσκολεύει τους ανθρώπους του HR στις τεχνολογικές προσλήψεις με αποτέλεσμα πολλές φορές οι υπεύθυνοι προσλήψεων να βρίσκουν εμπόδια στο να κατανοήσουν ακριβώς τις τεχνολογίες και τις έννοιες αυτών των κλάδων όσο και την χρησιμότητα τους και να διαπιστώσουν τις ανάγκες και τις προδιαγραφές της στελέχωσης. Το αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις στην στελέχωση και λανθασμένες επιλογές, κάτι που είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τις εταιρείες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, παρατηρούνται διαστήματα πολλών μηνών, που μια εταιρεία αδυνατεί να στελεχώσει μια θέση τέτοιου τύπου.

Για τους παραπάνω λόγους, ο υβριδικός ρόλος, γνωστός και ως Tech Recruiter ή IT Recruiter, αποτελεί αυτή την στιγμή την πιο περιζήτητη ειδικότητα στον κλάδο του HR, με αποτέλεσμα οι Tech Recruiters να απορροφώνται άμεσα τόσο εγχώρια, όσο και από εταιρείες του εξωτερικού. Απο την άλλη, όλο και περισσότερες εταιρείες σε όλους τους κλάδους, αναζητούν εντατικά προγράμματα μετεκπαίδευσης και κατάρτισης στο Tech Recruitment, ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα τις ομάδες τους με βάση τα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με το Skillscouts, το πρώτο εξειδικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης στην Ελλάδα, και από τις ελάχιστες υπηρεσίες παγκοσμίως που εξειδικεύεται στην εκπαίδευση των Tech Recruiters, λάβαμε τις παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες:

Ένας Tech Recruiter μπορεί να εργαστεί εγχώρια, παγκοσμίως, δια ζώσης ή και εξ αποστάσεως. Η συνεχής αύξηση του αριθμού των κενών θέσεων εργασίας για τους Tech Recruiters εξηγεί τους άνω του μέσου όρου μισθούς που προσφέρονται σε αυτό το πεδίο, με τις εταιρείες να προσφέρουν υψηλές απολαβές και bonus.

Έτσι, κάποιος επαγγελματίας του HR με ειδική τεχνολογική κατάρτιση στα επαγγέλματα πληροφορικής, μπορεί να είναι σε θέση να βρει και να αξιολογήσει επιτυχώς υποψηφίους του ΙΤ.

Θα πρέπει να κατανοεί τις τεχνολογίες της θέσης εργασίας, τα εργαλεία και τις γλώσσες προγραμματισμού και να αξιολογεί την σωστά  την προϋπηρεσία και την εργασιακή εμπειρία.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει πιστοποιημένος Tech Recruiter;

Το Skillscouts αποτελεί ένα πρόγραμμα κατάρτισης του εκπαιδευτικού φορέα Workearly, το οποίο είναι ευρέως γνωστό στον τομέα της εκπαίδευσης τεχνολογικών ρόλων και προετοιμασία για την διεκδίκηση θέσεων στην Ελλάδα αλλά και στις διεθνείς αγορές. Παρέχει εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στους ενδιαφερόμενους με στόχο να εργαστούν ως Tech Recruiters στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό, εξ αποστάσεως ή διά ζώσης. Με έναν ειδικά διαμορφωμένο κύκλο ατομικών μαθημάτων, σεμιναρίων, αξιολογήσεων, case studies και προσομοιώσεων, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλα τα επαγγέλματα του ΙΤ, την περιγραφή κάθε θέσης, τα απαιτούμενα skills (soft & technical), τα εργαλεία και τις γλώσσες προγραμματισμού και να ενσωματώσουν όλες  παραπάνω γνώσεις σε πρακτικά παραδείγματα από την αγορά.

Ο κάθε εκπαιδευτικός κύκλος διαρκεί 3 μήνες και περιλαμβάνει τόσο θεωρητική όσο και πρακτική  / hands-on εξάσκηση σε πραγματικά case studies της εγχώριας αλλά και της Παγκόσμιας αγοράς του ΙΤ. Διεκπαιρεώνεται 100% εξ αποστάσεως και στους χρόνους του κάθε εκπαιδευομένου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι ο ακαδημαϊκός τίτλος ή η επαγγελματική εμπειρία σε πεδία του HR ή του ΙΤ.

Διεκπαιρεώνεται σε συνεργασία με τον όμιλο Vaquancy – The Global Recruitment Hub for Tech Hybrid Talent, που εξειδικεύεται στις υπηρεσίες στελέχωσης τεχνολογικών ρόλων και εύρεσης ταλέντων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες , και εκδίδει αναγνωρισμένη πιστοποίηση κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος, θα έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στο δίκτυο Vaquancy Global talent pool ως πιστοποιημένοι Tech Recruiters, ώστε να έχουν άμεση διασύνδεση με την αγορά, σε θέσεις που ανήκουν στο πελατολόγιο της εταιρείας. Επιπλέον, senior recruiters που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του Skillscouts, θα έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν άμεσα με την Vaquancy σε διεθνή projects, ως συνεργάτες.

Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να εκπαιδεύσουν τις ομάδες τους στο Tech Recruitment, για περισσότερους από έναν εκπαιδευόμενους, θα έχουν προσβαση σε ειδικά πακέτα μέσω των εταιρικών προγραμμάτων του Skillscouts.

Λόγω των περιορισμένων θέσεων ανά κύκλο, υπάρχει αξιολόγηση των αιτήσεων βάσει βιογραφικού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν αίτηση συμμετοχής, και αφού προηγηθεί αξιολόγηση της αίτησης θα ακολουθήσει συνέντευξη και ενημέρωση σχετικά με τα διαδικαστικά του προγράμματος.